GUIA Tot el que cal saber de la Diada per la República Catalana

Quina acció es durà a terme enguany? Quin paper tindran els presos? Totes les respostes per a una Diada que vol exigir que s'implementi el mandat de l'1-O

Manifestació de la Diada a Barcelona
Manifestació de la Diada a Barcelona | Adrià Costa
11 de setembre del 2018
Actualitzat a les 9:07h

Presos polítics i exiliats, repressió i una república proclamada però no materialitzada. En aquesta situació d'excepcionalitat arriba enguany la diada de l'11-S i la manifestació que, de nou, es preveu multitudinària. A hores d'ara ja hi ha tots els trams plens, amb més de 460.000 persones inscrites i 1.500 autocars.

Des de l'ACN criden l'independentisme a mobilitzar-se de nou per exigir al Govern que implementi la República i per denunciar el clima d'excepcionalitat que es viu des de la tardor passada, amb el Govern i els "Jordis" a la presó i a l'exili. "Només amb la força de la gent aconseguirem que s'implementi el mandat del referèndum del Primer d'Octubre", reivindica l'entitat sobiranista. 

Com cada any, doncs, convé recordar com participar en la gran mobilització de l'11-S. Com ja es va anunciar fa uns mesos, l'objectiu d'enguany és omplir la Diagonal de Barcelona, entre el Palau de Pedralbes i el carrer Castillejos. 

Com ens havíem d'inscriure?

Calia omplir el formulari que trobareu al web de l'ANC. Us demanava que indiquessiu quanta gent ereu i les vostres dades personals abans de seleccionar el tram on volíeu situar-vos durant la manifestació. En total hi ha 37 trams dividits en quatre blocs -Maria Cristina, Francesc Macià, Passeig de Gràcia i Passeig de Sant Joan. Cada comarca té assignat un tram per tal d'intentar que hi hagi gent a tot arreu. Aquests són els trams: 

Els trams de l'11-S by naciodigital on Scribd



Des de l'ANC ressalten que és molt important inscriure's per facilitar l'organització i la coordinació de la manifestació. Recalquen també que les dades facilitades serviran només per gestionar, coordinar, organitzar i informar dels actes que es realitzin l'Onze de setembre i dels actes en què participi l'entitat. Demanen també als inscrits que, si volen canviar d'ubicació, es donin de baixa de la primera inscripció i la facin de nou amb la nova ubicació.  

Com arribar a Barcelona?

Si no sou de Barcelona, és recomanable arribar-hi amb temps, perquè l'afluència de gent pot col·lapsar els accessos a les hores prèvies a la manifestació. Un cop us hàgiu inscrit, us podeu posar en contacte amb la vostra assemblea territorial per saber si han organitzat algun autocar. A hores d'ara ja n'hi ha 1.500 autocars confirmats per facilitar l'arribada a la Diagonal. En cas que no hi hagi espai o des del vostre territori no hi hagi autocars organitzats, l'ANC recomana omplir cotxes per baixar fins a la capital catalana. 


Quan comença la Diada per la República?

A les 17.14h, però és important arribar al vostre tram amb força antelació, perquè pot haver-hi problemes per accedir a Barcelona o per apropar-se a la Diagonal. Des de l'ANC demanen que tothom sigui al seu tram a les 16h de la tarda. 

Silenci absolut per a la gran onada

El repte d'aquest any, a banda d'omplir la Diagonal, és fer una gran onada que vagi des del tram 37 (al carrer Castillejos) fins al tram 0 (al Palau Reial). És per això que a les 17.14h caldrà estar en silenci per donar el toc de sortida a la gran onada. Un coet marcarà l'inici de l'onada i les banderes de color corall que duran els voluntaris en marcaran el ritme a mesura que avanci. Caldrà estar en silenci i amb els cartells, pancartes i banderes abaixades fins que l'onada passi pel vostre tram. Un cop hagi passat l'onada, els manifestants hauran de fer sentir la seva veu fins que tota la Diagonal sigui un clam per a la República Catalana.

On es pot comprar el lot de l'11-S?

La samarreta d'enguany duu el lema "Fem la República Catalana" i té representada una muntanya, el Pedraforca, amb un missatge que diu "Directes al cim". Com cada any, l'Assemblea demana a la gent que assisteixi a la manifestació amb la samarreta, que és del color de les brides de les urnes del referèndum. El lot de l'11-S, amb la samarreta, una motxilla i un ventall per a adults, costa 15 euros. El cost de produir el lot a Catalunya i els costos de logística i distribució sumen uns 6 euros. L'IVA, 2,60 euros. La resta de l'import es dedicarà a finançar les campanyes de l'entitat. Podeu adquirir la samarreta a les assemblees territorials o a la botiga online de l'ANC, a part d'altres botigues o centres comercials.  
 

La samarreta de la Diada d'enguany Foto: ANC


Els presos i exiliats, protagonistes dels actes institucionals 

Aquesta serà la primera Diada amb presos polítics i exiliats. L'ANC ha volgut centrar la manifestació d'enguany com una crida al Govern per implementar el mandat de l'1-O perquè, tal com expliquen fonts de l'ANC a NacióDigital "només amb la República es podran allibertar els presos". Malgrat tot, durant la manifestació es tindrà en compte els dirigents independentistes empresonats i l'exili, especialment en els parlaments. Així, un dels discursos serà el de l'advocat Aamer Anwar, advocat de Clara Ponsatí, que previsiblement se centrarà en els presos i exiliats. A banda, també hi haurà "elements gràfics relacionats amb la llibertat dels presos" perquè "hi siguin presents". 

Els presos i exiliats seran els protagonistes dels actes institucionals del dia 10. Tal com van explicar fa pocs dies la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i el vicepresident del Parlament, Josep Costa, el Govern i el Parlament celebraran un acte institucional conjunt que tindrà com a idea principal la llibertat dels presos i exiliats i "la llibertat col·lectiva del poble que representen". 

L'acte principal, creat i dirigit per Lluís Danés, se celebrarà la vigília de l'11 de setembre i començarà a les 20.30 al Parlament de Catalunya, on es rebrà la Flama del Canigó. Serà des del mateix Parc de la Ciutadella, segons la documentació facilitada als periodistes, que s'iniciarà una marxa de llum encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i pel president del Parlament, Roger Torrent. Passarà pel Born Centre Cultural -on es farà la part més institucional, amb la hissada de bandera i els Mossos- i acabarà a la Plaça Sant Jaume per "portar la llum" a la seu del Govern. Allà es farà un espectacle que té la finalitat d'explorar la llibertat, segons els plans que té l'executiu i el Parlament.