Quim Torra vindrà a una Gala de Campdevànol marcada per la inauguració de les places

El pregó de Festa Major, el concert de Buhos, la ballada de la Dansa de la Gala o el ball del confeti, alguns dels actes més esperats

Isaac Muntadas
11 de setembre del 2018
Actualitzat a les 12:02h
Quim Torra serà present a la ballada de la Gala de dilluns
Quim Torra serà present a la ballada de la Gala de dilluns | Arnau Urgell
La Gala de Campdevànol 2018 tindrà una sèrie de trets que faran que sigui la més especial dels darrers anys. En primer lloc, i per primer cop des de l'any 1978, el president de la Generalitat de Catalunya, assistirà a la ballada de la Dansa el proper dilluns. Quim Torra serà el convidat de luxe d'aquesta Festa Major i tindrà l'honor d'inaugurar l'obra de remodelació de les places Clavé, Sardana i Valldemossa, uns treballs que van començar el mes d'octubre de l'any passat i s'han finalitzat en els darrers dies. De fet, el centre de la vila campdevanolenca tindrà molt protagonisme durant tota la festa, que començarà aquest dijous i s'allargarà fins al proper dimarts. Sis dies de gresca sense parar.

Precisament, la visita del president Torra -confirmada ahir mateix- ha alterat la programació del diumenge i dilluns a la tarda. Així doncs, enguany el dia gran de la Gala serà el dilluns i no el diumenge com és tradicional. La ballada de la Dansa del dilluns (18h) serà presidida per Torra i; tot seguit, el president i la resta de les autoritats es desplaçaran fins a la plaça Clavé per dur a terme l'acte d'inauguració de les places i de la reformada façana de l'Ajuntament. Allà hi ha haurà un espectacle de llum, aigua i música inspirat amb la Dansa a càrrec de Carles Marigó. ''Fins que no hi hagi un altre esdeveniment, no es repetirà'', ha afirmat l'alcalde Joan Manso (CiU).

Tot seguit, el president es farà unes fotografies amb els balladors de la Dansa -Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional- i visitarà una exposició exterior ubicada a la plaça Valldemossa que porta per títol ''Les places Clavé, Valldemossa i de la Sardana en transformació''. L'autor de l'obra és el campdevanolenc, Josep Picas, que ha fet unes 1.500 fotos durant tots els mesos que han durat les obres. Llavors, s'han seleccionat aquelles instantànies que il·lustren millor aquesta evolució dels treballs. El concert de la Venus Orquestra sí que es manté pel diumenge a la tarda (19h) a la plaça Clavé; igual com la festa irlandesa de dilluns a la tarda (19h) en aquest mateix espai amb l'espectacle ''Irlanda una terra d'emocions'', que comptarà amb el grup de música Stompers -format per irlandesos i anglesos- i Nuala Irish Dancers. Diumenge a la tarda també es ballarà la Dansa a l'hora habitual (18h)

El protagonisme de les places es veurà augmentat enguany, ja que alguns actes que es feien a la plaça de l'Església es faran allà. A més, ja s'hi podrà transitar amb total normalitat i les terrasses dels bars s'hi començaran a instal·lar aquests últims dies per donar més caliu a la zona.
 

Tres membres de la Comissió de Festes i l'alcalde Joan Manso en la presentació de la Gala Foto: Isaac Muntadas


Pregó amb humor

Oficialment, la Gala de Campdevànol 2018 començarà amb el pregó de Festa Major (22h a la Sala Diagonal per esquivar la pluja), que un any més, serà particular. Enguany, l'humorista Javi Príncep serà l'encarregat de conduir l'espectacle ''Imitant a Campdevànol''. Aquest show, a l'estil de Quim Masferrer del ''Foraster'', promet ser molt divertit. Javi Príncep va ser a Campdevànol el passat dimarts i va recórrer els carrers del poble gravant amb vídeo a una llista de persones facilitada per la Comissió de Festes i l'Ajuntament en els llocs més emblemàtics del poble. A més, també va parlar amb persones a l'atzar que anava trobant per carrer.

L'humorista parlarà dels temes més controvertits i d'actualitat de Campdevànol i farà imitacions d'aquestes persones, que s'ha buscat que siguin d'edats variades i que puguin explicar coses divertides. Manso hi apareixerà amb una perruquera molt famosa del poble, però no desvetllarem res de la conversa perquè sigui una sorpresa. Gemma Vergés, de la Comi de Campdevànol, ha dit que hi ha participat molta gent i pot haver-hi moltes sorpreses perquè ni ells saben què apareixerà en els vídeos i com es desenvoluparà el monòleg.
 

Gemma Vergés, de la Comi, ha explicat les novetats d'enguany Foto: Isaac Muntadas


Nits amb nivell

Les nits de concerts es preveuen que siguin multitudinàries gràcies als caps de cartell que la Comi ha reunit per la Gala. Estan especialment orgullosos de la nit de divendres, en què a partir de les 23h a la sala Diagonal, es podrà gaudir d'un dels grups del moment com és Buhos i totalment de franc. El grup de Calafell espera fer ballar els assistents amb un dels temes que més han sonat els darrers mesos com és ''Volcans''. Tot seguit, serà el torn de Brams, el grup de rock de Berga liderat per Francesc Ribera ''Titot'', un mite de la música catalana dels anys 90 i principis del 2000. Forja, amb un cantant de Sant Joan, i un discjòquei tancaran la nit. A la piscina (Espai Nouvàndalis) hi haurà nit de Dj's amb la Party's Vandalis -també el dissabte-.

L'endemà (24h a la sala Diagonal) hi haurà un concert amb Ovellla Xao ''que pot agradar a tothom'', els repetidors de la Banda del Coche Rojo -que van triomfar l'any passat- i Dj Sendo. Diumenge, la nit de Dj's a la piscina servirà per recordar els èxits de la dècada dels 80 i 90. Evidentment, la nit del dilluns (0.30h també al Diagonal) culminarà les nits de gresca amb el tradicional ball del confeti. Per un preu popular de 5 euros -amb la bossa de confeti inclosa- es podrà gaudir d'una nit de Dj's amb Josep Lloret i Dj Adrià Vila i la Banda Neon.
 

Buhos, són els caps de cartell de l'Almorratxa't d'enguany Foto: Buhos


Sopar de final de festa

Una Festa Major sense un sopar de final de festa no és una Festa Major; per això, dimarts hi haurà el sopar popular de fi de festa a la plaça de l'Església (20.30h), que fa dos anys que se celebra i funciona ''molt bé''. Per només tres euros, els campdevanolencs menjaran un plat de fideuà de peix i xocolata amb xurros. L'any passat es van vendre 402 tiquets -200 el primer- i, enguany, s'espera arribar als 500 si fa bon temps. Tot seguit, es farà el màpping de la Gala a l'església a càrrec de DePalol Produccions i focs artificials. El ball de fi de festa amb l'orquestra Selvatana culminarà la gresca.

Altres activitats i exposicions

Aquest any també s'estrena un vermut musical a càrrec del grup Taffaners a la plaça de la Dansa (12.30h). Pels més menuts, l'activitat més destacada és la de dissabte a la tarda amb l'espectacle ''El pot petit a l'aventura'' a la plaça de la Dansa. La trobada gegantera de dissabte i la xocolatada amb els grallers i la cercavila de diumenge al matí també destaquen dins del programa de la Festa Major.

Manso també ha volgut destacar que enguany hi ha nou exposicions en total ''que són més que mai'', les quals s'inauguraran divendres a la tarda. La Sala Auditori del Centre Cívic acollirà l'exposició ''Del Centre Montserrat a la Fundació MAP'' que commemora els 50 anys de la institució a la comarca i l'empremta que ha deixat; i l'exposició de tapissos de l'escola de tapissos Montserrat Font. Al centre cívic també hi haurà exposades les obres del 16è concurs de pintura ràpida Coll i Bardolet 2018 i del concurs de dibuix infantil de dijous al matí, en què els nens hauran de dibuixar com han quedat les places noves. També hi haurà una exposició de peces d'art oriental de Ramon Faja i ''Paraules de Festa Major'', una exposició exterior ubicada a la plaça de la Sardana on s'expliquen mots típics de la Gala com capdanser o almorratxa. ''El Marroc, fotografiant sensacions'', del vigatà Jordi Cabanes serà una exposició fotogràfica on es donarà a conèixer aquest país del nord d'Àfrica.