Ripoll

S'aprova una moció d'ERC Ripoll per reivindicar els comerços històrics de la vila

Es farien dues llistes: una de tots els establiments històrics centenaris i l'altra, de les botigues emblemàtiques que almenys tinguin 50 anys de vida

per Isaac Muntadas , Ripoll, 6 d'agost de 2018 a les 10:36 |
Una fleca del centre de Ripoll | Adrià Acosta
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En el darrer ple municipal de Ripoll del passat dimarts, l'Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció d'ERC que pretenia reivindicar el valor dels establiments històrics de la vila. Per fer-ho, els republicans volien que s'elaborés un cens de totes les botigues històriques que portin obertes des de fa 100 anys o més. Paral·lelament, el consistori també es comprometria a redactar una llista de tots els establiments que tinguessin 50 anys o més que es considerin emblemàtics per l'arquitectura exterior o interior de l'edifici, per la seva tipologia de mobiliari o per les eines de treball que s'hi utilitzaven.

Com que l'objectiu d'Esquerra és reivindicar tots els comerços centenaris i emblemàtics de Ripoll, els republicans reclamaven en la moció que s'elaborés una guia que recollís tots aquests comerços per fer-ne difusió de cara els turistes. Tots aquests locals d'almenys un segle o mig segle de vida serien identificats amb un distintiu visible des de l'exterior on almenys s'hi hauria de llegir el nom actual del comerç i l'antic -si és que el tenia-, la data de fundació, l'activitat que s'hi ha dut a terme i l'antiga ubicació de la botiga -si és que va canviar de lloc-.


A banda de la reivindicació, ERC també vol que aquests establiments es protegeixin. Per aquest motiu, els republicans també van demanar que es confeccionés un pla o protocol d'actuació quan es detecti el possible tancament d'un establiment històric o emblemàtic independentment de quin en sigui el motiu (jubilació, defunció, fallida, etc). En definitiva, l'objectiu d'aquest pla ha de ser trobar solucions per conservar l'establiment obert, mantenir l'activitat que s'hi desenvolupava i que tingui opcions de futur.
 

El prortaveu d'ERC, Roger Bosch, explicant les bases de la moció Foto: Isaac Muntadas


El forn Sant Eudald, desencadenant de la moció

El portaveu d'ERC, Roger Bosch, va explicar al plenari que feia temps que tenien pensat presentar aquesta moció i que han decidit portar-la al ple arran dels darrers successos que s'han produït a la vila. Resulta que La Caixa ha decidit ampliar la seva seu bancària de la plaça Sant Eudald ''suposem perquè fa poc van tancar la seu de la carretera Barcelona'' i, segurament, la seva ampliació seria possible amb la compra del forn Sant Eudald -ubicat al carrer Mercaders, just darrera de La Caixa-. La creixent preocupació d'una sèrie de vilatans i dels propis republicans per la desaparició d'un forn emblemàtic ''que compleix els criteris arquitectònics i de mobiliari com es recull a la moció'' va encendre totes les alarmes i va suposar l'avançament d'aquesta moció al ple. ''Ara potser no hi tindrem res a fer, però per a futures ocasions s'ha d'evitar que això es pugui reproduir'', va reclamar Bosch. El regidor republicà va apuntar que un dels principals problemes de Ripoll és que estan tancant moltes botigues del centre de la vila i del poble en general; ''però si a sobre es tanquen les que són centenàries i emblemàtiques i no en podem preservar res, ho hem de solucionar''.


El portaveu del PDeCAT-DC, Josep Maria Creixans, va trobar la moció molt interessant i va felicitar als republicans. Creixans va exposar que la idea seria beneficiosa pel comerç del poble i es va mostrar totalment favorable a que entre tots es faci el màxim esforç per conservar aquests locals i es mantinguin operatius perquè la gent els gaudeixi durant molts més anys. El regidor de la CUP, Santi Llagostera, es va afegir a les felicitacions i va emplaçar als republicans a buscar un estudi fet pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya sobre totes les botigues de la comarca del Ripollès per poder aplicar els criteris descrits en la moció.

La Caixa tornarà al barri de la carretera Barcelona

Aprofitant la possible notícia de l'ampliació de la seu de La Caixa de la plaça Sant Eudald, l'alcalde de la vila, Jordi Munell, va informar als ciutadans i a la resta de grups municipals que aquesta entitat bancària té previst instal·lar un caixer en aquell barri després que decidís tancar la oficina d'aquella zona durant el passat mes d'abril. Munell va assegurar que les pressions ciutadanes i del consistori havien sorgit efecte i el retorn de La Caixa serà una realitat ''en poques setmanes''. L'Ajuntament ha ofert a CaixaBank la possibilitat d'instal·lar-se a l'antic casal de joves, que és propietat municipal. D'aquesta manera, el consistori els hi cobraria un lloguer i tindria uns ingressos extres per invertir en l'àrea de Joventut per l'actual casal de joves.
 

S'obrirà una nova seu de Caixabank al barri de la carretera de Barcelona després del tancament de la què hi havia Foto: Isaac Muntadas

 

Participació