Maria Sirvent també demana la dimissió de Buch per les càrregues dels Mossos contra independentistes

La diputada de la CUP va participar en una assemblea oberta aquest dissabte a Ripoll

A l'assemblea oberta van assistir-hi una vintena de persones
A l'assemblea oberta van assistir-hi una vintena de persones | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
30 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:40h
La CUP està viatjant arreu de Catalunya per copsar l'opinió dels ciutadans sobre el punt en què es troba el procés independentista i com s'hauria de desencallar. Aquest dissabte al migdia, el periple per tot el territori català va arribar a Ripoll, on la diputada cupaire al Parlament, Maria Sirvent, va participar en una assemblea oberta a la plaça Tomàs Raguer davant d'una vintena de persones. El títol de l'acte: ''La tardor que comença: estratègies de ruptura i construcció de la República'' era premonitori per saber de què aniria l'assemblea. Sirvent va fer una reflexió sobre el moment actual del procés i del moviment independentista i va llançar una sèrie de qüestions als presents perquè aportessin idees de com creien que s'havia d'avançar cap a una República efectiva.

La diputada de la CUP per Barcelona va explicar que, actualment, s'estan vivint moments de ''desorientació'' entre la ciutadania degut al fet que el govern de la Generalitat utilitza una ''retòrica republicana'' mentre fa una ''gestió autonòmica''. Sirvent va deixar clar que la CUP està fent una oposició ''frontal'' al govern liderat pel president Quim Torra i que en cap moment ha abaixat la targeta vermella que el portaveu cupaire, Carles Riera, va amenaçar amb utilitzar si el govern de Junts per Catalunya i ERC no avançava cap a la República Catalana. ''El govern està caminant en contra del què, a dia d'avui, demana el moviment popular'', va apuntar Sirvent.
 

La CUP vol conèixer l'opinió dels ciutadans d'arreu de Catalunya per saber cap a on avançar Foto: Isaac Muntadas


La CUP insisteix en la dimissió de Buch

Les càrregues dels Mossos d'Esquadra que es van poder veure ahir a Barcelona contra independentistes que volien impedir la manifestació de Jusapol -un sindicat policial que reclama l'equiparació salarial entre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb la resta de policies autonòmiques-, ja que volien homenatjar els agents que van participar en l'operació policial per desmantellar l'1 d'octubre i que van protagonitzar imatges de violència que quedaran gravades a la retina durant molts anys, van tornar a carregar la CUP d'arguments per tornar a demanar la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch.

Sirvent va assenyalar que el Departament d'Interior està posant pals a les rodes perquè el moviment popular es mobilitzi; per exemple, quan desallotgen l'acampada de la plaça Sant Jaume o a la gent que es va asseure davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. ''Potser no ho hem sabut explicar ni hem tingut tanta repercussió als mitjans, però en cap cas estem tranquils i no secundem el què està fent aquest govern'', va sentenciar. La diputada cupaire també va explicar que han demanat la compareixença de Buch a la comissió d'Interior per saber perquè es silencia a la ''dissidència política'' i a les protestes quan hi ha gent a la presó i a l'exili. A més, també va assenyalar al secretari general i al director de la policia.
 

Maria Sirvent (CUP) va demanar la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch Foto: Isaac Muntadas


Cautela amb l'alliberament dels presos polítics

Sobre el fet de ruptura total amb l'Estat que suposaria obrir les presons i alliberar els presos en el cas que hi hagués una sentència condemnatòria, la posició de la CUP és de cautela. Sirvent va recordar que les competències per dur a terme aquesta acció recaurien amb la conselleria de Justícia i reconeixen que ara és ''un moment delicat''. ''Ens trobem en un moment antidemocràtic i d'excepcionalitat i s'ha de valorar des d'una perspectiva m´s freda i global'', va apuntar. La diputada de la formació de l'esquerra independentista va aclarir que cal valorar fins a on arriba el poder ''coercitiu'' de l'estat i com se'l pot combatre. En aquest sentit, Sirvent va assegurar que amb ''polítiques neoliberals, venent tots els serveis públics que són necessaris perquè puguem viure dignament i amb empreses privades segur que no ho aconseguirem''.
 

De moment, els cupaires volen ser més cautelosos pel què fa a l'alliberament dels presos Foto: Isaac Muntadas


Propostes socials

En l'àmbit social, la CUP va presentar una proposta de moció amb la finalitat que es despleguessin totes les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional. La diputada cupaire va recordar que aquest proper mes de novembre s'acabarà el termini perquè aquesta proposta es compleixi i si el govern ''segueix en aquesta deriva'' s'haurà de veure quina és la posició de la CUP al respecte. Pels cupaires és ''imprescindible'' avançar en matèria de drets socials perquè ''sinó aconseguim que la majoria de la gent tingui unes millors condicions de vida, qui se sentirà interpel·lat per un procés d'autodeterminació?''. Sirvent també és va queixar de què els pressupostos accepten unes normes ''imposades pels mercats financers per mitjà de l'Estat espanyol''.

Segons Sirvent, diu que hi ha hagut un augment d'ingressos per fer polítiques públiques i ''s'acata que no tindrem una educació pública i sanitat de qualitat i dret a l'habitatge''. ''Estar en el marc autonòmic és acceptar que aquests drets no estan garantits; per això ens volem autodeterminar'', va sentenciar. La diputada de la CUP no es pot creure que si ''estem en una suposada recuperació econòmica, com pot ser que la majoria de la població no ho noti''. ''Cada vegada hi ha menys rics, més rics i més pobres, encara més pobres'', va concloure.
 

Les polítiques socials són claus per la CUP per avançar cap a la República Foto: Isaac Muntadas


Valoració de la CUP Ripoll

Des de la CUP Ripoll, Dani Vilaseca, va exposar que és molt important que les persones que tenen més contacte amb la política nacional en el seu dia a dia com els diputats, puguin explicar per tot el territori català el què està passant. ''Ara sembla que hi està havent-hi una paràlisi al país i des de la CUP apostem per un procés de ruptura per anar cap a la República'', va assenyalar. Per Vilaseca és ''essencial'' que des de les comarques més rurals i de l'interior s'aposti d'una manera ''clara i rotunda'' per la República perquè és evident que a l'àrea metropolitana hi ha ''aquest xoc més identitari entre les forces unionistes i les independentistes''.