Fem Ripoll demana perquè l'al·locució del trenet turístic no està en castellà

La al·locució en castellà hi és però es va decidir no posar-la si tots els usuaris entenien el català. La regidora socialista també va alertar que la gravació es reproduïa tota seguida

El trenet turístic de Ripoll sortint de la plaça de l'Abat Oliba, davant del Monestir
El trenet turístic de Ripoll sortint de la plaça de l'Abat Oliba, davant del Monestir | Ajuntament de Ripoll
Isaac Muntadas
07 d'agost del 2018
Actualitzat a les 10:18h
La regidora de Fem Ripoll-CP, Anna Belén Avilés, va demanar en el darrer ple del municipi perquè el trenet turístic que recorre els carrers de la vila no tenia l'al·locució de les explicacions pertinents en castellà si se n'havia fet l'encàrrec. La regidora de Turisme, Laura Moreno, va contestar-li que l'al·locució en castellà sí que hi era. Tot i així, l'edil del PDeCAT-DC va explicar que es va decidir que si tots els usuaris del trenet entenien el català, només es posaria en aquest idioma ''sobretot per no endarrerir les pistes d'àudio''.

Avilés també va preguntar si la gravació de l'al·locució explicativa del recorregut està gravada d'una única tirada seguida o s'ha fet per pistes separades. La regidora socialista va pujar-hi el passat dimarts i va assegurar que totes les pistes s'havien reproduït de cop; per tant, quan el trenet arribava a l'alçada de l'estació nova ja s'havia acabat tota l'al·locució. Avilés va relatar que la gent que no era de Ripoll estava totalment ''desconcertada'' perquè al passar per Castelladral la megafonia li parlava del pont del Raval i ''no entenien res''. En canvi, les reaccions dels ripollesos fregaven l'atac de riure. L'edil de Fem Ripoll-CP no sabia si es tractava d'un problema de la gravació o de com es reproduïa al trenet.

Moreno va explicar que les pistes estan separades les unes de les altres i; per tant, s'haurien de parar cada cop que s'acabi una explicació d'un punt de la vila. Llavors, en arribar en un altre punt s'hauria d'engegar de nou l'al·locució. L'edil de l'equip de govern no sabia perquè l'al·locució es reproduïa tota de cop i quedava fora de context, ja que l'únic problema que tenien detectat era del proppassat dissabte en què el conductor habitual no hi era i en va venir un altre.
 

La regidora de Fem Ripoll-CP, Anna Belén Avilés, va demanar perquè l'al·locució del trenet no estava en castellà Foto: Isaac Muntadas


Dos recorreguts pels vols de Ripoll

El trenet turístic de Ripoll funciona per segon any consecutiu del 28 de juliol fins al 24 d'agost. Els dos recorreguts que té aquest servei comencen i acaben a la plaça Abat Oliba, a davant del Monestir. La venda de tiquets està establerta a l'oficina de turisme i tenen un cost de 3 euros pels adults, 2 euros pels nens de 5 a 12 anys i és gratuït pels menors de 5 anys. Pels grups de més de deu persones hi ha una tarifa especial de 2 euros per cap.

El primer dels recorreguts és el Patrimonial i té una durada de només 30 minuts (matí: 11.30-13.30h i tarda: 17.30-19.30). Aquest traçat és totalment urbà i passa pels llocs més emblemàtics de la població. En canvi, pel què fa al recorregut Natura el trenet turístic va fins a la zona de pícnic de la font del Tòtil i la Roca en només un quart d'hora (matí: 10.30-12.30h i tarda: 16.30-18.30h). Des d'aquest indret, l'usuari podrà escollir entre tornar amb el trenet o fer-ho a peu -uns 45 minuts per un bonic camí de muntanya molt suau-. Aquesta petita excursió inclou la possibilitat de poder fer un pícnic i tornar amb el darrer trenet.

Com a novetat d'aquest any, també s'ofereix un paquet que permet fer el recorregut amb el trenet i visitar el conjunt monàstic de la vila i el Museu Etnogràfic de Ripoll. Aquesta opció té un cost de 8,50 euros pels adults, 3,90 euros pels infants de 5 a 12 anys i és gratuït pels menors de 5 anys. L'horari de les visites guiades al conjunt monàstic serà cada dia a les 11.30 i a les 16.30h. En canvi, si es vol gaudir d'una visita guiada programada caldrà abonar un suplement de 3,30 euros per adult.
 

El tren turístic surt i arriba al Monestir de Ripoll, que també es pot visitar amb un paquet nou d'enguany Foto: Isaac Muntadas