Ripoll inaugurarà dilluns la plaça 1 d'octubre a l'inici del carrer de les Vinyes

L'espai està situat davant de la biblioteca Lambert Mata, un dels punts de votació del referèndum. Tots els grups del consistori hi han votat a favor excepte Fem Ripoll-CP, que s'ha abstingut

La plaça 1 d'octubre serà a l'inici del carrer de les Vinyes, davant de la biblioteca Lambert Mata
La plaça 1 d'octubre serà a l'inici del carrer de les Vinyes, davant de la biblioteca Lambert Mata | Ajuntament de Ripoll
Isaac Muntadas
26 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:47h
Ripoll també tindrà una plaça dedicada a l'1 d'octubre i se sumarà a la llarga llista de municipis de Catalunya que ja tenen un carrer, una plaça o un espai dedicat a aquesta efemèride. Així ho ha decidit el ple del consistori ripollès aquest dimarts al vespre amb els vots a favor de l'equip de govern (PDeCAT-DC), ERC i la CUP; i l'abstenció de Fem Ripoll-CP. La nova plaça 1 d'octubre de Ripoll s'ubicarà a l'inici del carrer de les Vinyes -entre la biblioteca Lambert Mata i el casal de joves El Galliner-, que va ser un dels punts de votació de la vila durant el referèndum d'autodeterminació celebrat en aquella data. L'espai s'inaugurarà el proper dilluns, coincidint amb el primer aniversari del referèndum, a 2/4 de 6 de la tarda.

El regidor de Cultura, Ramon Santanach, ha exposat que el dia 1 d'octubre de 2017 va ser una demostració de ''la defensa dels valors en què es basa la democràcia i que van intentar ser vulnerats per part de l'Estat''. Santanach ha explicat que diverses persones a títol individual i entitats de Ripoll van sol·licitar a l'Ajuntament que trobés l'espai adient de la vila per posar-hi aquest nom. Aquesta proposta es va traslladar a la comissió del Nomenclàtor -que s'encarrega d'informar i assessorar el consistori sobre la nomenclatura del poble-. Després d'un intens debat, l'inici del carrer de les Vinyes ha estat el lloc escollit.

Cal recordar que allà s'hi troba la biblioteca Lambert Mata, que va ser la seu d'un col·legi electoral durant el referèndum de l'1-O. A més, allà s'hi van concentrar totes les urnes de Ripoll per temor a què vingués la policia espanyola i, d'aquesta manera, es poguessin defensar amb més facilitat. ''Aquest indret també es considera un dels punts de resistència de part de la població que aquell dia no només va fer efectiu el dret a vot, sinó que va defensar les urnes de la democràcia i la llibertat d'una manera exemplar'', ha reiterat Santanach.
 

La plaça s'inaugurarà aquest dilluns a 2/4 de 7 de la tarda Foto: Ajuntament de Ripoll


Abstenció de Fem Ripoll-CP

La proposta ha comptat amb el suport de tots els grups del consistori (PDeCAT, ERC i CUP) a excepció de Fem Ripoll-CP, que s'ha abstingut. La portaveu del grup socialista, Anna-Belén Avilés, ha argumentat que no hi podia votar a favor per ''respecte i coherència'' amb ella mateixa i amb les persones que ''no ens sentim independentistes i no ens vam sentir cridades a votar l'1 d'octubre per la gestió dels dies i les setmanes prèvies''. Tot i així, la regidora socialista tampoc hi ha votat en contra per respecte a les persones que van patir la violència per part de la policia espanyola ''que se suposa que ha de protegir els ciutadans''.

El portaveu d'ERC, Roger Bosch, ha dit que ''evidentment'' i votarien a favor. Bosch ha assegurat que quan recorda l'1-O se l'hi posa la pell de gallina i també a molts dels que ''estàvem aquí i ho vam defensar i viure com ningú''. ''Votem a favor amb tot l'orgull, les ganes i la il·lusió que es pot emetre un vot en aquest plenari'', ha conclòs. L'ANC, representada al públic, ha agraït el gest al consistori.

La inauguració, aquest dilluns

L'acte d'inauguració de la plaça 1 d'octubre serà el proper dilluns a 2/4 de 7 de la tarda a davant de la biblioteca Lambert Mata. En primer lloc, hi actuarà la Coral Capella Santa Maria de Ripoll, que enguany fa 125 anys. Tot seguit hi intervindrà la comissió del Nomenclàtor, que explicarà com es volen recuperar alguns noms antics de carrers i places de la vila. Després serà el torn del grup Mecànica Orgànica, en què una professora recitarà una sèrie de poemes musicalitzats que tindran relació amb els fets ocorreguts el passat 1-O. El punt àlgid de l'acte es produirà amb un breu parlament de l'alcalde Jordi Munell que anirà acompanyat de l'acte formal de destapar la placa amb el nom de la plaça. Finalment, es cantaran els Segadors.
 

Només Fem Ripoll-CP s'ha abstingut en una votació quasi unànime a favor de la plaça 1 d'octubre Foto: Isaac Muntadas


El procés de la comissió del Nomenclàtor

En el torn de precs i preguntes, el número dos de la CUP des del públic, Aitor Carmona, ha preguntat si en aquest acte es definiran quins seran els nous noms d'alguns carrers i places de la vila. ''Al ple del mes de març es va dir que això es faria als Tocs d'Estiu i no ha estat així. Tenim una mica de pressa'', ha assegurat. Santanach l'hi ha contestat que la pressa ''no és bona'' i ha volgut recordar-li que la comissió del Nomenclàtor està formada per persones voluntàries i ''se'ls ha girat més feina del què es pensaven''. ''Ho explicarà la comissió i no l'Ajuntament'', ha sentenciat.

Carmona també ha demanat si aquest any es produiria el canvi de plaques ''com que no teniu pressa''. El regidor de Cultura ha assegurat que sinó es fa a finals d'aquest any serà a principis de l'any vinent. El membre de la CUP també ha volgut recordar-li al regidor que l'Ajuntament va pressupostar aquesta actuació per aquest any 2018. ''Entenc que no s'hagi de fer de pressa i corrents, però si s'adquireix un compromís amb uns temps determinats s'ha d'intentar complir-los. Si hi ha hagut un retard no crec que s'hagi de justificar escudant-se amb els membres de la comissió'', ha reblat. Santanach l'hi ha respòs dient que no s'escuda amb ningú i ''em sap greu sinó em creu''. La discussió ha tingut algun moment més tens però la sang no ha arribat al riu.