«El Grito» converteix Sant Joan en la capital mexicana de Catalunya

El punt àlgid de la celebració serà a les 7 de la tarda del dissabte amb ''El Grito de la Independencia'' a càrrec del cònsol mexicà a Barcelona

Redacció
21 de setembre del 2018
Actualitzat a les 11:55h
La Festa del Grito sempre es fa a la plaça Major de Sant Joan
La Festa del Grito sempre es fa a la plaça Major de Sant Joan | Arnau Urgell
Per tretzè any consecutiu des de l'any 2005, Sant Joan de les Abadesses i San Luis Potosí (Mèxic) enfortiran el seu vincle d'agermanament amb la celebració de la Festa del Grito, una diada que serveix per commemorar la independència del país centreamericà. Sens dubte, el Grito -com es coneix popularment la festa- s'ha consolidat com una de les millors festes pàtries mexicanes d'arreu de Catalunya. Sant Joan té un factor que hi juga molt a favor com és ser la ciutat natal de Jaume Nunó i Roca, el compositor de l'himne nacional de Mèxic. El cercle es tanca amb l'agermanament amb Sant Luis Potosí, el poble on va néixer l'autor de la lletra de l'himne, Francisco González Bocanegra.

Cal recordar que aquesta diada se celebra el dissabte més proper al 16 de setembre -el dia del ''Grito de Dolores'', fet que va desencadenar la independència de Mèxic-. Enguany, la festa començarà aquest dissabte dia 22 a partir de les 10 del matí a la plaça Major, on els visitants podran comprar productes mexicans en les parades artesanes que s'hi instal·laran. Només una hora després, es farà el taller de dansa infantil Jarabe Tapatío i l'elaboració de pinyates a càrrec de México Baila, que es trencaran a 2/4 de 5 de la tarda. Entremig, a les 12 del migdia, a l'auditori Jaume Nunó del Palmàs hi haurà la conferència titulada ''Les relacions de Catalunya, Europa i Mèxic'' a càrrec de l'eurodiputat d'ERC, Josep-Maria Terricabras.

A la tarda hi haurà els diversos plats forts de la jornada amb l'espectacle musical ''México baila y canta con el corazón'' a càrrec de México Baila (17.30h). El moment àlgid de la jornada es viurà cap a les 7 de la tarda amb ''El Grito de la Independencia'' a càrrec del cònsol adscrit del consolat de Mèxic a Barcelona, Ernesto Herrera López, des del balcó de la plaça de l'Ajuntament. Tot seguit, s'interpretarà l'himne nacional de Mèxic i una sardana titulada ''Un santjoaní a Mèxic'' de Ramon Oliveras. La festa s'acabarà amb el Mariachi imperial i el ballet Mexico Baila. Aquesta diada està organitzada per l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya; la Diputació de Girona; el Consolat General de Mèxic a Barcelona, Mexcat; Casa Amèrica Catalunya i AB-InBev Corona.
 

La cònsol mexicana brandant la tricolor en una Festa del Grito Foto: Arnau Urgell