Molló reclama una ajuda econòmica al Departament d'Agricultura per la Tria de Mulats d'Espinavell

L'esdeveniment, que enguany reunirà 14 explotacions ramaderes i unes 40 parades, depèn econòmicament de la Diputació de Girona i l'Obra Social ''la Caixa''

La Tria de Mulats d'Espinavell té un cost d'entre 14.000 i 15.000 euros
La Tria de Mulats d'Espinavell té un cost d'entre 14.000 i 15.000 euros | Domènec Llop
Isaac Muntadas
19 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:36h
Falta menys d'un mes -el proper 13 d'octubre- perquè se celebri una nova edició de la Tria de Mulats d'Espinavell (Molló). Enguany, aquesta fira ramadera d'arrel tradicional reunirà al voltant de 300 caps de bestiar procedents de 14 explotacions ramaderes de tres municipis de la comarca (Molló, Llanars i Camprodon). La Tria de Mulats d'Espinavell se celebra des de temps immemorials el dia de Sant Eduard i és possible gràcies a l'esforç dels ramaders i d'altres entitats com la Diputació de Girona i l'Obra Social ''la Caixa''.

En declaracions a NacióRipollès, l'alcalde de Molló, Josep Coma (PDeCAT), ha assenyalat que la Tria de Mulats d'Espinavell és una fira ramadera ''molt important'' per Molló i per la comarca del Ripollès perquè és un reclam turístic que atrau a prop de 4.000 visitants. Una xifra desorbitada per un poble com Molló que amb prou feines arriba als 350 habitants. Aquest impacte turístic suposa un esforç organitzatiu ingent i, evidentment, un cost econòmic elevat que oscil·la entre els 14.000 i 15.000 euros anuals. ''Per un consistori petit, organitzar una fira d'aquest tipus i fer front als serveis que s'han de prestar és relativament car'', ha admès.

Coma ha reconegut que la fira se sosté gràcies a la col·laboració de la Diputació de Girona i a l'Obra Social ''la Caixa'', que des de fa uns quants anys aporten una ajuda econòmica al consistori mollonenc. Entre els tres cobreixen els costos de la fira a parts igual -uns 5.000 euros per cap aproximadament-. El batlle de Molló ha assegurat que sense aquesta ajuda la celebració de la fira perillaria. Tot i així, Coma també ha assenyalat que si aquestes aportacions econòmiques no hi fossin, l'Ajuntament acabaria fent un esforç per tirar-la endavant perquè és una fira molt arrelada al municipi. L'alcalde de Molló també ha agraït la implicació d'aquestes institucions en el sector de la ramaderia equina ''que pràcticament està oblidat per l'administració''.
 

14 explotacions ramaderes participaran en la Tria de Mulats d'Espinavell d'enguany Foto: Adrià Costa


Sense ajudes del Departament d'Agricultura

Coma també ha volgut fer un prec al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca perquè facin una aportació econòmica a la fira. L'alcalde mollonenc ha recordat que el consistori sempre havia rebut una aportació econòmica més petita d'Agricultura, però que en motiu de la crisi econòmica i de l'extinció d'algunes línies de subvenció -entre les quals hi havia els ajuts a fires ramaderes de Catalunya- van deixar de rebre-la ja fa uns quants anys. Tot i així, en aquests últims temps, Agricultura sí que ha muntat un estand a la fira on es fan guies pel bestiar que es ven. ''És una ajuda pels ramaders que els mulats i pollins que es venen el dia de la fira puguin marxar cap al municipi del comprador del bestiar'', ha posat en valor. Coma ha apel·lat a recuperar les ajudes per les fires tradicionals ramaderes que són un ''puntal arreu del país'' com la Fira del Bestiar de Ribes, la Fira de l'Ovella de Ripoll o la pròpia Tria de Mulats d'Espinavell.

El fet que la consellera del Departament d'Agricultura, Teresa Jordà, sigui de la comarca hauria d'ajudar a la recuperació d'aquestes ajudes. ''Coneix perfectament aquestes fires i ha estat alcaldessa de Ripoll, on s'hi fa la Fira de l'Ovella. Esperem que sigui més sensible en aquest tema'', ha dit. La directora general del Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca (DARP), Elisenda Guillaumes, també és del Ripollès i ''ha participat i coneix la fira''. Coma ha confirmat que convidaran a la consellera i al personal de les direccions generals afectades per exposar-los aquesta situació. ''Coneixen la situació i segur que podrem recuperar aquesta línia de subvencions per aquest tipus de fires'', ha assenyalat.
 

Josep Coma ha demanat al Departament d'Agricultura que torni a donar subvencions a les fires ramaderes Foto: Isaac Muntadas


14 explotacions i 40 llocs de venda

En la Tria de Mulats d'enguany està previst que hi participin un total de 14 explotacions ramaderes, les quals conduiran els seus ramats de cavalls, eugues i mulats -nom que reben els pollins a la zona- des de les pastures de la muntanya fins al recinte de la fira per tal de vendre els seus exemplars als tractants de bestiar. La fira també comptarà amb un espai comercial que estarà compost per més de 40 llocs de venda ambulant de tot tipus de productes (formatges, mel, embotits, maquinària agrícola, bolets, herbes remeieres, pa i coques, paraigües, roba de muntanya, etc) que complementaran l'exposició de bestiar.

Pel què fa a les activitats, a partir de les 10 del matí (aproximadament) hi haurà la tradicional baixada del bestiar des de la muntanya, que un any més creuarà el riu Ritort al seu pas per Espinavell. A aquesta hora també obrirà la fira ramadera amb l'exposició i la venda de bestiar equí, així com la fira comercial amb la venda de productes artesanals. A 2/4 d'1 del migdia s'entregaran els premis als millors exemplars dividits en les categories d'euga, pollina, semental, parella i escamot. Mentre que a la tarda es durà a terme la tria de mulats que consisteix en la separació dels pollins de les eugues. Per garantir la mobilitat en tot moment fins a la fira, l'Ajuntament posa a disposició de tots els visitants el servei de bus gratuït entre Molló i Espinavell (funcionarà de 7 a 17 hores).
 

Moments de la venda de la Tria de Mulats Foto: Adrià Costa