Quim Torra presideix una Gala de Campdevànol «màgica» amb record als presos i a Valtònyc

El president ha inaugurat les places Clavé, Valldemossa i Sardana i ha assistit a la Dansa de Campdevànol i a un espectacle de llum, aigua i música espectacular

El president Quim Torra a l'acte d'inauguració de les places Clavé, Valldemossa i Sardana
El president Quim Torra a l'acte d'inauguració de les places Clavé, Valldemossa i Sardana | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
17 de setembre del 2018
Actualitzat el 20 de setembre a les 11:32h
La plaça Anselm Clavé de Campdevànol s'ha omplert de gom a gom per rebre el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, en motiu de l'acte d'inauguració de les places Clavé, Valldemossa i Sardana dins del marc de la Festa Major. Ningú es volia perdre el què segurament ha estat l'esdeveniment de l'any i prop d'un miler de campdevanolencs s'han congregat en una plaça on no hi cabia ni una agulla. L'ocasió s'ho valia. Desenes de consellers han presidit la Dansa de la Gala des del restabliment de la democràcia l'any 1978, però mai fins ara ho havia fet un president de la Generalitat. Quim Torra ha estat el primer.

El president s'ha enamorat de la dansa i ha viscut un moment ''màgic'' amb l'espectacle de llum, aigua i música creat per EDL Creative Water S.L. amb la banda sonora de ''La Gala de Campdevànol''. L'any 2014, quan es va declarar la Dansa de la Gala com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional, l'Ajuntament va encarregar al compositor Carles Marigó una peça instrumental. La rapsòdia de la Gala ''Fantasia per piano, cobla i percussió'' ha fet les delícies d'un públic entregat durant més de quatre minuts. L'hipnòtic espectacle dels 32 raigs d'aigua ballant al ritme de la Dansa han inaugurat aquesta font ornamental seca, la primera que hi ha a la comarca del Ripollès.


Tornant a la Dansa, Torra ha assegurat que se l'endú al cor i ha fet referència al temps de duració de la mítica aixecada, enguany de 42,82 segons. ''Això ho aplicaré al consell executiu. Treballar en equip per aconseguir una gesta com aquesta en què estàs 40 segons ajudant-te els uns amb els altres per compartir aquest moment especial'', ha apuntat i ha afegit amb to de broma que ho provaran amb les consellers -referint-se a l'aixecada- per veure si funciona. Torra ha dit que s'estima Catalunya, que és un país ''que és capaç d'avançar mirant cap al futur i alhora està arrelat a la terra i a la tradició''. En referència a les places, el president ha dit que la remodelació d'aquests tres espais engloba perfectament aquesta combinació de ''tradició i modernitat''.
 

Quim Torra descobrint la placa de la remodelació de les places Foto: Isaac Muntadas


Records a Valtònyc i Núria Llorach

Com no podia ser d'una altra manera, el president ha parlat de la situació política actual. L'escenari estava engalanat amb llaços grocs i cartells amb les cares dels presos polítics independentistes, exiliats i imputats pel procés català. Aprofitant que es trobava a Campdevànol, Torra ha volgut dedicar la Dansa i un fort aplaudiment a dues persones que avui han estat notícia per veure's involucrats en processos judicials relacionats amb la llibertat d'expressió.

En primer lloc, el president ha volgut recordar al raper mallorquí Valtònyc, que avui ha sabut que la justícia belga ha rebutjat la seva extradició a Espanya. ''En Valtònyc és a Bèlgica lluitant per la llibertat d'expressió i segur que li agradarà aquesta Dansa; tan lluny de les seves cançons, però tan a prop del què significa estimar la música, la tradició i la llibertat d'expressió'', ha afirmat. Torra també ha recordat a Núria Llorach, la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que avui ha estat imputada ''per passar l'espot del referèndum de l'1-O per la televisió''. ''No podem tolerar que estigui imputada perquè estan en joc els nostres drets'', ha alertat.

El president, citant a Pau Casals, ha dit que ''la terra es torna cel quan no tens por'' i ha encoratjat a tothom a ser lliure i a no tenir por. ''No tenim por de les seves amenaces i imputacions'', ha declarat. A més, Torra ha apel·lat a buscar la justícia ''fora d'Espanya'' tot dient que en quatre països d'Europa els membres del govern exiliats són lliures; mentre que a Espanya ''he d'anar a la presó per veure'ls''. ''Qui té un problema: Europa o Espanya'', ha qüestionat.
 

El president Quim Torra ha recordat a Valtònyc i a Núria Llorach Foto: Isaac Muntadas


Marxa de país i la victòria de l'1-O

Torra, com va fent pels diversos pobles de Catalunya que visita, ha convidat als campdevanolencs ha sumar-se a una marxa de país per la llibertat ''sense aturador i fins al final pels nostres drets civils i nacionals com a país''. El president ha dit que gràcies al coratge de la gent, la força dels ideals i l'esperança de la llibertat s'aconseguirà la independència perquè són conceptes ''indestructibles''. ''Farem la República Catalana'', ha assegurat.

El president també ha dit que cal recordar l'1-O no només com un dia de ''resistència'' en què la gent va defensar el referèndum i la democràcia amb els seus cossos sinó com una ''victòria''. ''Després de molts segles vam guanyar'', ha proclamat. ''Visca Campdevànol i visca Catalunya lliure'', ha conclòs amb els aplaudiments del públic i els crits de independència. Abans d'això, Torra també ha tingut un record pels presos polítics, els exiliats i els centenars de catalans investigats pel procés. El consistori campdevanolenc també ha volgut recordar als consellers empresonats, Josep Rull i Jordi Turull, que fa un any presidien els actes de la Gala i de la Capitalitat Europea del Ferro 2017. El tenorista Jordi Molina ha interpretat el ''Ball de l'Àliga'' de la Patum de Berga i la Dansa de Campdevànol per homenatjar-los.
 

El tenorista Jordi Molina homenatjant els presos polítics i exiliats Foto: Isaac Muntadas


Una obra imprescindible per Campdevànol

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, ha volgut destacar que la remodelació de les places ha de servir per fer créixer el ''batec social i cultural'' del poble. ''Una inversió ben efectuada pot revertir en una millora social sense precedents'', ha asseverat. Manso no s'ha volgut penjar totes les medalles d'aquesta obra i ha repartit el mèrits entre l'exalcaldessa, Núria López (PSC), que fa deu anys va aconseguir la inclusió del projecte de millora del nucli original de Campdevànol a la convocatòria de la Llei de Barris de l'any 2010; l'arquitecte i redactor del projecte, Miquel Flores, -que ha explicat alguns detalls de l'obra- i altres treballadors del consistori, que han rebut un ram de flors d'agraïment.

La Llei de Barris ha suposat una injecció de 3 milions d'euros per Campdevànol que han permès la remodelació d'aquestes tres places, les obres al pavelló municipal Mercè Guix, la rehabilitació de façanes i cobertes o la futura intervenció a la sala Diagonal. ''Ha estat un any de molèsties, places aixecades i dubtes, com no podia ser d'una altra manera amb una obra d'aquesta magnitud, però hem treballat intensament i aquí hi ha el resultat'', ha apuntat. Manso també ha agraït a l'empresa executora de l'obra, Vialser, la seva tasca. L'alcalde campdevanolenc també ha volgut tenir un record pels consellers Rull i Turull, que van ser a Campdevànol l'any passat.
 

L'alcalde Joan Manso ha volgut agrair a totes les persones que han fet possible aquesta obra Foto: Isaac Muntadas