Sant Joan de les Abadesses

Sant Joan inaugura el nou edifici escolar amb un centenar d'alumnes d'ESO

El nou centre Institut-Escola Mestre Andreu està ubicat a la Coromina del Bac

per Isaac Muntadas, Sant Joan de les Abadesses | 12 de setembre de 2018 a les 15:27 |
L'Institut-escola Mestre Andreu a la Coromina del Bac a Sant Joan | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Amb l'arribada d'un centenar d'alumnes aquest matí al nou edifici de l'Institut-Escola Mestre Andreu de Sant Joan de les Abadesses situat a la Coromina del Bac, s'ha tancat el cercle després de gairebé una dècada d'espera -el projecte estava previst des de l'any 2018-. La previsió és que el curs 2018-2019 ja comencés en aquest edifici i així ha estat. El deteriorament dels edificis de l'Abadessa Emma i del Mestre Andreu va fer que el Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament es possessin les piles per aconseguir construir un nou centre educatiu a la vila. L'edifici ha costat un total de 2,6 milions d'euros pagats íntegrament per Ensenyament. 

L'edifici inclou un total de sis aules estàndard, una aula de reforç, una aula de desdoblament, una aula de música i una de plàstica, un laboratori, una aula taller, una pista esportiva i una biblioteca de 78 metres quadrats entre d'altres espais. El nou edifici de secundària és un espai modern i adaptat. I és que el centre consta d'una única planta baixa pensant en millorar l'accessibilitat dels alumnes i de suprimir totes les barreres arquitectòniques que puguin haver-hi. A més, també s'ha dissenyat perquè sigui el màxim d'eficient a nivell energètic i tingui una elevada lluminositat.

 

El patí de l'escola de l'Institut-Escola Mestre Andreu Foto: Isaac Muntadas

 
Antecedents i futur de l'institut-escola

L'edifici de secundària s'emmarca dins del projecte de l'Institut-Escola Mestre Andreu, que inclou els espais d'educació infantil, primària i secundària. De fet, la totalitat del projecte tindrà un cost de 6 milions d'euros però, de moment, Ensenyament només va incloure una partida pressupostària de 2,6 milions d'euros per finançar les obres del centre per acollir l'ESO. ''En els pròxims anys i depenent de la disponibilitat econòmica del Departament, es licitaran els dos projectes restants d'infantil i primària'', va apuntar l'alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué, en el seu dia.


Aquest projecte es va començar a gestar l'any 2008 quan l'Ajuntament va fer una modificació del Pla General Urbanístic en què es van qualificar 12.000 metres quadrats d'equipament docent a la zona de la Coromina del Bac. Després de la qualificació urbanística, l'espai es va urbanitzar amb actuacions com el soterrament d'una línia de mitja tensió i la canalització d'un torrent que passava pel mig de la parcel·la. Un cop urbanitzats els terrenys, es va cedir el solar al Departament d'Ensenyament que va encarregar-se de treure a concurs la licitació del projecte de l'edifici de secundària.

Roqué va voler destacar el model educatiu de l'institut-escola pel fet que traça una única línia educativa dels 3 als 16 anys. ''És un referent al país perquè no hi ha massa centres d'aquest tipus'', va ressaltar l'alcalde. Com que hi ha una sola direcció, un únic claustre i només una AMPA, per treure el màxim rendiment d'aquest model era absolutament primordial que l'institut-escola estigués tot ubicat en el mateix emplaçament.

 

Participació