Sant Joan enceta una Festa Major que culminarà amb la Diada

La presència de l'actor Quim Masferrer, el grup de música de Germà Negre, el Ball de Pabordes i la Bogeria són alguns dels punts àlgids de la festa

Redacció
07 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:40h
El Ball dels Pabordes és l'acte estrella de la Festa Major de Sant Joan
El Ball dels Pabordes és l'acte estrella de la Festa Major de Sant Joan | Marc Cargol
El segon diumenge de cada mes de setembre és sinònim de Festa Major a Sant Joan de les Abadesses. Així doncs, durant cinc dies que comencen aquest divendres fins al proper dimarts, els santjoanins es vestiran de gala i s'abonaran a la gresca. A més, el darrer dia de la festa coincidirà amb la Diada Nacional de Catalunya, un fet que li dóna una solemnitat especial i transcendent.

L'acte que inaugura la festivitat aquest divendres (22h) a Sant Joan no podia ser millor. L'actor i monologuista, Quim Masferrer, més conegut per ser El Forastecr de TV3, representarà l'espectacle ''Bona gent'' al Teatre Centre. El seu humor i ironia seran una bona manera de començar la festa. Això sí, qui no tingui entrada no cal que n'intenti comprar perquè des del compte oficial de Twitter de l'Ajuntament ja han informat que s'han exhaurit. Després de l'espectacle, la nit només haurà fet que començar i, ben aviat, els carrers de Sant Joan es tenyiran de foc i fum amb el correfoc que faran les Diabladesses de Sant Joan, l'agrupació de Diables de Molins de rei i la percussió de Batutaga. A partir de la mitjanit, la música envairà la plaça Major amb el plat fort de Germà Negre, que probablement faran saltar el públic amb cançons del seu nou disc ''Molt de porc i poca salsitxa''. Reacció i Dalton Bang seran els antecessors i predecessors del grup banyolí.
 

Quim Masferrer representarà l'espectacle ''Bona Gent'' avui a la nit


Un dissabte ''gegantí''

Els que hagin sobreviscut a la nit i a la ressaca tindran un matí ben esportiu amb la celebració d'una nova edició del ''Panxus Fortus'' (8.30h), una pedalada amb bicicleta per a persones de més de 90 quilos -et pesaran abans de començar-. Sinó hi arribes et carregaran una motxilla a l'esquena amb el pes que et falti (una mentida piadosa). Tot seguit, a les 9 del matí, es farà la trobada de gegants a la plaça Barcelona amb la Isaura i en Gentil al capdavant i 12 colles geganteres més. Cal destacar, que la trobada aquest any es fa al matí, com la cercavila, que s'iniciarà a 2/4 de 12 del mati des d'aquest mateix punt. L'espectacle infantil ''La festa dels més Tumàcat'' i la festa de l'escuma (16.30h) seran les activitats més destacades de la tarda. Enguany, s'ha avançat l'horari perquè els més menuts no passin fred quan comencin a mullar-se.

El de la festa de l'escuma no serà l'únic horari que es canviï perquè l'audició de sardanes del dissabte a la nit es passa a les 7 de la tarda, abans de les tradicionals Serenates. En aquesta ocasió seran la Cobla jovenívola de Sabadell els qui tocaran a Sant Joan. A 2/4 de 12 de la nit, els més festers podran gaudir del Conjunt Chapo, Animal i Tapeo Sound System al pavelló municipal per un preu popular de 5 euros.
 

En Gentil i la Isaura seran els amfitrions de la trobada gegantera Foto: Marc Cargol


El Ball de Pabordes i els Dj's copen el diumenge

La Flama de Farners serà la protagonista del diumenge al matí, ja que s'encarregarà de tocar sardanes a la plaça Major, al passeig Comte Guifré i a l'ofici de la missa solemne. Però realment, el punt àlgid de la jornada i, es podria dir que de la festa, és el Ball de Pabordes de diumenge a la plaça Major. Com sembre, els pabordes, acompanyats de les autoritats, aniran a buscar les pabordesses als seus domicilis per portar-les a plaça per ballar. Cal recordar que el Ball de Pabordes està inclòs en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional des de l'any 2010. Enguany, el ball comptarà amb la presència del conseller d'Ensenyament del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló.

La nit tornarà a concentrar-se al pavelló d'esports amb ball amb el duo musical Acordies Duet. I, tot seguit, la nit serà pels discjòqueis. L'orquestra Venus i Fluor Party amb Adrià Ortega i Mon DJ faran ballar als assistents. L'entrada costarà 5 euros.
 

Ball dels Pabordes de la Festa Major de Sant Joan. Foto: Marc Cargol
 

Montgrins, el dilluns

Els Montgrins prendran el relleu dels concerts de la nit amb una audició de sardanes a l'avinguda comte Guifré (12h). Ells mateixos seran els protagonistes del concert de Festa Major al pavelló municipal d'esports. A 2/4 de 10 del vespre hi tornarà a haver-hi el Ball de Pabordes a la plaça Major, que evidentment, estaran acompanyats un altre cop dels Montgrins. Les activitats de la nit (22.30h) tornaran a ser al pavelló municipal, on hi haurà ball amb Chus de Santa Coloma i, a continuació, amb les orquestres Montgrins i Montecarlo. A les 5 de la matinada, també hi haurà gresca pels principals carrers de la vila i la festa s'acabarà amb coca i xocolata per recuperar forces.

Tobogan aquàtic i la Bogeria, per la Diada

La Diada Nacional de Catalunya coincideix amb l'últim dia de la Festa Major, però això no la deslluirà gens ni mica perquè algunes de les activitats més divertides es concentren el proper dimarts. Per començar, al vial de Can Crehuet (10.30h) s'instal·larà un tobogan aquàtic gegant per remullar-se i perquè els més menuts encarin la tornada a l'escola amb un somriure. Tot seguit, hi haurà l'audició de sardanes amb la Cobla Tres Vents a la plaça Major -que repetirà a la tarda- i, a continuació, l'ofrena floral al claustre del Monestir a la corona del Comte Guifré.

Per agafar forces per encarar el tram final de la xerinola, hi haurà el dinar popular (14h) a càrrec del restaurant Mas les Feixes a la font del Cavilar. A 2/4 de 6 de la tarda, els participants de la festa ja escalfaran motors per la Bogeria amb la Festa Holi. I a les 7 de la tarda, al camp municipal d'esports, s'iniciarà la Bogeria. La gent demanarà aigua pel carrer i esperen ser correspostos amb una bona ruixada. A la plaça Major, es tancarà l'acte amb la Sardana Llarga de la cobla Tres Vents. Tot i així, la festa no es clourà del tot fins a 2/4 de 10 de la nit amb els focs artificials, que es podran veure al pont Vell.
 

La Bogeria de Sant Joan acaba a la plaça Major Foto: Marc Cargol


 
Programa complet de la Festa Major de Sant Joan