Per què gairebé no baixa aigua pel canal del Martinet de Campdevànol?

L'ACA no autoritza al consistori a agafar aigua del riu perquè passi pel canal i el sanciona cada cop que el cabal augmenta per sobre del permès

Pel canal del Martinet de Campdevànol hi passa molt poca aigua
Pel canal del Martinet de Campdevànol hi passa molt poca aigua | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
08 d'agost del 2018
Actualitzat a les 12:37h
Qualsevol persona que sigui de Campdevànol i passegi habitualment pel centre del poble s'haurà adonat que gairebé no baixa aigua pel canal del Martinet -a davant del bar Casino- des de fa un temps. I molta gent es pregunta perquè no hi passa pràcticament aigua quan fa un temps sí que ho feia. En el darrer ple municipal, la regidora de la CUP, Mariona Baraldés, es va interessar per saber en quin punt estava la situació del canal. El batlle campdevanolenc, Joan Manso (CiU), va informar-la de què la patrimonialització del canal es va fer amb èxit i aquesta infraestructura ja pertany al consistori.

El canal és de l'Ajuntament. El problema és que la llicència de l'aigua que hi passa per sobre, no. Aquesta continua sent de la societat de les germanes Basil i; de moment, no s'ha tancat cap acord perquè la situació és ''complexa''. ''És una problemàtica continuada i; al final haurem de fer una intervenció subsidiària perquè no hi ha manera de què es resolgui res'', va afirmar. Tot i així, el consistori no necessita el permís de les germanes Basil perquè passi aigua pel canal sinó de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Un permís que, ara mateix, l'Ajuntament no té. La regidora de Barris va explicar que l'ACA no deixa agafar aigua del riu al consistori per fer-la passar pel canal.

Costa va assenyalar que, per ara, està passant un mínim cabal d'aigua pel canal, el qual no es pot controlar perquè les comportes estan en mal estat ''sobretot, la primera d'entrada''. Quan plou de valent entra moltíssima aigua al canal i llavors s'omple. Això deriva en què si ve un inspector de l'ACA i veu que baixa més aigua del compte, pot imposar noves sancions a l'Ajuntament. Manso va reiterar que l'ACA no tindria cap problema si pel canal hi passés un cabal mínim d'aigua. La problemàtica resideix en què aquest cabal mínim és incontrolable sinó es fa una inversió. I no s'hi pot invertir sinó s'obté el permís de les germanes Basil. ''És un peix que es mossega la cua'', va lamentar.
 

Quan plou i el canal del Martinet s'omple més del compte, l'ACA pot imposar sancions al consistori Foto: Isaac Muntadas


Què ha canviat perquè ara no baixi aigua i abans sí?

''Què ha canviat respecte els darrers anys en què hi circulava l'aigua perquè ara no n'hi passi'', va demanar Baraldés. La pregunta del milió formulada per l'edil de la CUP té una resposta molt simple. La societat de les germanes Basil feien aprofitament hidroelèctric, però es van donar de baixa i; per tant, es va aturar la turbina. L'ACA no autoritza derivacions fluvials sinó és amb turbinat -com ho era abans- i això provoca que gairebé no passi aigua pel canal del Martinet.

L'Ajuntament podria sol·licitar una derivació fluvial ''estètica'' amb un cabal mínim, però això no ho podrà fer fins que no tingui les comportes organitzades. Un fet que tampoc és possible perquè la societat de les germanes Basil no els autoritzen. Al consistori li interessa que passi aquest cabal mínim d'aigua i; fins i tot, ha contractat un enginyer expert en aquest casos per veure si poden trobar un altre mecanisme que no sigui el de comportes per fer una captació fluvial.