1 de 10
Consum

El preu de la gasolina i del gasoil es dispara fins a xifres que no es donaven des de 2014

Els carburants encadenen la setena pujada consecutiva

per Redacció, 13 de setembre de 2018 a les 13:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Una mà subjecta la mànega d'un assortidor de gasolina Foto: ACN


El preu mitjà del litre de gasolina i de gasoil ha escalat fins a màxims que no es veien fins  a finals del 2014, després d'encadenar la setena pujada consecutiva.


En concret, el litre de gasolina s'ha situat aquesta setmana en els 1,340 euros, després de repuntar un 0,29%, i assoleix així nivells que no marcava des de principis de novembre del 2014, segons dades del Butlletí Petrolier de la UE.

Per la seva banda, el preu mitjà del litre de gasoil, carburant la tributació del qual pretén augmentar el govern espanyol, ha marcat aquesta setmana els 1,246 euros, després d'encarir-se un 0,64% pel que fa a set dies, tocant també màxims des del desembre del 2014.


D'aquesta manera, els preus de tots dos carburants prossegueixen la tendència alcista que van començar a finals del mes de juliol i que els ha portat a encadenar un augment després d'un altre aquestes darreres setmanes.

Aquests preus de gasolina i gasoil coincideixen amb el final de les vacances estivals i la tornada a l'escola, en la qual milers d'escolars de tot l'estat espanyol són traslladats amb vehicles que cobreixen rutes interurbanes als seus centres educatius.


A més, aquests màxims es produeixen en una setmana en la qual el barril de petroli de qualitat Brent ha superat puntualment el nivell dels 80 dòlars pel descens en la producció de Veneçuela i les sancions dels Estats Units a les exportacions de cru iranià.

Aquest dijous, el preu del barril Brent, de referència a Europa, ha cotitzat a més de 79 dòlars, mentre que el barril de cru Texas americà ha superat els 69 dòlars, després d'haver-se encarit gairebé un dòlar i mig en tots dos casos pel que fa una setmana.


Omplir el dipòsit és 5 euros més car que fa 8 mesos

Pel que fa a principis d'any, el litre de gasolina és un 7,89% més car, mentre que en el cas del gasoil marca un preu un 8,73% superior.

D'aquesta manera, amb els actuals preus, omplir un dipòsit de 55 litres de gasolina ronda els 73,70 euros, la qual cosa suposa uns 5,39 euros més que a començaments d'any.

Per al cas del gasoil, omplir un dipòsit de 55 litres suposa per al consumidor 68,53 euros, uns 5,50 euros més pel que fa al gener.

Més barata a l'estat espanyol que a la UE

Malgrat els augments experimentats per la gasolina i el gasoil, la gasolina és més barata a l'estat espanyol que la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu mitjà de venda al públic del litre de combustible Euro-Súper 95 se situa en 1,482 euros i 1,530 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa 1,380 euros en la mitjana de la UE i 1,385 euros a l'eurozona.

El nivell inferior de preus finals pel que fa als països de l'entorn es deu al fet que l'estat espanyol, malgrat les pujades de l'IVA, als impostos superiors i als gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una pressió fiscal menor, en general, que la mitjana comunitària.
Participació