Cuidar un familiar amb dependència

Ser cuidador és un rol que pot assumir-se al llarg del temps o pot presentar-se de forma sobtada

Gent Gran
Gent Gran | Pixabay
Teresa Picola
01 d'agost del 2018
Actualitzat el 03 d'agost a la 13:33h
Al costat de cada persona malalta, de cada persona que envelleix, de cada persona que perd la capacitat de valer-se per ella mateixa, acostuma a haver-hi una persona que la cuida.

Ser cuidador és un rol que pot assumir-se al llarg del temps, a mesura que un familiar va envellint o va perdent autonomia. O pot presentar-se de forma sobtada a causa d'un accident o d'una malaltia.

Quan una persona desenvolupa alguna malaltia que comporta dependència les famílies estant a primera línia d'atenció proporcionant-li les cures i atencions que necessita.

La família l'ajuda en les activitats quotidianes com vestir-se, rentar-se, menjar, desplaçar-se dins de casa o anar al lavabo. També l'ajuda a dur a terme accions més instrumentals: netejar, sortir al carrer, parlar per telèfon, prendre la medicació, fer gestions, administrar béns i diners, i relacionar-se amb els altres.

Si ens parem a pensar en la tasca de cuidar arribem a la conclusió que cuidar és un procés de canvi constant i per tant l'experiència de cuidar serà molt diferent depenent de les característiques de la malaltia (càncer, malalties degeneratives, embòlies, etc.), de l'autonomia i col·laboració del malalt, i de la personalitat i manera d'afrontar les coses del cuidador.

En el dia a dia del procés de cuidar un familiar amb dependència, les necessitats d'atenció es van incrementant, i això, la majoria de les vegades, ens sobrecarrega i ens genera angoixa i patiment.

Algunes recomanacions:

Potser en alguna ocasió heu rebutjat l'ajuda perquè considereu que ningú no atendrà la persona amb dependència tan bé com vosaltres o bé perquè us sentiu els únics responsables de les tasques de cura i no voleu traslladar la càrrega que suposa a cap altra persona del vostre entorn. En aquest sentit, heu de tenir clar que és impossible arribar a tot arreu i que demanar i acceptar suport no és un signe de debilitat ni de fracàs, ni d'evitar responsabilitats sinó un pas per acceptar les nostres limitacions i una forma de cuidar-nos a nosaltres i al nostre familiar.

Demanar ajuda a altres familiars, amics i deixar-se ajudar o fer ús dels diferents serveis existents com serveis d'ajuda a domicili, serveis d'estada diürna, serveis de respir,... ens pot ajudar a fer front a aquesta situació.

Podeu consultar als professionals de serveis socials i/o del servei de salut que teniu de referència els quals valoraran i us orientaran en quina pot ser la millor opció, en funció de les vostres necessitats i us informaran dels serveis d'ajuda públics i privats.

Et poden ajudar en tot tipus de gestions i tràmits socials que necessiteu segons la vostra situació:
- Et poden assessorar de tots els serveis públics i privats (servei d'ajuda domicili, servei de teleassistència, servei de transport adaptat.... )
- Et poden assessorar dels centres de dia i residencials públics i privats .
- Et poden assessorar sobre recursos socials (ajudes i subvencions).
- Et poden assessorar sobre els recursos sociosanitaris.
- Tramitació recursos socials necessaris adequats a la situació.
- Et poden tramitar la sol·licitud grau de discapacitat.
- Tràmits del Programa d'Ajuts d'atenció social a persones amb discapacitat
- Tràmits de la Sol·licitud Llei de la Dependència.
- Valoració i tramitació d'ajudes tècniques a domicili.

També podeu adreçar-vos a les associacions que tenim a la nostra comarca. Algunes de les associacions comarcals que ens poden ajudar són:
- FADES: Associació que dóna suport integral a les persones i famílies afectades per un procés de demència.
- Oncolliga: Associació que ajuda a les persones diagnosticades de càncer i les seves famílies, des del moment del diagnòstic i durant tot el procés de la malaltia. Suport psicològic, préstec material.
- Creu Roja: Prestació material ortopèdic, servei voluntariat.
- ACPAD : Associació Comarcal per l'Ajuda i la Promoció a les Persones amb Discapacitat .
- ACAF : Associació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia .
El Ripollès Cor: Associació per la prevenció i ajuda als mallats cardiovasculars i familiars.

Teresa Picola.
Treballadora Social Hospital Campdevànol