El Consorci de Benestar Social del Ripollès oferirà el servei d'atenció integral a persones LGTBI

Aquest dimarts s'ha signat el conveni que ho farà possible entre el Consorci i la Direcció General d'Igualtat de la Generalitat

Membres del Consorci de Benestar Social del Ripollès i de la direcció general d'Igualtat aquest dimarts al matí
Membres del Consorci de Benestar Social del Ripollès i de la direcció general d'Igualtat aquest dimarts al matí | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
01 d'agost del 2018
Representants del Consorci de Benestar Social del Ripollès i la Direcció General d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya han signat aquest matí un conveni per garantir el servei d'atenció integral (SAI) a les persones del col·lectiu LGTBI de la comarca -n'hi ha una cinquantena arreu del país-. A l'acte, que s'ha dut a terme a la sala de plens del Consell Comarcal del Ripollès, hi han participat el president del Consorci de Benestar Social del Ripollès, Joan Manso; la directora general d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata i la directora dels serveis territorials de Girona del Departament de Treball, Afers socials i Famílies, Marta Casacuberta, entre d'altres.

El president del Consorci de Benestar Social, Joan Manso, ha volgut destacar que per primera vegada a la història es garanteix la implantació del SAI al Ripollès. Cal recordar que aquest ens compta amb la participació de l'Ajuntament de Ripoll i el Consell Comarcal del Ripollès per tal de fer una prestació transversal de les polítiques socials a la comarca des diferents perspectives. Segons Manso, la subscripció d'aquest conveni servirà per intentar aconseguir la igualtat entre tots els ciutadans de la comarca i visibilitzar el col·lectiu LGTBI. ''Encara que siguem una comarca petita, tenim necessitats en aquest sentit'', ha apuntat.
 

Manso i Mata signant el conveni per garantir el SAI al Ripollès Foto: Isaac Muntadas


La directora general d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata, ha assegurat que aquest dimarts era un dia de ''celebració'' perquè la signatura d'aquest conveni no es tracta només d'un acte simbòlic, sinó d'un pas endavant per les polítiques públiques d'igualtat del Govern i del Consorci de Benestar Social. El desig de Mata és poder construir un país en què la realitat de la diversitat sexual i d'expressió de gènere sigui la mateixa a tot el territori. Ara això no succeeix. ''No és el mateix ser una persona transsexual a l'esquerra de l'eixample de Barcelona que a Vallfogona de Ripollès'', ha exemplificat.

Per aconseguir aquesta igualtat territorial, la directora general d'Igualtat ha dit que s'ha d'agafar la Llei 11/2014, que legisla sobre la igualtat i la garantia de drets de les persones LGTBI i la lluita contra la LGTBIfòbia, i desplegar-la arreu del territori. ''Cal defensar el dret de ser i estimar com es vulgui a tot arreu i això només es garanteix des del món local'', ha dit.
 

Manso ha dit que cal aconseguir la igualtat entre tots els ciutadans Foto: Isaac Muntadas


El servei d'atenció integral

Mata també ha volgut aclarir que la implantació del SAI al Ripollès no voldrà dir que a la comarca hi haurà una atenció mèdica per garantir la hormonació o les intervencions quirúrgiques d'una persona que vol fer el trànsit d'un gènere a l'altre. En aquest cas, només hi ha un sol centre a tot Catalunya on això es pot dur a terme. Això sí, la persona del Ripollès que desitgi fer el trànsit no se sentirà sola alhora de fer-ho; sinó que des del SAI se l'hi indicarà on ha d'anar, quin professional l'atendrà i, si cal, l'acompanyarà una persona del col·lectiu. El SAI també servirà per fer una consulta al registre civil alhora d'inscriure aquell infant que ha nascut d'una parella de dones o que és adoptat per dos homes, per ajudar a solucionar casos de discriminació o d'assetjament, entre molts altres serveis.
 

Mireia Mata ha explicat algunes de les funcions del SAI Foto: Isaac Muntadas


Canviar la percepció sobre el col·lectiu LGTBI

La directora general d'Igualtat també ha insistit en què cal conscienciar a la societat sobre els drets de les persones LGTBI. Segons ella, hi ha molta gent que no n'és conscient per un motiu estrictament històric. Mata ha recordat que a la primera manifestació que es va fer a Barcelona per reivindicar els drets del col·lectiu LGTBI fa 41 anys, l'administració va ser-hi present però no de la manera més desitjada. ''Va haver-hi càrregues de la policia nacional amb persones atonyinades, d'altres torturades a la comissaria de la Via Laietana i d'altres tancades a la presó Model'', ha narrat. El missatge que es transmetia a les escoles sobre aquest col·lectiu no té res a veure amb el què ara transmet el Govern.

Per Mata és imprescindible visibilitzar els drets d'aquest col·lectiu i demostrar que l'administració pública està al seu costat. Per això calen fer xerrades de visibilització o tenir contactes amb les entitats. A banda d'això, amb petits gestos com penjar la bandera de l'arc de sant Martí a l'Ajuntament durant el dia 28 de juny o; per exemple, no donar per suposat que les famílies estan compostes per un pare i una mare als formularis que se'ls adrecen quan un fill ha de participar en una activitat ni hauria prou. ''Cal donar el missatge de què estem al costat d'aquestes persones i reconeixem el valor d'aquesta diversitat'', ha expressat.

Quanta gent se'n beneficiarà?

Mata s'ha mostrat satisfeta de què una comarca gironina del Pirineu com és el Ripollès s'incorpori al SAI perquè suposa un gran esforç. ''Algú us preguntarà si aquest és un tema prioritari i, sens dubte, ho és'', ha assegurat. Actualment des del Consorci de Benestar Social del Ripollès es dóna atenció psicològica a tres persones del col·lectiu LGTBI. De moment, aquest servei no es coneixia però ara que s'ha obert s'espera que la demanda augmenti cada cop més. A més, Mata ha subratllat que, segons diversos estudis que no han estat mai desmentits, s'estima que el col·lectiu LGTBI oscil·la entre el 15 i el 20% de la població.
 

El Consorci de Benestar Social del Ripollès ja atén a tres persones del col·lectiu LGTBI Foto: Isaac Muntadas