Camprodon es convertirà en la capital catalana de la galeta amb el suport de Birba

La Fira de la Galeta se celebrarà els dies 8 i 9 de setembre i comptarà amb un munt d'activitats relacionades amb aquests dolços

Sala, Puig, Ballart i Juncà a la presentació de la Fira de la Galeta, a Camprodon
Sala, Puig, Ballart i Juncà a la presentació de la Fira de la Galeta, a Camprodon | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
23 d'agost del 2018
Actualitzat a les 18:04h
El cap de setmana del 8 i 9 de setembre, Camprodon es convertirà en la capital catalana de la galeta amb la celebració de la primera edició de la Fira de la Galeta. Un certamen que emplenarà els carrers del municipi de més d'un centenar de varietats d'aquests dolços i que, segons l'alcalde de la vila, Xavier Sala, és un projecte que neix ''amb la voluntat de quedar-se''. A més, la Fira de la Galeta tindrà un padrina de luxe com són les prestigioses galetes Birba, que tenen el seu origen i la seva fàbrica principal al terme camprodoní.

En la roda de premsa de presentació del certamen que s'ha fet aquest matí a sota del Pont Nou, el director de la fira, Àusias Ballart, ha apuntat que la Fira de la Galeta no només és un esdeveniment ''singular'' perquè és monogràfic i gira a l'entorn d'un sol producte; sinó perquè des de l'organització s'ha volgut que la fira sigui ''global'' i s'estengui per tota la vila. És a dir, es faran moltes activitats que es repartiran per tot el municipi. Segons el regidor de Promoció Econòmica, Xavier Juncà, el repartiment ''estratègic'' de les parades arreu del poble permetrà als visitants veure tots els indrets emblemàtics de Camprodon i visitar la fira alhora.

Els espais de la fira: la zona musical

En primer lloc, cal dir que l'obertura de la fira es durà a terme dissabte a les 10 del matí a sota del Pont Nou amb la visita de la Cuki, que serà la mascota de l'esdeveniment. La Cuki serà una galeta que es passejarà per la fira amb la voluntat de dinamitzar el públic més infantil. A sota del Pont Nou també s'hi farà la inauguració de la Fira de la Galeta, que anirà a càrrec de l'humorista i actor, Toni Albà, que farà un monòleg imitant als seus personatges més aplaudits. Aquest indret tan turístic del municipi actuarà com un espai lúdic-cultural on hi haurà un escenari en què s'hi farà música en directe per adults de diferents estils. El dissabte (20h) hi actuarà un grup rocker de versions dels Rolling Stones, els Smoking Stones. I, l'endemà a la mateixa hora, la jove trompetista Andrea Motis acompanyada del quintet de Joan Chamorro clausurarà la fira amb un concert de jazz. A més, en aquest indret també hi haurà animació infantil per la canalla.
 

Àusias Ballart ha detallat quins seran els diferents espais del certamen Foto: Isaac Muntadas


Els espais de la fira: la febre de les galetes

La resta de la fira sí que estarà directament relacionada amb les galetes. En total, la fira comptarà amb la presència d'uns 26 expositors: 14 dels comerços locals que s'ubicaran al carrer València i 12 d'arreu de les comarques gironines, que romandran a la plaça de la Vila. Ballart ha detallat que els botiguers de Camprodon, a banda d'exposar els seus productes de la casa, també vendran galetes Birba -com fan habitualment-.

A la plaça de la Vila hi hauran expositors d'arreu de la província de Girona que elaboren galetes ''amb història i algun tipus de singularitat'' com les galetes Tuyarro de Santa Coloma de Farners, els Mets de Ribes, els Jaumets de Sant Hilari, les galetes artesanes de Girona o galetes fetes amb farina ecològica o espelta. ''Tots són productes de quilòmetre zero i de la província de Girona'', ha especificat. Si la fira funciona, els organitzadors no tanquen la porta a ampliar l'abast geogràfic a tot Catalunya en les properes edicions.

La responsable de qualitat de galetes Birba, Esther Puig, ha recordat que la fàbrica tindrà un estand a la plaça de Santa Maria on es podran tastar aquestes galetes tan famoses. A més, la fira servirà d'aparador per presentar l'última gamma de galetes Birba, que seran unes galetes salades d'aperitiu amb gustos tan variats com el de formatge manxec, olives i ceba i tomàquet. Puig també ha recordat que a la plaça de la Vila hi haurà una exposició que recorrerà el passat i l'origen d'aquesta empresa camprodonina i on s'hi podrà veure maquinària antiga de la fàbrica com alguns motlles que daten de mitjans del segle passat i altres instruments que es remunten a l'any 1929. La representant de l'empresa ha posat en valor la importància de galetes Birba per ser la fàbrica amb un número més alt de treballadors -la majoria de la vall- i que ha contribuït al desenvolupament econòmic de la zona. A més, es muntarà una rèplica gegant de la mítica caixa de galetes Birba que es podrà pintar de forma col·lectiva.
 

Les galetes Birba seran les grans protagonistes de la fira Foto: Laura Busquets/ACN


Els espais de la fira: la gastronomia

A la plaça de Santa Maria hi haurà l'espai ''Show Cookie'' on hi hauran diferents xefs gastronòmics que oferiran maridatges, conferències i també hi haurà degustació de galetes. Les mostres culinàries amb protagonisme per les galetes aniran a càrrec de Cuines de la Vall i dissabte (18h) també es farà un maridatge de licors amb galetes Birba a càrrec del cuiner Pep Nogué. Per altra part, a la plaça del Carme s'hi ubicarà l'espai el ''Petit Galeter'', en què els nens hi podran realitzar activitats manuals i gastronòmiques (p.ex. hi haurà una desfilada de davantals) que serviran per potenciar la creativitat dels més menuts.

Participació de molts actors 

L'alcalde de la vila, Xavier Sala, ha remarcat que la Fira de la Galeta és un projecte ''gran'' que posa en valor un dels actius ''més importants'' del territori com són les galetes Birba. ''No és només un actiu turístic sinó també de promoció econòmica i del territori'', ha argumentat. Sala ha agraït la col·laboració de l'Associació de comerç i turisme de la Vall de Camprodon amb la fira perquè sense ells aquesta fira ''no podria ser una realitat''. L'Aula d'Hostaleria, vinculada a l'Agència Ripollès Desenvolupament, el Patronat de Turisme Costa Brava-Pirineus de Girona, l'Associació de Cuines de la Vall de Camprodon o la Diputació de Girona també s'han endut els elogis del batlle.

Juncà ha afegit que la Fira de la Galeta és l'activitat ''estrella'' de la regidoria de Promoció Econòmica que aportarà visitants de forma directa i indirecta, ja que esperen tenir una bona afluència de públic durant els dos dies que duri el certamen i que la gent quedi encantada de la vila i tingui ganes de tornar-hi.
 

L'alcalde Xavier Sala ha agraït la participació de tots els actors implicats Foto: Isaac Muntadas