Ripoll inaugura la plaça de l'1 d'octubre en un acte molt emotiu

Gairebé 300 persones s'han concentrat a davant de la biblioteca Lambert Mata

Jordi Munell i diversos nens de la vila han descobert la placa de la plaça de l'1 d'octubre
Jordi Munell i diversos nens de la vila han descobert la placa de la plaça de l'1 d'octubre | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
01 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 21:44h
Ripoll ja té la seva plaça de l'1 d'octubre. Aquesta tarda, gairebé 300 persones s'han concentrat a davant de la biblioteca Lambert Mata per assistir a un esdeveniment que es va començar a gestar ara fa un any, quan aquest espai es va convertir en ''l'últim baluard de defensa de la democràcia amb una papereta i una urna'', segons les paraules de l'alcalde Jordi Munell. I és que la biblioteca on hi ha la nova plaça va ser el centre de votació de Ripoll on es van acabar concentrant totes les urnes per poder defensar-les amb garanties en el cas que es produís un assalt de la policia espanyola, que per sort no va arribar a passar.

En el seu discurs, Munell ha demanat un aplaudiment pels assistents i per totes aquelles persones que van permetre que l'1-O fos possible. Amb el públic entregat, l'alcalde de Ripoll ha sol·licitat un altre aplaudiment per les més de 1.000 persones que van resultar ferides per les ''forces d'ocupació'' durant el referèndum i van patir la ''repressió'' de l'Estat espanyol. ''És un dia emotiu de molts records i sensacions. L'1 d'octubre serà un abans i un després de la història del nostre país'', ha dit.
 

Unes 300 persones s'han acostat a l'acte d'inauguració de la plaça Foto: Isaac Muntadas


Tot seguit, un Munell visiblement emocionat ha demanat als nens de la plaça, com a representants del ''futur del nostre país'' que pugessin al petit escenari preparat per destapar la placa de la nova plaça. Amb una mica de dificultats per l'alçada de la placa, l'alcalde i els nens han retirat la cortineta verda que la cobria. Els crit unànime de ''presos polítics, llibertat!'' i un cant atronador d'''Els Segadors'' ha posat la pell de gallina a tothom per cloure un acte molt emotiu.
 

Munell al costat dels membres de la Coral Capella Santa Maria de Ripoll Foto: Isaac Muntadas


Música i comissió del nomenclàtor

L'acte ha començat amb la interpretació de tres cançons per part de la Coral Capella Santa Maria de Ripoll que tenen relació amb l'actual moment polític que viu Catalunya. La directora de la coral, Teresina Maideu, ha demanat que hi hagués un silenci entre les interpretacions d'''El cant del poble'', el ''Més lluny'' de Lluís Llach i un poema musicat de Salvador Espriu que duu per títol ''Senyor Sant Jordi'' per acabar amb un fort aplaudiment dedicat als presos polítics i als exiliats.

Tot seguit, la portaveu de la comissió del nomenclàtor, Roser Vilardell, ha explicat breument el projecte de recuperació dels noms dels carrers antics de Ripoll, que consistirà en dotar de memòria alguns dels carrers i places històriques de la vila que han canviat de nom amb el temps. Aquest projecte començarà, per exemple, a la plaça Gran, la de l'Ajuntament o la Tomàs Raguer. ''No n'hi ha prou amb la informació dels llibres, ens cal dotar de memòria aquests llocs d'història'', ha afirmat. També ha demanat a la ciutadania que hi participi perquè la informació de les plaques sigui ''viva''. Sobre l'1-O, Vilardell ha dit que no es podrà oblidar mai i ''marcarà les nostres vides''.

A l'acte també hi ha actuat el duet Mecànica Orgànica, que ha musicat poemes que van sorgir del fet de viure aquest dia tan important. ''És molt emotiu ser en aquest lloc on fa un any ens aixecaven dins dels col·legis per defensar les urnes'', ha assenyalat. Aquest grup ha interpretat dos poemes musicats que han arribat fins al més profund de l'ànima.
 

El grup Mecànica Orgànica ha amenitzat la vetllada amb dos poemes musicats Foto: Isaac Muntadas