El nou servei de recollida de residus del Ripollès es posarà en marxa en poc més d'un mes

Els 19 pobles de la comarca han optat per diferents sistemes com el porta a porta, la càrrega posterior, la càrrega bilateral o el de compactadors

En un mes o un mes i mig s'implantarà el nou model de gestió de residus arreu de la comarca
En un mes o un mes i mig s'implantarà el nou model de gestió de residus arreu de la comarca | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
20 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:58h
Després d'un llarg periple per trobar un acord entre els 19 municipis del Ripollès en matèria de la gestió de residus, aquest dimarts es va fer efectiu amb l'aprovació per unanimitat de l'estudi de costos i rendiments dels serveis públics per al manteniment de l'abocador controlat Ripollès-3, del tractament i recollida de deixalles i de la FORM i d'altres prestacions als municipis de la comarca per l'exercici 2019. Realment, aquest acord s'havia gestat en el darrer Consell d'Alcaldes en què, segons ha explicat el vicepresident primer Eudald Picas (CiU), va haver-hi una acceptació gairebé unànime -18 vots a favor i una única absència- del nou model de gestió de residus.

Aquest acord provocarà que d'aquí un mes o un mes i mig ja s'haurà instal·lat el nou mobiliari urbà (contenidors) corresponent al nou model de gestió de residus escollit per cada poble i també es veuran els nous camions de recollida de deixalles. Cal recordar que les dues empreses adjudicatàries que van guanyar el concurs i presten aquest servei són Vigfa Residus SLU i UTE Urbaser, les quals ho fan des del passat 1 de juliol. A partir d'aquell mes, les dues empreses disposaven de quatre mesos de marge -fins al mes d'octubre- per fer les modificacions pertinents en aquells municipis on es canviés de model. Per tant, en principi es complirà amb els terminis establerts per completar l'adaptació.

Picas va recordar que durant aquest llarg període de negociacions han tingut problemes amb diversos ajuntaments perquè ''tothom ha defensat la seva postura dignament. Només faltaria''. El conseller comarcal va recordar la sortida de Camprodon del paquet comarcal durant uns mesos, que finalment va decidir a través del seu plenari tornar a delegar les competències del servei de recollida de residus i transport de residus sòlids al Consell Comarcal. Llavors, es va haver de licitar per separat el contracte amb el municipi camprodoní de la resta de poblacions per manca de temps.
 

Eudald Picas ha dit que cal reciclar més si es vol pagar els residus més barats Foto: Isaac Muntadas


Sistema de costos proporcional

Picas va reconèixer que va haver-hi un ''tira i afluixa'' alhora de posar-se d'acord amb el repartiment dels costos, ja que la generació de deixalles ''és i serà cara''. Per aquest motiu, el conseller de CiU i alcalde de Gombrèn va apel·lar a la ciutadania a reciclar més ''perquè així seran més barates''. Picas va explicar que era molt complicat establir un model ''unificat'' i cada poble ha optat per aquell sistema que millor s'adapta al seu nucli urbà. Hi ha pobles que han optat per la càrrega posterior, alguns per la càrrega bilateral, altres pels compactadors i només un pel porta a porta -Sant Joan de les Abadesses-.

Sobre el repartiment de costos, el vicepresident primer del Consell va exposar que abans es feia en funció de les tones de deixalles que generava cada població -qui més en generava, més pagava- i ara es farà per viatges. Picas va explicar que els pobles més allunyats de l'abocador pagaran una mica més, però això es compensarà amb una ajuda del municipis més grans cap als petits. ''Si un poble vol que es facin cinc viatges, pagarà més que un que en vulgui tres'', va il·lustrar.