Cuidar un familiar amb dependència

Ser cuidador és un rol que pot assumir-se al llarg del temps o pot presentar-se de forma sobtada

| 01/08/2018 a les 09:00h
Arxivat a: Consells salut, salut, calor, consells, Departament de Salut, sanitat
Al costat de cada persona malalta, de cada persona que envelleix, de cada persona que perd la capacitat de valer-se per ella mateixa, acostuma a haver-hi una persona que la cuida.

Ser cuidador és un rol que pot assumir-se al llarg del temps, a mesura que un familiar va envellint o va perdent autonomia. O pot presentar-se de forma sobtada a causa d'un accident o d'una malaltia.


Quan una persona desenvolupa alguna malaltia que comporta dependència les famílies estant a primera línia d'atenció proporcionant-li les cures i atencions que necessita.

La família l'ajuda en les activitats quotidianes com vestir-se, rentar-se, menjar, desplaçar-se dins de casa o anar al lavabo. També l'ajuda a dur a terme accions més instrumentals: netejar, sortir al carrer, parlar per telèfon, prendre la medicació, fer gestions, administrar béns i diners, i relacionar-se amb els altres.

Si ens parem a pensar en la tasca de cuidar arribem a la conclusió que cuidar és un procés de canvi constant i per tant l'experiència de cuidar serà molt diferent depenent de les característiques de la malaltia (càncer, malalties degeneratives, embòlies, etc.), de l'autonomia i col·laboració del malalt, i de la personalitat i manera d'afrontar les coses del cuidador.

En el dia a dia del procés de cuidar un familiar amb dependència, les necessitats d'atenció es van incrementant, i això, la majoria de les vegades, ens sobrecarrega i ens genera angoixa i patiment.

Algunes recomanacions:

Potser en alguna ocasió heu rebutjat l'ajuda perquè considereu que ningú no atendrà la persona amb dependència tan bé com vosaltres o bé perquè us sentiu els únics responsables de les tasques de cura i no voleu traslladar la càrrega que suposa a cap altra persona del vostre entorn. En aquest sentit, heu de tenir clar que és impossible arribar a tot arreu i que demanar i acceptar suport no és un signe de debilitat ni de fracàs, ni d'evitar responsabilitats sinó un pas per acceptar les nostres limitacions i una forma de cuidar-nos a nosaltres i al nostre familiar.

Demanar ajuda a altres familiars, amics i deixar-se ajudar o fer ús dels diferents serveis existents com serveis d'ajuda a domicili, serveis d'estada diürna, serveis de respir,... ens pot ajudar a fer front a aquesta situació.

Podeu consultar als professionals de serveis socials i/o del servei de salut que teniu de referència els quals valoraran i us orientaran en quina pot ser la millor opció, en funció de les vostres necessitats i us informaran dels serveis d'ajuda públics i privats.

Et poden ajudar en tot tipus de gestions i tràmits socials que necessiteu segons la vostra situació:
- Et poden assessorar de tots els serveis públics i privats (servei d'ajuda domicili, servei de teleassistència, servei de transport adaptat.... )
- Et poden assessorar dels centres de dia i residencials públics i privats .
- Et poden assessorar sobre recursos socials (ajudes i subvencions).
- Et poden assessorar sobre els recursos sociosanitaris.
- Tramitació recursos socials necessaris adequats a la situació.
- Et poden tramitar la sol·licitud grau de discapacitat.
- Tràmits del Programa d'Ajuts d'atenció social a persones amb discapacitat
- Tràmits de la Sol·licitud Llei de la Dependència.
- Valoració i tramitació d'ajudes tècniques a domicili.

També podeu adreçar-vos a les associacions que tenim a la nostra comarca. Algunes de les associacions comarcals que ens poden ajudar són:
- FADES: Associació que dóna suport integral a les persones i famílies afectades per un procés de demència.
- Oncolliga: Associació que ajuda a les persones diagnosticades de càncer i les seves famílies, des del moment del diagnòstic i durant tot el procés de la malaltia. Suport psicològic, préstec material.
- Creu Roja: Prestació material ortopèdic, servei voluntariat.
- ACPAD : Associació Comarcal per l'Ajuda i la Promoció a les Persones amb Discapacitat .
- ACAF : Associació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia .
El Ripollès Cor: Associació per la prevenció i ajuda als mallats cardiovasculars i familiars.

Teresa Picola.
Treballadora Social Hospital Campdevànol

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
La nova deducció de l'IRPF s'ha de sol·licitar abans del 15 de febrer
Aina Font Torra
El Ripollès participarà el cap de setmana en les activitats a l'esplanada de darrere del centre penitenciari
«El fotógrafo de Mauthausen», la pel·lícula del gener del Cicle Gaudí
«El fotógrafo de Mauthausen», la pel·lícula del gener del Cicle Gaudí
El Cicle Gaudí projecta "El fotógrafo de Mauthausen", la pel·lícula de Mar Targarona i Mario Casas que opta a nou Premis Gaudí