La CUP de Ripoll demana tornar a posar l'estelada a la façana de l'Ajuntament

Els cupaires també demanen que es restitueixi la que hi havia a la rotonda de l'entrada sud de Ripoll. El consistori s'ha compromès a fer-ho en menys d'una setmana

Isaac Muntadas
26 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:41h
A l'Ajuntament de Ripoll es va retirar l'estelada quan es va proclamar la República
A l'Ajuntament de Ripoll es va retirar l'estelada quan es va proclamar la República | Isaac Muntadas
L'estelada es tornarà a penjar a la façana de l'Ajuntament de Ripoll i a la rotonda de l'entrada sud del municipi. La decisió s'ha pres en el plenari d'aquest dimarts per una àmplia majoria -vots a favor del PDeCAT-DC, ERC i la CUP i una única abstenció de Fem Ripoll-CP-. La moció, presentada per la CUP, era molt explícita. Els cupaires demanaven restituir l'estelada al balcó de la façana de l'Ajuntament i la que va col·locar l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a la rotonda de l'entrada sud de Ripoll -al costat de l'Institut Abat Oliba- fins que s'assoleixi la independència de Catalunya.

La CUP ha recordat que l'Ajuntament s'hi va comprometre en el ple del mes de juliol de l'any 2012; tot i que no constés a l'acte. Per altra banda, els cupaires han demanat al consistori ripollès que manifesti el seu compromís ''innegable'' amb el mandat popular de l'1 d'octubre i, en conseqüència, amb l'assoliment de la independència i, al Parlament de Catalunya, que apliqui els resultats que es van derivar del referèndum d'autodeterminació de l'1-O per fer efectiva la República Catalana.

Tornant a les banderes, la CUP ha assegurat que el compromís de l'Ajuntament de tenir hissada l'estelada a la façana del consistori es va mantenir fins a l'octubre de 2017, quan es va retirar degut a la proclamació de la República del dia 27. Actualment, a la façana de l'Ajuntament només hi ha la senyera, la bandera de Ripoll, la bandera de la Unió Europea i una pancarta gegant amb la paraula ''democràcia'' escrita. A la rotonda sud de Ripoll, l'estelada s'ha canviat per la senyera. Com que la República ''que vam guanyar a les urnes'' no s'ha fet realitat, la CUP entén que s'han de restituir les dues estelades del municipi. ''L'extraordinari exercici d'autoorganització popular i de resistència pacífica que va suposar l'1-O no ha tingut efecte'', diuen des de la CUP.

La CUP també assegura que no perdonarà la ''brutal'' repressió de l'Estat espanyol que va provocar gairebé un miler de ferits i que ha desembocat amb la presó i l'exili d'alguns dels principals líders independentistes de la passada legislatura. ''Volem recuperar l'estelada a Ripoll, com a símbol del compromís més fort que mai de la vila amb tots els represaliats i amb llibertat del nostre país'', diuen els cupaires. El partit de l'esquerra independentista només acceptarà la retirada de l'estelada quan s'hagi executat la República.
 

A la rotonda de l'entrada sud de Ripoll es va canviar l'estelada per la senyera Foto: Isaac Muntadas


El regidor de la CUP, Santi Llagostera, ha citat a l'escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís dient que ''s'ha demostrat que més que esperar a ser més gent per avançar, és el fet d'avançar el que permet ser més gent''. Amb aquesta frase, Llagostera ha apel·lat a no tenir por de les amenaces. El regidor cupaire també ha citat a l'escriptora Iolanda Batallé per criticar els comuns: ''Em sobta que hi hagi gent que s'auto-defineixi progressista i demòcrata i se situï en l'equidistància o miri cap a una altra banda. El què està en joc són els nostres drets civils i les nostres llibertats polítiques'', ha sentenciat.

Les estelades, en menys d'una setmana

Des del públic, el número dos de la CUP, Aitor Carmona, ha preguntat si ja hi havia data per complir la moció. L'alcalde ripollès, Jordi Munell, ha promès que en 3, 4 o 5 dies ja hi podria tornar a haver-hi l'estelada a l'Ajuntament i a l'entrada sud de Ripoll. La resposta l'ha convençut.