La Fira Europea del Formatge de Ripoll es consolida

Hi haurà parades d'11 formatges diferents del Ripollès, de l'Estat espanyol i d'Europa i també degustació de vins i cervesa

A la Fira Europea del Formatge es podran degustar 11 tipus de formatges
A la Fira Europea del Formatge es podran degustar 11 tipus de formatges | Xevi Pujol
Redacció
13 de setembre del 2018
Actualitzat a les 10:11h
Durant el cap de setmana dels dies 22 i 23 de setembre, Ripoll tornarà a convertir-se en la capital europea del formatge i paradís pels gurmets d'aquest làctic. Novament, la plaça de la Lira serà l'escenari de la quarta edició de la Fira Europea del Formatge, organitzada per l'Ajuntament de Ripoll conjuntament amb l'Agència Ripollès Desenvolupament i l'Associació Ruta Europea del Formatge. El certamen tornarà a reunir productors de formatge i de productes afins a l'hora de degustar-los com ara vins i cerveses. El tret de sortida de la firà serà el divendres a les 7 de la tarda al consistori ripollès, on es presentarà l'Associació de la Ruta Europea del Queso i el projecte Quetur.

Cal recordar que l'Ajuntament de Ripoll és soci de la Ruta Europea del Formatge, una associació de municipis d'arreu de l'Estat espanyol amb productors artesanals de formatge i pretén donar a conèixer el patrimoni cultural, gastronòmic i natural de les diverses zones, així com impulsar el turisme cultural i gastronòmic i col·laborar en programes comuns extensibles a altres municipis d'arreu d'Europa.

L'obertura de la fira està prevista per dissabte a les 10 del matí amb la degustació i venda de formatges produïts al Ripollès (Mas el Lladré, Formatgeria Roura Soler, Formatgeria Muuu Beee, Formatgeria Palou i Formatges del Pujol Orra) i també d'espanyols i europeus (DO Idiazabal, DO Maó-Menorca, DO Casar de Cáceres, DOP Beira Baixa -Fundao-, Vilalluenga del Rosario i Cantal). En total, onze classes de formatges de gran qualitat que es podran acompanyar amb un tast de vins d'un celler amb DO Empordà i amb la cervesa artesana del Ripollès Minera, que oferirà el bar la Lira.
 

La fira es tornarà a ubicar a la plaça de la Lira Foto: Xevi Pujol


Com funcionen les degustacions?

Al mateix espai de la fira, es podran comprar els tiquets degustació -amb un cost de 5 euros- que inclouen quatre degustacions diferents a escollir entre formatges i beguda; 10% de descompte per un menú en un dels restaurants col·laboradors amb l'esdeveniment; un 50% de descompte a l'entrada del Museu Etnogràfic de Ripoll amb una visita guiada gratuïta i un 15% de descompte a l'entrada del Conjunt Monàstic. Dissabte a la tarda i diumenge durant tot el dia, els més menuts podran gaudir d'un espai amb inflables i jocs totalment gratuït a la plaça de l'Escorxador.

La Chesse Route, activitat estrella de la fira
Un cop més, l'activitat estrella de la fira serà la Cheese Route, que se celebrarà dissabte a partir de les 8 de la tarda fins a les 11 de la nit amb la celebració d'un sopar especial de tapes amb productes de cada territori. Per poder-hi assistir, els participants hauran de pagar 15 euros per obtenir 10 tiquets a bescanviar a canvi de tapes. A més, la vetllada estarà amenitzada amb la música en directe a càrrec de The Blue Beat.

Enguany, s'ha tornat a fer difusió de la fira a diferents associacions d'autocaravanes oferint-los avantatges per tal que visitin Ripoll durant el cap de setmana de l'esdeveniment gastronòmic. En funció de les autocaravanes que s'inscriguin, s'habilitarà un espai perquè s'hi puguin instal·lar i se'ls hi oferirà un 2x1 en la compra de tiquets de degustació. En alguna de les tres edicions anteriors, s'han registrat la visita de més de 50 autocaravanes.
 

Tast de tapes a la Fira Europea del Formatge a Ripoll Foto: Xevi Pujol