Al Ripollès només hi ha un terç de regidores als ajuntaments

Als consistoris de la comarca hi ha 88 homes i només 47 dones.

A Ripoll s'ha girat la tendència i ja hi ha més dones (9) que homes (8)
A Ripoll s'ha girat la tendència i ja hi ha més dones (9) que homes (8) | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
20 d'agost del 2018
Actualitzat a les 12:58h
La lluita per la igualtat absoluta entre l'home i la dona és una de les grans batalles de la societat moderna; sobretot, arran de la revifada del moviment feminista que s'ha produït en els darrers temps amb les mobilitzacions massives del 8-M o de les furibundes reaccions a la polèmica sentència imposada als cinc joves de ''La Manada'' per violar una noia durant els ''Sanfermines'' de l'any 2016. Una guerra, en el bon sentit de la paraula, que encara té molt recorregut i marge de millora. Es faria un pas més cap a aquesta igualtat si les dones tinguessin més presència dins de la societat i en espais tan importants de l'administració pública com els ajuntaments municipals.

Segons les dades recollides en les pàgines web dels ajuntaments sobre la composició dels 19 consistoris del Ripollès -algunes de les quals no s'actualitzen des de fa temps-, a la comarca hi hauria un total de 135 regidors, dels quals 88 serien homes i només hi hauria 47 dones. La dada és demolidora. Només un terç (34,81%) dels regidors dels consistoris municipals són dones; mentre que la resta són homes (65,18%). A més, en 16 dels 19 ajuntaments hi ha més homes edils que dones. Això sí, a banda de Molló, en les altres dues poblacions on s'imposa la presència femenina són els dos municipis més poblats de la comarca (Ripoll i Sant Joan de les Abadesses). Per tant, ja s'intueix que alguna cosa està canviant però encara s'és lluny d'aconseguir una igualtat absoluta que s'acosti al 50-50.

D'altra banda, el poder segueix sent cosa d'homes, ja que les cinc poblacions amb més habitants del Ripollès (Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol, Camprodon i Ribes de Freser) estan governades per un alcalde. Una xifra que s'equilibra si parlem dels municipis més petits, ja que hi ha 8 batlles (Llanars, Planoles, Ogassa, Campelles, Molló, Les Llosses, Gombrèn i Toses) i 6 alcaldesses (Sant Pau de Segúries, Queralbs, Pardines, Vallfogona de Ripollès, Vilallonga de Ter i Setcases).
 

Només un terç dels regidors del Ripollès són dones Foto: Isaac Muntadas


Ripoll i Sant Joan, les excepcions

Ripoll i Sant Joan de les Abadesses són els dos únics pobles del Ripollès en què hi ha més dones que homes als consistoris. En el cas de la capital de la comarca hi ha 8 homes i 9 dones. L'equip de govern (PDeCAT-DC) és el grup municipal que en té més amb un total de 5 -6 homes inclòs l'alcalde Jordi Munell-. Sens dubte, un govern paritari que, cal recordar, tindria una dona menys si el regidor aleshores de CiU i actual marit de la líder de Ciutadans Inés Arrimadas, Xavier Cima, no hagués renunciat a l'acta d'edil.

Per la seva part, ERC hi col·loca 3 dones -només el seu líder, Roger Bosch, aporta la quota masculina-. D'inici, els republicans també tenien un dona menys al seu equip, ja que Teresa Espelt i Nani Mora van substituir a Aitor Fortuño -substitut al seu torn de Ramon Serra, però que va haver de renunciar per incompatibilitats laborals- i l'actual consellera Teresa Jordà. La CUP i Fem Ripoll-CP tenen un regidor (Santi Llagostera) i una regidora (Anna Belén Avilés) respectivament. La conclusió és que a la tendència a Ripoll s'ha invertit ja que a l'inici del mandat hi havia 10 homes i 7 dones.

A Sant Joan, la paritat sí que s'exerceix des de l'inici de la legislatura i al consistori hi ha 5 homes i 6 dones. L'equip de govern (MES), amb Ramon Roqué al capdavant, ho garanteix a la perfecció amb 4 homes i 3 dones. ERC, amb Sergi Albrich, també aposta per un home al capdavant de la llista, però està secundat per dues dones. Per altra part, l'única representant del PDeCAT és una dona, Concepció Formatgé.
 

A Sant Joan hi ha més dones que homes al consistori Foto: Isaac Muntadas


Majoria d'homes a Campdevànol, Camprodon i Ribes

En canvi, a Campdevànol, Camprodon i Ribes de Freser els regidors predominen al consistori per sobre de les regidores. En el cas de Campdevànol, l'equip de govern (CiU) liderat per Joan Manso està compost per 4 homes i 3 dones. Durant la legislatura hi ha hagut dos canvis de cromos a la files del govern però no han desequilibrat la balança (Blanca Sánchez per Maria Sau i Àngel Ruíz per Sergi Corbatera). En canvi, a MES si que s'ha desnivellat la paritat, ja que al principi del mandat hi havia un home i una dona i ara hi ha dos homes -Sergi Colomé va entrar per Núria López-. Per contra, ERC amb Toni Riera i la CUP amb Mariona Baraldés són els caps visibles d'aquests dos grups. A Campdevànol l'escletxa s'ha fet més grossa des de les eleccions ja que del 6 a 5 homes-dones, s'ha passat a un 7 a 4.

A Camprodon la diferència és més gran, ja que només hi ha dues regidores al consistori i ambdues estan a l'equip de govern. Una amb Junts Fem Camprodon (Núria Mas) i l'altra amb ERC (Anna Colomer). Així doncs, l'alcalde Xavier Sala lidera JFM que compta amb 3 homes i 1 dona. En canvi, a ERC hi ha paritat absoluta amb una dona i un home (Moisès Solà ha entrat fa poc per Jordi Batchelli). El 9 a 2 de Camprodon entre homes i dones s'entén pels cinc homes que componen el grup Tots per Camprodon. Les renúncies de dues dones de la llista a incorporar-se al consistori n'han estat la causa principal. A Ribes de Freser, el resultat és de 6 a 3 també favorable als homes. L'equip de govern (CiU), encapçalat per Marc Prat compta amb 4 homes i 2 dones; mentre que a ERC també predominen els homes -2 a 1-; tot i que la líder del partit és una dona (Maria Perramon).
 

A Campdevànol hi ha 7 homes per només 4 dones Foto: Isaac Muntadas


Molts homes als pobles petits però més alcaldesses

Als 14 pobles més petits de la comarca la diferència entre els homes i les dones és més escandalosa, ja que hi ha 53 homes per només 23 dones. Aquesta diferència és notable en poblacions com Ogassa o Sant Pau de Segúries (5 a 0 i 5 a 1 respectivament -a Sant Pau falta cobrir la baixa d'un regidor i cal dir que l'única dona (Dolors Cambras) és l'alcaldessa-. A Campelles, on governa Joan Dordas tampoc hi ha cap dona (4 a 0). A Gombrèn, Les Llosses i Setcases es produeix un 4 a 1, però en el darrer cas la única dona torna a ser una alcaldessa (Anna Vila) després que prosperés la moció de censura contra Carlos Fernández. A Toses i Queralbs s'hi reflecteix un 3 a 1 que es produeix també per les baixes de dos regidors.

A Planoles, Llanars i Vilallonga de Ter ja hi ha una xifra més paritària amb un 4 a 3. Una situació idèntica a Pardines i Vallfogona de Ripollès en què la presència d'homes és d'un ajustat 3 a 2, però amb les alcaldies per elles. Només a Molló i sota el mandat de Josep Coma hi ha més dones que homes -3 a 2-.

Tot i haver-hi menys regidores, en aquestes poblacions més petites sí que hi ha un número més elevat d'alcaldesses respecte als municipis més grans. En total, hi ha 6 alcaldesses (Sant Pau de Segúries, Queralbs, Pardines, Vallfogona de Ripollès, Vilallonga de Ter i Setcases) i 8 alcaldes (Llanars, Planoles, Ogassa, Campelles, Molló, Les Llosses, Gombrèn i Toses). D'alcaldesses n'hi ha tres de CiU, dues d'ERC i una d'una llista independent associada al PSC. Per contra, hi ha quatre alcaldes de CiU i quatre d'ERC.
 

Anna Vila és l'alcaldessa de Setcases en un consistori on hi ha quatre homes Foto: Isaac Muntadas