L'Ajuntament de Ripoll vol fer un recinte firal a la nau central de la Devesa del Pla

El recinte cobert d'aixopluc no es farà. A canvi, l'Ajuntament també obté un terreny de 1.490 metres quadrats i quatre locals sense rehabilitar

Isaac Muntadas
08 d'agost del 2018
El recinte cobert d'aixopluc es canviarà per la nau central de la torre
El recinte cobert d'aixopluc es canviarà per la nau central de la torre | Arnau Urgell
El mes de juny de l'any passat, l'Ajuntament de Ripoll va anunciar que el municipi tindria un recinte cobert (aixopluc) d'uns 700 metres quadrats a la zona de la Devesa del Pla per fer-hi tot tipus d'activitats en cas de pluja. Llavors, el ple municipal va aprovar el conveni amb la mercantil de la Preparación Textil 2014 amb el vots a favor de l'equip de govern (PDeCAT-DC), l'abstenció de la CUP i els vots negatius d'ERC i Fem Ripoll-CP. Doncs només un any i un mes després, el consistori va aprovar en el darrer ple una addenda d'aquest conveni que suprimirà la possibilitat de què s'hi faci un aixopluc, però per contra l'Ajuntament es quedarà amb la nau central, un terreny de 1.490 metres quadrats i quatre locals que no estan rehabilitats. L'equip de govern es va tornar a quedar sol en la votació, ja que ERC i la CUP van votar-hi en contra i Fem Ripoll-CP es va abstenir.

Els antecedents del conveni

El cap de l'àrea de Serveis Econòmics i Administració General i regidor del PDeCAT-DC, Josep Maria Creixans, va voler recordar d'on provenia aquest ''històric'' acord amb la Preparación Textil. En primer lloc, l'Ajuntament va signar un conveni el 8 d'agost de 2006 que incloïa un pla urbanístic que deia que es construiria un pont que anés des del passeig Ragull fins al passeig Sant Joan tot travessant el riu Ter per un valor màxim d'1.750.000 euros. El dia 31 de juliol de l'any passat, es va signar una nova addenda per descartar la construcció d'aquest pont i els dos actors principals van acordar que la propietat finançaria un recinte cobert de 700 metres quadrats valorats en 650.000 euros i cediria dos locals rehabilitats estructuralment en els antics magatzems dins del sector del Pla. A més, també cediria una parcel·la.
 

El regidor Josep Maria Creixans (PDeCAT) va explicar què suposava l'aprovació de l'addenda Foto: Isaac Muntadas


El nou acord amb la Preparación Textil

El temps ha anat passant i davant de la impossibilitat de construir aquest aixopluc, l'Ajuntament i la propietat van decidir acordar un nou conveni en què es canviava la construcció del recinte cobert per la cessió de la nau central de la Devesa del Pla on hi ha l'antiga torre i un terreny de 1.490 metres quadrats adherit en aquest edifici. A més, la propietat també cediria quatre locals que no estan rehabilitats i la seva posada punt correria a càrrec de l'Ajuntament -es passaria de 2 a 4 locals-. En principi, hi ha el compromís de què la propietat privada farà efectiva la cessió i canviarà el titular de les escriptures d'aquests terrenys i edificacions a favor del consistori al llarg del mes d'octubre. També cal destacar que el valor d'aquests terrenys i edificacions ha pujat de 1.750.000 a 2.248.000 euros en aquest període.

Creixans va reconèixer que les negociacions no havien estat gens fàcils. Tot i així, el regidor de l'equip de govern va considerar que el canvi de les condicions del conveni han estat beneficioses per Ripoll. Per exemple, Creixans va apuntar que la nau central de la Devesa del Pla és un edifici que es podria convertir en un recinte firal que serviria d'alternativa de la sala Eudald Graells per fer-hi actes i festes quan plogui. ''Cobriria alguna de les necessitats que tenen els ciutadans'', va insistir. A més, també s'hi construiria un ascensor per aconseguir una major accessibilitat. Segons Creixans, la part de sota es podria destinar a locals comercials per generar-hi activitat i revitalitzar la zona. En un altre espai s'hi podrien construir fins a 40 pisos de protecció oficial per gent necessitada o per joves i, a la zona de 1.490 metres quadrats, s'hi podria fer un aparcament.

L'oposició, en contra però a l'expectativa

Cap dels tres grups de l'oposició va aprovar aquesta addenda al conveni. ERC i la CUP van votar-hi en contra i Fem Ripoll-CP es va abstenir. El portaveu d'ERC, Roger Bosch, va posar-se en la pell de Creixans i va reconèixer que la negociació no havia estat gens fàcil ''perquè quan vas a negociar i no tens cartes a canvi, el resultat tampoc és bo''. El regidor republicà va assegurar que no era el moment de desenvolupar el sector del Pla. Per exemplificar-ho, Bosch va dir que a la Devesa no s'hi està fent res i la propietat privada no té cap interès en fer-hi activitat econòmica; i ha anat ''fent passes enrere'' en la negociació. ''Al seu programa portaven la creació d'un recinte firal, després d'un aixopluc i, al final, ha acabat en res'', va sentenciar. Bosch va apuntar que és cert que l'Ajuntament obté nou patrimoni, però als republicans se'ls hi genera el dubte de què se'n farà i com s'explotarà.

El regidor de la CUP, Santi Llagostera, va votar-hi en contra perquè creu que el projecte ja no va començar amb bon peu. Amb tot, l'edil cupaire va dir que l'adquisició d'aquests edificis ''vells'' va en la línia del seu grup polític. Per la seva banda, la representant de Fem Ripoll-CP, Anna Belén Avilés, va argumentar la seva abstenció dient que la negociació ''no ha estat fàcil'' i que en aquest moments la propietat no s'hi vol gastar diners. Avilés també va assenyalar que s'haurà de fer una ''important'' inversió municipal per treure rendiment dels locals cedits a l'Ajuntament. Tot i així, la regidora socialista sí que va posar en valor que el consistori disposi d'un solar complert per habitatge.