Sant Joan podria tenir un nou tanatori al costat del cementiri a finals del 2019

L'oposició celebra el canvi de lloc per les deficiències de l'actual sala de vetlla, però s'absté per por de què la privatització del servei encareixi els preus

El nou tanatori previst per a finals de l'any 2019 serà al costat del cementiri
El nou tanatori previst per a finals de l'any 2019 serà al costat del cementiri | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
01 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 11:28h
Sant Joan de les Abadesses podria tenir un nou tanatori a finals de l'any 2019 al costat del cementiri municipal. La primera pedra perquè aquest projecte tan desitjat per tothom es compleixi, va posar-se en la sessió plenària d'aquest passat divendres al vespre. L'equip de govern de MES va aprovar -amb l'abstenció de l'oposició (ERC i el PDeCAT)- inicialment una modificació puntual del POUM que permetrà avançar en la construcció d'aquest equipament tan esperat al municipi.

L'alcalde de la vila, Ramon Roqué (MES), va detallar que aquesta modificació afecta a la nau ja construïda al costat del cementiri, el vial entre aquest espai i la nau, la parcel·la lliure just al darrera de la nau industrial i també la zona de la parcel·la que actualment hi ha darrera de la propietat de la nau i del límit industrial. L'empresa funerària Àltima comprarà la zona industrial, però la voluntat del consistori és que l'Ajuntament n'acabi sent finalment el propietari. L'objectiu de l'equip de govern és que el tanatori es construeixi a la parcel·la frontal al jardí, la zona prevista pel POUM, i es millori l'amplada del vial que dóna accés al darrera del cementiri. Per fer això, el consistori farà una permuta amb la propietat comprada per l'empresa.

Roqué va assegurar que el consistori fa temps que està conjurat per construir un nou tanatori que sigui modern, estigui ben equipat, ofereixi tots els serveis possibles i; sobretot, que estigui ben ubicat. ''És un lloc de consens i gràcies a aquesta col·laboració publicoprivada ho podrem dur a terme'', va afirmar. Cal recordar que l'actual tanatori/sala de vetlla del municipi està situada al carrer Manigosta i no satisfà a gairebé ningú. L'alcalde santjoaní va felicitar-se per poder tirar endavant aquest projecte en un moment econòmic ''complicat'' en què les subvencions escassegen.
 

Tan Sergi Albrich (ERC) com Concepció Formatgé (PDeCAT) discrepen de què el servei es privatitzi Foto: Isaac Muntadas


L'oposició tem un augment de preus del servei

El cap de l'oposició i portaveu d'ERC, Sergi Albrich, va celebrar que el consistori ''comenci a posar fil a l'agulla amb els tràmits urbanístics per la ubicació del nou tanatori al costat del cementiri''. El regidor republicà va recordar que la sala de vetlla actual del poble és un equipament provisional que s'ha allargat en el temps. ''Sempre hem dit que no era un lloc òptim per acomiadar els éssers estimats'', va assenyalar. Per ERC, ni la sala de vetlla ni la sala gran on es fan les cerimònies civils són prou grans per acollir aquest tipus d'actes. ''Tampoc és acollidora ni confortable'', va reiterar. La crítica dels republicans sobre el nou projecte és que la gestió del tanatori la portarà una empresa privada i no de caràcter públic com passa actualment, ja que és l'Ajuntament qui ofereix el servei. Albrich va argumentar la seva abstenció dient que aquesta ''privatització'' del servei pot desembocar en l'especulació i, de retruc, en l'augment dels preus. ''Ens agradaria que fos públic, però si ho ha de fer un privat cal que intentem pactar els preus'', va apuntar.

El regidor republicà va assenyalar que al Ripollès hi ha bàsicament dues empreses principals per la gestió de la mort. ''No és dolent que una empresa privada s'interessi per un edifici i construeixi un equipament que s'havia de fer a nivell públic'', va assenyalar. Tot i així, Albrich va dir que això redueix molt el mercat i sinó hi ha competència ''s'especula més''. Amb tot, el regidor d'ERC va afirmar que si els preus són equiparables als actuals, però amb un cert increment ''lògic'' per la millora del servei ''aplaudirem al cent per cent aquest projecte''.

En aquest mateix sentit es va expressar la portaveu del PDeCAT, Concepció Formatgé, que també veu amb bons ulls la construcció del tanatori perquè l'actual ''no reuneix totes les condicions'', però alhora es va mostrar preocupada per tot el ''negoci'' que es mou al voltant de la mort i la repercussió que això pugui tenir en els preus perquè solen ser ''desorbitats''. La regidora demòcrata va proposar fer un estudi dels preus que hi ha en els diversos municipis del Ripollès i també va alertar que l'Ajuntament no pot fixar les tarifes de l'empresa perquè ''seran els que consideri''. Formatgé també va demanar que el servei es torni a municipalitzar com en altres pobles de la comarca. ''Seria el més just que l'Ajuntament tornés a gestionar aquest servei perquè no tots tenim fills per anar a la llar d'infants, però en canvi tots ens morim'', va peticionar.

L'alcalde va voler tranquil·litzar les inquietuds de l'oposició i va explicar que l'Ajuntament ja ha parlat amb l'empresa i s'han regulat els preus perquè siguin ''raonables''. Roqué va assegurar que el servei serà més ''professionalitzat'' i va assegurar a l'oposició que si el servei no fos l'òptim, el consistori podria continuar oferint el servei perquè ''encara que no ens agradi, tenim una sala de vetlla''.
 

L'alcalde Ramon Roqué (MES) va explicar que l'Ajuntament regularà els preus del tanatori amb l'empresa Foto: Isaac Muntadas