El conseller d'Ensenyament aposta per la creació d'una assignatura de «cultura religiosa»

Josep Bargalló ha estat aquest matí a Ripoll on s'ha reunit amb la comunitat educativa de la vila i ha explicat el Pla Educatiu d'Entorn que s'hi desplegarà

El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha estat aquest matí a Ripoll
El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha estat aquest matí a Ripoll | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
07 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:27h
El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha visitat Ripoll aquest divendres al matí per reunir-se amb la comunitat educativa de la vila. La trobada ha començat al voltant de les 12 del migdia a la sala de plens de l'Ajuntament i han estat gairebé dues hores reunits. L'objectiu d'aquesta reunió era explicar als directors de tots els centres educatius de Ripoll com es desplegaria el Pla Educatiu d'Entorn a finals d'aquest any que s'ha dissenyat pel municipi. Òbviament, aquest pla no hauria tingut tanta repercussió si els responsables dels atemptats de Barcelona i Cambrils no haguessin viscut a la capital del Ripollès.

La integració és un dels principals cavalls de batalla d'Ensenyament i, també ho és el coneixement. Precisament, ara fa uns mesos el president de l'Associació Annour de Ripoll, Ali Yassinede, va assegurar que si els joves terroristes haguessin conegut ''les bases de la religió musulmana'', no s'haurien produït els atemptats del 17-A. Yassinede va explicar que havien demanat al Departament d'Ensenyament de la Generalitat que s'ensenyessin nocions bàsiques de religió musulmana a l'escola i que no havien rebut cap resposta. Avui Bargalló s'ha pronunciat sobre aquest aspecte. El conseller ha reconegut que, en alguns llocs del territori, hi hagut pares que han sol·licitat que s'impartís una assignatura de religió musulmana -les peticions han arribat a escoles públiques i concertades-.
 

Bargalló saludant alguns directors de centres educatius de Ripoll Foto: Isaac Muntadas


Tot i així, Bargalló ha recordat que aquestes peticions es recolzen en un acord que va impulsar l'Estat espanyol amb les quatre grans religions del planeta (cristianisme, islamisme, budisme, i hinduisme) sota la batuta del president José Luis Rodríguez Zapatero, en què es deia que quan s'executés es podrien ensenyar als centres docents. ''No s'ha executat i algun dia s'haurà de fer'', ha assenyalat. De moment, Bargalló ha exposat que han informat a les autoritats religioses catòliques del país que la millor manera d'executar aquest acord és creant l'assignatura de ''cultura religiosa''. És a dir, explicar la història de les religions del planeta en una sola assignatura i no per separat.

Això no és tan fàcil com sembla, ja que el Concordat entre l'Estat espanyol i la Santa Seu condiciona molt aquesta decisió. ''Estic segur que a l'alcalde de Ripoll li faria il·lusió cobrar l'IBI a segons quin edificis del poble, doncs a nosaltres ens passa el mateix amb aquesta assignatura'', ha apuntat. Amb més o menys entrebancs, Bargalló està convençut que en el futur aquesta assignatura existirà perquè és ''indispensable'' pels alumnes per aprendre història de la religió, de l'art o de la literatura, entre moltes altres matèries. De fet, el conseller Bargalló ha revelat que en algunes escoles concertades ja s'imparteix.
 

Moments abans de començar la reunió entre Ajuntament, Ensenyament i els centres docents Foto: Isaac Muntadas


L'àrab i el xinès, llengües per extraescolars

Bargalló també ha remarcat que Ensenyament té un pla de plurilingüisme i multiculturalitat arreu de Catalunya que tindrà un nou impuls gràcies a una millora pressupostària del departament de cara els pressupostos de l'any 2019. Dins d'aquest pla es preveu l'oferta de poder estudiar la llengua d'origen de col·lectius estrangers nombrosos com activitat extraescolar. Ensenyament ho ha acordat amb els consolats del Marroc i la Xina per poder ensenyar l'àrab i el xinès. En un futur també es podria impartir l'amazigh i l'urdú. A més, el Departament d'Ensenyament també disposarà de més personal per poder ensenyar aquestes llengües, ja que ara tot just comencen a sortir les primeres generacions de titulats universitaris catalans que tenen altres llengües d'origen.

L'educació a Ripoll, en el punt de mira

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell (PDeCAT-DC), ha recordat que, des que es van produir els atemptats a Barcelona i Cambrils, el sistema educatiu de Ripoll ha estat en ''el punt de mira'' perquè els terroristes n'havien format part des de petits. La pressió mediàtica al municipi també ha estat molt alta al llarg del curs. Només a principis d'aquest mes d'agost, l'Ajuntament ha atès al voltant de 170 mitjans de comunicació i ''aquí que mai passa res no hi estem acostumats''. L'alcalde ha volgut agrair al Departament d'Ensenyament que des del ''minut 1'' posés a la disposició de la comunitat educativa de Ripoll tots els mitjans necessaris per superar aquells moments tan durs. Un agraïment recíproc del conseller Bargalló, que ha volgut parlar del futur i d'aquest Pla Educatiu d'Entorn.

''L'Ajuntament ha de liderar aquest projecte i el Departament posar-hi tots els recursos necessaris'', ha apuntat. Un pla que inclourà tots els centres educatius de Ripoll i les entitats que tinguin a veure amb la formació dels alumnes. Bargalló ha remarcat que cal treballar en ''xarxa''; és a dir, fer-ho de manera conjunta des de la llar d'infants fins als centres de formació professional amb projectes educatius que tinguin coses amb comú i que tinguin la millora com a fonament. Aquesta millora sempre ha de tenir a veure amb l'entorn. Com a exemple, Bargalló ha dit que els treballs de recerca de Batxillerat es mirarà que siguin sobre el territori i no només es promourà que es treballi des de l'institut; sinó també des de les entitats i experts del territori que tinguin a veure amb el treball. ''Així els resultats seran profitosos pel coneixement del territori'', ha declarat. Bargalló ha afegit que pressupostàriament aquesta mesura és més ''barata'', però socialment és més ''rica''.
 

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha assegurat que la comunitat educativa ha estat ''en el punt de mira'' Foto: Isaac Muntadas