L'ACM fa arribar a tots els ajuntaments una moció commemorativa de l'1-O

En el text es denuncia la violència policial, es reafirma el paper de la ciutadania en el referèndum i s'exigeix l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats

28 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:15h

Els alcaldes i alcaldesses que han participat en en Comitè Executiu de l'AMI Foto: Jonathan Oca


L'Associació Catalana de Municipis (ACM) manté amb fermesa que la violència que hi va haver el dia del referèndum "va ser fruit de la presència policial", dels agents que van venir als pobles i ciutats catalans on la ciutadania "volia participar d'una manera democràtrica en la consecució dels objectius que s'haiven plantejat aquesll dies", segons ha expressat el president de l'associació, David Saldoni. 

En aquest sentit, el mateix Sadoni ha avançat que els alcaldes reunits al Monestir de Poblet, a la Conca de Barberà, han aprovat una moció commemorativa de l'1-O redactada per l'ACM i  que ja s'ha fet arribar a tots els municipis. En el text es vol reconèixer la tasca de tots els agents que van fer possible l'1-O, ja "que va ser un gran èxit del conjunt del país". En aquest sentit, ha recordat la col·laboració i la participació de la societat civil "d'una forma importantíssima" i també el paper de les institucions.

A més, en la moció, que ja s'ha aprovat a diferents municipis com Tona o Llagostera, es demana l'alliberament "immediat i incondicional" dels presos polítics i el retorn dels exiliats. En la mateixa línia, exigeixen que s'acabi "la persecució ideològica contra qui defensa pacíficament els seus postulats polítics". 

En el text, també s'agraeix la tasca feta per la ciutadania durant l'1-O "malgrat les amenaces, l’ús il·legítim de la violència i la brutalitat policial per part del govern espanyol". 

Des de l'ACM exigeixen també al govern espanyol, liderat per Pedro Sánchez, que "s’assenti a negociar un referèndum acordat i a acceptar el resultat democràtic que s’obtingui del plebiscit" i apunten que no tanquen la porta a "altres opcions o sistemes proposats que puguin fer-ho possible". 

L'objectiu de la moció és que tots els municipis facin arribar la moció aprovada als tots els grups parlamentaris del Parlament i als membres del Govern. A més, també demanen que s'enviï als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, als grups parlamentaris del Parlament Europeu i a l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH).

La nova llei de territori

En el comitè executiu també s'ha reivindicat que l'ACM ha de tenir un paper molt rellevant a l'hora de redactar la nova llei de territori que està preparant el Govern. Saldoni apunta que "ningú coneix el territori millor que nosaltres". Sobre això, ha manifest que hi ha una estreta relació amb el departament de Territori.

A banda, durant la trobada s'han tractat temes com el pla "Actuem", que comparteixen amb l'AMI (Associació de Municipis per la Independència) i que pretén denunciar la repressió de l’Estat i els empresonaments de polítics i líders d’entitats socials.

També s'ha posat damunt la taula la situació dels MENA (menors no acompanyats) que arriben a Catalunya i del paper que han de tenir els municipis a l'hora d'afrontar aquesta situació. 

A la tarda, el conseller d'Interior, Miquel Buch, inaugurarà la 4a Escola de Governs Locals, que tindrà lloc en el mateix Monestir de Poblet.