Agricultura difon un vídeo perquè es respecti la natura si es busquen bolets

L'objectiu és que qui vagi a la muntanya per recollir els preuats fongs ho faci de manera respectuosa amb el sector agrari, ramader i el medi ambient

Redacció
20 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:26h

Un boletaire amb rovellons, camagrocs i fins i tot un pebràs al cistell. Foto: Sílvia Berbís


El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació impulsa una campanya divulgativa per fomentar mesures de respecte al bosc durant l'època de recol·lecció de bolets, que aquest any s'ha avançat respecte a anys anteriors per les pluges abundants i que s'allargarà durant els mesos de tardor. La  Direcció General dels Agents Rurals del DARP ha editat així 10.000 fulls de mà amb recomanacions de respecte al medi que es distribuiran directament entre els recol·lectors de bolets. 

La informació també es farà arribar als ajuntaments i consells comarcals de les comarques pirinenques i prepirinenques on s'ha detectat més massificació per aquesta activitat. L'objectiu és conscienciar els usuaris de la necessitat de respectar l'entorn quan se surt a buscar bolets, sota el lema "Cuidem el medi natural".
 
Els principals consells de respecte al medi per als boletaires són que no s'han de llençar deixalles al medi natural, que no cal arrencar els bolets que no s'enduran a casa, no s'ha de molestar els animals, cal respectar les propietats privades i cal tenir en compte que al medi es desenvolupen d'altres activitats, com ara la caça. També cal tenir en compte que cal deixar pas a vehicles quan es deixi el cotxe aparcat, i que no es pot aparcar dins de camps, prats o entrades de camins. A més, és recomanable respectar una distància mínima de seguretat amb el bestiar, portar el gos lligat o controlat per evitar que molesti els animals i no deixar oberts els tancaments per a bestiar.

Mesures d'autoprotecció i anar ben equipat
 
Als fullets també es  demana tenir en compte que quan se surt a bosc cal prendre una sèrie de mesures d'autoprotecció com ara anar ben equipat, explicar a un familiar o amic que marxes, anar-hi acompanyat i dur un mapa o una aplicació mòbil per no perdre's. No s'han de recollir bolets que no coneguem, per evitar intoxicacions.

Paral·lelament, el DARP, la fundació Món Rural i diverses entitats del sector primari promouen una campanya a les xarxes socials, amb un vídeo divulgatiu que explica les funcions del bosc i ofereix recomanacions d'autoprotecció i de respecte al bosc  quan es va a buscar bolets.