El festival inclusiu Inspira aterra a Ripoll dissabte amb Txarango i el MAP com a protagonistes

Es preveu que unes 4.000 persones assisteixin al festival en un certamen on hi haurà musica i moltes activitats per escollir

Aquest dissabte se celebrarà la primera edició del festival inclusiu Inspira
Aquest dissabte se celebrarà la primera edició del festival inclusiu Inspira | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
27 de setembre del 2018
Actualitzat el 28 de setembre a les 9:29h
Només falten dos dies perquè es doni el tret de sortida per la celebració del primer festival inclusiu Inspira a Ripoll. Aquest dissabte, el grup ripollès Txarango unirà forces amb la Fundació MAP en un esdeveniment que servirà, un cop més, per celebrar els 50 anys d'aquesta entitat sense ànim de lucre que ajuda a les persones amb discapacitat de la comarca. Les previsions s'han complert i ja fa dies que les entrades estan exhaurides; per tant, el nou sector de la Devesa del Pla -entre el passeig del Pla i l'avinguda del Tèxtil- s'omplirà amb unes 4.000 persones. El quartet format per Txarango, la Fundació MAP, l'Ajuntament de Ripoll i la Comissió de Festes procuraran confirmar un èxit gairebé segur.

L'acte central per tancar la celebració del cinquantenari del MAP girarà a l'entorn de les persones amb discapacitat i les farà protagonistes de l'Inspira. De les 4 de la tarda fins a la 1 de la matinada, la música, les arts escèniques i els tallers com a eina d'integració social i transmissió de valors seran la tònica del festival. Una tarda-nit plena d'activitats inclusives adequades per tots els públics.

Cal recordar que la Devesa del Pla es dividirà en diverses zones. L'espai més rellevant serà l'escenari principal on hi actuaran els diversos grups de música del festival. Després, hi haurà un espai de sensibilització on s'ubicaran els col·lectius i entitats vinculades a la cultura, a la discapacitat i al tercer sector. Llavors, hi haurà un espai amb activitats, espectacles i tallers per un públic més infantil i familiar. A més, cap a la zona més propera al Mercadona s'hi instal·laran lavabos portàtils i un espai de 'food trucks' per poder menjar dins del recinte. També cal destacar que tots els espais estaran adaptats per persones amb mobilitat reduïda, les quals també gaudiran d'un espai privilegiat per escoltar el concert de Txarango.
 

La Fundació MAP, Txarango, l'Ajuntament i la Comi han unit forces per tirar endavant el festival Foto: Isaac Muntadas


Programa de l'Inspira

L'Inspira començarà a 2/4 de 4 de la tarda amb una cercavila dels gegants de Ripoll i els grallers de Campdevànol des de la plaça de l'Ajuntament fins a dins del recinte, però tindrà el seu punt àlgid a 2/4 de 10 del vespre amb el concert de Txarango. Després de l'actuació del grup emblema del ripollès hi haurà una sessió de cançons del discjòquei, Ernest Codina, i tot seguit, una xaranga pel recinte i fins al centre del poble que començarà a la 1 de la matinada. Pel què fa a les actuacions musicals, a les 8 de la tarda també hi haurà un concert amb SUU. Prèviament a aquest concert, la companyia La mujer del Carnicero farà un espectacle de dansa titulat ''Càpsules''. El grup osonenc Yume també farà un concert de violoncel (17.05h) i José Galán farà un taller i espectacle de flamenc inclusiu (17.25h).

La música no serà la única protagonista d'aquest festival inclusiu. Precisament, la inclusió serà un dels puntals d'aquest certamen organitzat principalment per la Fundació MAP. De fet, només un quart d'hora després de l'obertura del festival, el cantant i cara visible de Txarango, Alguer Miquel, farà una breu xerrada sobre les iniciatives socials del grup ripollès. Seguidament, hi haurà un espectacle del servei de rehabilitació en Salut Mental del Ripollès i una altra xerrada sobre el projecte Apropa Cultura. L'activitat ioga per a tothom amb Fanals Teràpies (17h) i la performance de l'entitat Som Ripoll (19.20h) també són algunes de les activitats del programa. El més menuts també podran gaudir de la tarda amb l'espectacle infantil i familiar ''La gran festa!'' amb El Pot Petit (18h).
 

El programa del festival Inspira de Ripoll d'aquest dissabte Foto: Fundació MAP


Punt i... seguit

En la presentació del festival Inspira que es va fer el passat mes de juliol, Miquel va assegurar que aquest esdeveniment pot ser el començament d'una història ''meravellosa'' i el va comparar amb el Clownia. El cantant de Txarango va venir a dir que l'èxit i continuïtat del festival es veurà afectat en gran mesura per la resposta de la gent. El públic ja ha respost exhaurint les entrades i tot fa preveure que l'Inspira no serà només una ''excusa'' per celebrar els 50 anys de la Fundació MAP; sinó també els 51, els 52, els 53... i els que facin falta. El cantant de Txarango també va recordar que el concert del seu grup serà l'última oportunitat de poder escoltar en directe les cançons del disc ''El cor de la terra'' abans del concert final de la gira previ a l'aturada de més d'un any prevista pel grup ripollès per treballar en la composició d'un nou àlbum.
 

El cantant de Txarango, Alguer Miquel, espera que el festival pugui tenir continuïtat amb el temps Foto: Isaac Muntadas