El Ripollès encara un cap de setmana farcit d'activitats per la commemoració de l'1-O

Es faran actes més grossos, amb els col·legis electorals de protagonistes, a Ripoll, Sant Joan, Campdevànol. Camprodon, Ribes i Vallfogona

Ara fa un any hi havia cues als col·legis electorals per poder votar
Ara fa un any hi havia cues als col·legis electorals per poder votar | Arran Ripollès
Isaac Muntadas
28 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:05h
La inauguració de la plaça 1 d'octubre de Ripoll a l'inici del carrer de les Vinyes -al costat de la biblioteca Lambert Mata- serà amb tota probabilitat l'esdeveniment més esperat del Ripollès en referència a la commemoració del primer aniversari del referèndum d'autodeterminació de l'1-O. Tot i així, durant aquest cap de setmana hi haurà molts actes per recordar aquesta efemèride tan important per la història de Catalunya.

Abans de la inauguració, la capital del Ripollès tindrà un cap de setmana ben atapeït d'activitats per recordar l'1 d'octubre de l'any passat. El primer acte serà dissabte (19h) a la biblioteca Lambert Mata -el punt de votació de Ripoll on es van agrupar totes les urnes pel referèndum- amb una lectura dramatitzada de l'obra ''Aquesta nit tanquem'' de Manuel de Pedrolo, a càrrec de l'agrupació teatral Marià Font. A partir de les 11 de la nit, el passeig Sant Joan s'emplenarà de tendes de campanya per fer una acampada per la República Catalana. Tot seguit, a la sala Eudald Graells (2h) hi haurà Dj's per la República.

El diumenge encara estarà més farcit d'activitats. Els que no anessin a dormir gaire tard o tot just tornin de festa, podran recuperar forces amb un esmorzar popular amb coca i xocolata desfeta al passeig Sant Joan. Tot seguit, començarà una cercavila sorollosa amb tractors des del propi passeig, passant per tots els col·legis electorals on es va poder votar, fins a la encara per estrenar plaça 1 d'octubre. Els organitzadors demanen que els assistents portin xiulets, cassoles i instruments per reivindicar la República. A 2/4 d'1, a la plaça es farà un acte commemoratiu en què es demanarà als ciutadans que portin fotografies d'aquell dia tan històric per elaborar un llibre de memòria col·lectiva ripollesa.

Abans de les activitats de la tarda, a 2/4 de 3 començarà el pícnic per la República per recuperar forces. Tot seguit, hi haurà un cafè groc per als presos polítics i exiliats en què hi participaran la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, o l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, entre d'altres. Els actes es clouran amb una projecció de cinema a la fresca (19.30h) en què es podrà visionar el documental ''Poble rebel''. D'altra banda, al Casal Popular la Metxa, el propi dilluns hi haurà una lectura de poemes a càrrec de Mecànica Orgànica.
 

Les urnes tornaran a ser les protagonistes un any després de l'1-O Foto: Xevi Pujol


Activitats a Sant Joan, Campdevànol, Camprodon...

La commemoració de l'1 d'octubre també arribarà a Sant Joan de les Abadesses aquest diumenge. L'escenari dels actes serà, evidentment, el patí de l'escola Mestre Andreu, que va ser el punt de votació del referèndum del municipi. Sota el lema ''Tornem a l'escola'', les activitats començaran a 2/4 d'11 del matí amb el joc ''Troba l'urna'', fent clarament un joc de paraules amb les dificultats que va tenir la policia espanyola alhora de trobar les urnes durant l'1-O. Tot seguit, hi haurà un vermut col·loqui i un dinar popular amb opció vegana que destinarà la recaptació a la caixa de resistència. A 2/4 de 4 de la tarda, hi haurà un circuit de motos elèctriques i, just després, música amb Ferran Capdevila. A la simbòlica hora de les 17.14 s'enterrarà una càpsula del temps. Paral·lelament, al llarg del dia es pintarà el mural de l'1-O, s'exposaran fotografies d'aquell dia i es crearà un llibre groc. A més, també es projectaran diversos audiovisuals. Cal dir que l'ANC organitza la presentació del llibre ''Jo també porto el llaç groc'' de Maria Xinxó el dissabte a 2/4 de 8 del vespre al Palau de l'Abadia.

A Campdevànol, els actes se centralitzaran aquest diumenge a la tarda a l'escola infantil CEIP Pirineu -l'únic punt de votació de la vila el passat 1 d'octubre-. L'esdeveniment, sota el títol ''Jo hi vaig ser'', començarà a les 5 de la tarda amb una cercavila de gegants i música. Una hora més tard es farà una audició de sardanes i un berenar-sopar acompanyat d'altres activitats. El preu de l'entrada serà de 3 euros -es poden comprar a cal Pepet Forner, el centre veterinari i l'Ajuntament-. A més, els organitzadors estan demanant a la gent que vingui amb fotografies que conservi d'aquell dia o les enviï al correu electrònic [email protected].

Els camprodonins també volen celebrar l'1-O i diumenge a partir de les 5 de la tarda a l'escola Doctor Robert de Camprodon -punt de votació de Camprodon- i sota el títol ''Vam votar. Vam Guanyar!'' es projectarà el muntatge U d'octubre a la Vall de Camprodon. Es farà córrer una urna des de l'escola fins als jardins del pont Romà i, seguidament, allà hi haurà una xocolatada popular i un concert amb la Coral Camprodon.

''L'1-O hi tornem'' és el títol de les activitats que es faran a Ribes de Freser aquest diumenge al llarg del dia. La trobada començarà a les 9 del matí a davant del CEIP Mare de Déu de Núria -l'escola on es va votar per l'1-O-. A partir de 2/4 d'11 del matí hi haurà una cercavila que sortirà de la plaça del Mercat i es farà una enganxada de cartells i penjada de llaços grocs. A 2/4 d'1 es col·locarà una placa commemorativa de l'1-O a l'escola i, tot seguit, hi haurà un dinar popular per només 5 euros -els tiquets es vendran a la plaça de l'escola-. Durant tota la tarda hi haurà música en directe, s'omplirà l'urna per dilluns, es podrà escriure als presos polítics i es farà una recollida de reclamacions de vot. Finalment, els actes es clouran amb la projecció d'un documental a les 5 de la tarda.

Els pobles més petits de la comarca també celebraran el seu particular 1-O. Per exemple, a Vallfogona amb el lema ''Reivindiquem l'1-O'' els actes duraran dos dies. Aquest dissabte, a partir de les 10 del matí, es preparrà un gran mural commemoratiu. El diumenge a les 5 de la tarda començaran els actes més grossos amb la trobada al col·legi electoral del referèndum on es farà un taller de manualitats ''grogues' i es penjarà el mural. A les 7, es farà la col·locació de la placa commemorativa d'aquell dia i la lectura del manifest Plataforma 1 d'Octubre. Tot seguit, es projectarà el documental ''1-O'' i es clouran els actes amb una botifarrada de germanor (20.30h). A Setcases l'1-O coincideix amb un dels dies de la Festa Major. Els setcasencs podran votar en una consulta popular a l'Ajuntament (de 9 a 12 del matí) i; tot seguit, a les 2 de la tarda faran un dinar de germanor a la plaça dels Estudis. Després se sabrà el resultat de la consulta i hi haurà una actuació del Màgic Raül.
 

Els cartells amb les activitats que es faran aquest cap de setmana per commemorar l'1-O Foto: Erc Ripollès