Ripoll apujarà un 5,5% la taxa d'escombraries degut al nou sistema de recollida de residus

L'Ajuntament no apujarà impostos per vuitè any consecutiu i afegeix nous preus públics per a usos privats a l'església de Sant Pere o a la sala d'actes del museu

Isaac Muntadas
27 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:40h
El nou model de gestió de residus farà apujar en un 5,5% la taxa d'escombraries
El nou model de gestió de residus farà apujar en un 5,5% la taxa d'escombraries | Arnau Urgell
Un any més, l'equip de govern de Ripoll (PDeCAT-DC) no ha tingut cap problema per tirar endavant les ordenances fiscals previstes per l'any 2019. El ple del consistori ripollès, celebrat aquest passat dimarts al vespre, va donar llum verda a les ordenances fiscals gràcies a la majoria absoluta del PDeCAT-DC i a l'abstenció en bloc de tota l'oposició (ERC, CUP i Fem Ripoll-CP). L'increment en un 5,50% de la taxa d'escombraries va ser el punt més debatut; no tan perquè l'oposició hi estigués en contra, sinó perquè l'augment es produeix per la posada en marxa del nou sistema de recollida de residus.

Cal recordar, que l'Ajuntament delega aquest servei al Consell Comarcal del Ripollès -com passa als 18 municipis de la comarca restants- i; enguany, a Ripoll es canvia de dalt abaix el model de recollida de residus, ja que s'instal·laran nous contenidors a la vila i també es canviaran els camions que feien el servei. En aquest sentit, el regidor d'Hisenda, Josep Maria Creixans, va defensar aquest increment perquè es tracta d'un servei que s'ha de cobrir i, segons un estudi de cost del Consell, l'augment de la taxa ha de ser d'un 5,50%. Creixans va subratllar que des que l'actual equip de govern va iniciar el seu mandat l'any 2011, la taxa d'escombraries ha augmentat en un 11,32% però segueix estant per sota de l'IPC -el cost de la vida- (12,60%). A més, ara tot serà nou: contenidors i camions. També cal dir que es mantindran les bonificacions per bon comportament ambiental i per l'ús de la deixalleria.

Liderat compartit entre el Consell i l'Ajuntament

El portaveu d'ERC, Roger Bosch, precisament va demanar si ja se sabien les ubicacions dels nous contenidors. El regidor i cap de l'àrea de serveis al Territori, Sostenibilitat i Empresa, Joaquim Colomer, va explicar que han estat treballant conjuntament amb el Consell Comarcal i ja tenen un plànol inicial de les ubicacions que s'acabarà de determinar en una reunió prevista per aquest divendres. ''Llavors, la presentarem i l'exposarem públicament abans d'implementar-la'', va apuntar.

Bosch va recordar-li que ell també és conseller i va assegurar-li que des de l'ens afirmen que és l'Ajuntament que tria les ubicacions dels contenidors. En aquest sentit, tan Colomer com l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, van exposar-li que el consistori pot escollir el lloc d'ubicació dels contenidors però ha de seguir una sèrie de criteris com, per exemple, si per un carrer hi ha una bona circulació, si un camió pot emportar-se les escombraries sense tocar cap balcó o arbre -problemes de mida de l'espai-, etc. ''Estem condicionats al tipus de descàrrega que tenen, però intentarem adaptar i millorar l'estudi que ens presentaran'', va assenyalar Colomer.
 

Josep Maria Creixans va explicar amb detall les ordenances fiscals previstes pel 2019 Foto: Isaac Muntadas


Sense apujar impostos en els últims 8 anys

''En el futur, el regidor Creixans ens explicarà la màgia que ha fet per estar vuit anys sense apujar impostos i que tot funcioni tan bé'', deia l'alcalde. Sembla mentida que, en els dos darrers mandats, l'Ajuntament no hagi hagut d'apujar els impostos -la principal font de recaptació del consistori-, però és així. Creixans va explicar que el rebut de l'IBI de l'any 2019 serà ''idèntic'' al de l'any 2012 i que l'IAE (Impost d'Activitats Econòmiques) es prorroga pel proper any i tindrà les mateixes bonificacions que l'any passat. Per tot això, el regidor d'Hisenda no entenia que no s'aprovessin les ordenances. ''Si haguéssim abaixat els impostos ho haguessin fet'', va dir amb un to bromista. Seguint-li el joc, Bosch va dir-li que s'abstenien per ''fer-lo patir una mica''. ''Són les inicials i no hem dit pas que les definitives no les aprovem. Parlem-ne'', va dir tot allargant la mà a un pacte.

En la matèria d'impostos també cal destacat les bonificacions a l'impost de circulació, que fa una distinció entre vehicles històrics i clàssics. Els primers han de gaudir d'una catalogació oficial d'històric, i han de complir els requisits del Reial Decret 1247/1995 de 4 de juliol. Aquells que ho compleixin tindran una bonificació del 100%. En canvi, es consideraran vehicles clàssics tots aquells que siguin una referència de la història de l'automobilisme i ajudin a explicar una època concreta de la història. Es bonificaran en un 100% tots aquells automòbils que estiguin inclosos en el llistat de vehicles clàssics amb l'homologació de la FIA i que tinguin una antiguitat de 30 anys. En canvi, només es bonificaran en un 50% aquells vehicles de més de 30 anys no inclosos en el llistat de la FIA que tinguin acreditat interès de ser preservats per part d'una entitat, un club o un associació de motor legalment constituïda.

Pel què fa a les taxes, l'Ajuntament només incrementa 2 de les 15 taxes existents. La d'escombraries i la del cementiri municipal que també s'apujarà d'acord amb l'IPC (2,20%).
 

Els cotxes clàssics i els històrics tindran bonificacions Foto: Arnau Urgell


Preus públics i subvencions

En referència als preus públics, la piscina municipal s'incrementarà en un 2,20% (IPC) pels usuaris de Ripoll i en un 5% pels que vinguin de fora el municipi. La gran novetat d'aquesta secció és que en l'apartat d'usos de locals s'afegeixen tres nous espais als ja existents actualment. A partir d'ara, llogar l'església de Sant Pere per un dia costarà 300 euros; pel què fa a la sala d'actes del museu de Ripoll tindrà un preu de 150 euros al dia i la sala d'exposicions del museu de Ripoll tindrà un cost de 50 euros per dia, 150 euros a la setmana i 50 euros per cada setmana addicional. En aquest sentit, l'alcalde de Ripoll va aclarir que, com fins ara, les entitats que usin aquests espais per fer-hi activitats públiques no hauran de pagar i només s'haurà de passar per caixa si l'ús és privatiu com, per exemple, un casament.

El regidor d'ERC, Roger Bosch, va avançar que el seu grup municipal presentarà una moció perquè els diners que es recaptin en el lloguer d'aquestes sales reverteixi en millorar-les. Munell va explicar-li que a les ordenances només es voten preus i els diners van a parar cap al conjunt del pressupost d'ingressos. ''Si la moció és adquirir un compromís, votarem que sí; si la moció aplica criteris legals haurem de votar que no i remetre'ns a l'informe municipal'', va argumentar. ''Amb el seu compromís en tinc més que suficient i confio amb la seva paraula'', va dir Bosch amb satisfacció.

Pel què fa a les subvencions, es mantenen aquelles que van destinades a a fomentar l'obertura de locals tancats del Barri Vell, a condicionar locals d'aquest barri o per les empreses que contractin a persones que agafin gent a l'atur o que hagin estat més d'un any sense treballar.
 

Llogar l'església de Sant Pere durant un dia per un ús privatiu costarà 300 euros Foto: Isaac Muntadas