Campdevànol aprova unes ordenances fiscals «continuistes» i no apuja la taxa d'escombraries

Aquesta contenció, que en altres municipis no s'ha pogut aplicar, obligarà a apujar-ne el preu en la següent legislatura

Isaac Muntadas
28 de setembre del 2018
Actualitzat el 30 de setembre a les 9:52h
L'Ajuntament de Campdevànol no ha tingut cap problema per tirar endavant les ordenances fiscals previstes per l'any 2019 en el ple d'aquest dijous al vespre. Els vots a favor de l'equip de govern (CiU) i les abstencions de tota l'oposició (MES, ERC i la CUP) han permès que s'aprovessin sense despentinar-se. Segons ha explicat l'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, les ordenances fiscals, com en els darrers cursos, tenen una clara vocació ''continuista i conservadora''. De fet, es ''congelen'' l'IBI, l'IAE, l'ICIO, la prestació del servei d'abastament d'aigua i la taxa de recollida d'escombraries.

Precisament, Manso ha volgut fer un punt i a part per parlar abastament sobre la congelació de la taxa d'escombraries. L'alcalde campdevanolenc ha recordat que hi ha alguns municipis del Ripollès que han hagut d'apujar aquesta taxa per l'any vinent, com és el cas de Ripoll, que l'incrementarà en un 5,5% per la implantació del nou sistema de recollida de residus. Aquesta pujada de costos es deu al fet que la Generalitat de Catalunya ha augmentat el preu per cada tona que entra a l'abocador -de 15 a 45 euros en un sol any-. ''El cost del tractament cada any serà més car'', ha alertat.

En el cas de Campdevànol està previst que, a partir del 15 d'octubre, se substitueixin tots els punts de contenidors del poble -tots els punts d'abocament (envasos, brossa, etc) estaran ubicats al mateix lloc-. Manso, que també és president del Consell Comarcal, ha exposat que el cost d'enguany del servei pel municipi ha estat de 298.000 euros; mentre que en l'exercici anterior va ser de 301.000 euros -3.000 euros menys de diferència-. ''Això ens ha permès contenir la taxa d'escombraries'', ha dit. Cal recordar que, en el seu moment, des de l'Ajuntament campdevanolenc es va apostar per reduir els punts d'abocament del municipi.

El regidor d'ERC, Toni Riera, ha preguntat si la contenció de la taxa d'escombraries per l'any vinent suposarà que forçosament s'hagi d'augmentar en la propera legislatura. En aquest sentit, Manso ha respòs que molt probablement serà així. Tot i així, el batlle de Campdevànol ha recordat que el consistori fa pagar una taxa de 114 euros per la recollida d'escombraries; ''mentre que en altres ajuntaments del nostre entorn fan pagar 125, 130 i 140 euros''. ''Hi ha ajuntaments que volen més servei i això té un preu'', ha assegurat. L'alcalde també ha apel·lat a la ciutadania a reciclar, ja que cada tona de recollida selectiva es converteix en una bonificació ''i ens tornen els diners''. De moment, s'haurà de veure com funciona el nou sistema de recollida de residus durant els pròxims quatre anys -el temps de duració del contracte-.
 

El ple ha aprovat les ordenances gràcies als vots de l'equip de govern Foto: Isaac Muntadas


El cens dels gossos del municipis

Una altra de les taxes que ha modificat el consistori és la que regula el servei de control sanitari de gossos domèstics. Després que s'establís el cens de tots els gossos del municipi, l'equip de govern ha acordat que l'extracció de la mostra de sang dels animals costi 15 euros, la regulació del mapa genètic per incorporar els gossos al cens tingui un cost de 30 euros i la presa de la mostra biològica -recollida de la femta i analítica posterior al laboratori-, 40 euros que haurà de pagar el propietari de l'animal.

El consistori ha previst una bonificació del 100% -serà gratuït perquè el gos s'incorpori al cens- durant els tres primers mesos per aquelles persones que els hi neixi un cadell, adoptin un gos o el comprin. També es bonificaran al 100% aquells animals de companyia que vinguin d'un altre municipi o perquè a criteri de la regidoria es vulgui fer una campanya per incentivar l'extracció de sang per completar el cens d'animals. En canvi, només es bonificarà al 50% si hi ha una causa social determinada per el vist-i-plau d'un informe.
 

Les ordenances recullen una taxa per tot el tema del cens dels gossos Foto: Consell Comarcal del Ripollès


Altres impostos i preus públics

També hi haurà una petita modificació en l'impost sobre vehicles de tracció mecànica. Manso ha explicat que, segons la llei, els vehicles poden bonificar fins a un màxim de 2 punts de coeficient. Històricament, la corporació ho ha fet sobre un 1,9. Tot i així, els dos vehicles amb major cilindrada com són les motocicletes de més de 1.000 centímetres cúbics i els turismes de cavalls fiscals superiors, pagaven lleugerament per sota. A partir d'ara, tots pagaran el mateix.

Pel què fa als preus públics, els més rellevants són els de l'entorn del Torrent de la Cabana. Com fins ara, es continuarà pagant 5 euros d'ecotaxa per entrar a l'espai durant els quatres mesos del període estival (juny, juliol, agost i setembre); mentre que la resta de l'any s'hauran de pagar 10 euros per aparcar-hi. Els preus públics del gimnàs, la piscina o la taxa de l'aigua es mantenen.
 

L'alcalde Joan Manso ha explicat les ordenances fiscals per l'any 2019 Foto: Isaac Muntadas