Campdevànol farà un estudi per retirar les plaques franquistes dels espais públics

No es podran treure les plaques del ''Ministerio de la Vivienda'' dels espais privats; però en canvi, sí que es podran retirar els rètols que estiguin en espais públics

El rètol franquista de la ''Calle de Palou'' s'ha camuflat en la façana de la casa
El rètol franquista de la ''Calle de Palou'' s'ha camuflat en la façana de la casa | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
30 de juliol del 2018
Actualitzat a les 14:19h
L'Ajuntament de Campdevànol es posarà mans a l'obra per retirar totes les plaques franquistes en espais públics que hi ha al municipi. L'alcalde de la vila, Joan Manso (CiU), va explicar a la darrera sessió plenària, celebrada el passat dijous, que va encarregar un informe als serveis tècnics del consistori campdevanolenc per saber quina és la realitat dels símbols falangistes del municipi, previ pas a la seva retirada definitiva de l'entorn públic.

Aquesta decisió ve motivada perquè fa poc una ciutadana del barri del Roser va presentar una sol·licitud al consistori per tal de què es retirés la placa de ''Calle de Palou'' d'aquesta via per contenir símbols falangistes com el jou i les fletxes, l'emblema adoptat per la Falange Espanyola. A més, aquest cartell està totalment obsolet i no té massa sentit que hi continuï sent, ja que a la casa del costat n'hi ha un altre de modern.

En un primer moment, Manso es va pensar que la sol·licitant es referia a una placa ubicada dins d'una propietat privada. En aquest cas, l'Ajuntament no té cap mena de competència per poder-hi entrar i retirar-la; per tant, està en mans del propietari la decisió de què s'hi quedi o no. Precisament, el passat mes de maig va haver-hi un debat força agre entre CiU i ERC referent a un tema molt similar a l'actual: la retirada de pintades del municipi amb contingut feixista i nazi. En aquella ocasió, l'alcalde va dir-li al regidor republicà, Toni Riera, que la moció que havien presentat per eliminar les pintades feixistes i racistes del municipi ''no s'aguantava per enlloc'' perquè no podien actuar sobre les pintades que s'havien fet en propietats privades.
 

Una placa franquista del Ministerio de la Vivienda en una casa de l'avinguda Catalunya de Campdevànol Foto: Isaac Muntadas


La minoria de plaques franquistes que hi ha repartides per Campdevànol són les clàssiques del ''Ministerio de la Vivienda'' amb el jou i les fletxes i es troben dins de propietats privades. Tot i així, la majoria de veïns ja les han retirat pel seu compte. L'Ajuntament es pensava que aquest era el cas, però es van adonar que el rètol de la ''Calle de Palou'' està en un espai públic. Concretament, el cartell es troba a la façana d'una casa i amb el pas dels anys s'ha anat pintant diverses vegades de color blanc i costa de veure sinó hi pares atenció. En principi, el consistori procedirà a retirar aquest logotip i ''ja mirarem d'arreglar la façana com puguem''. Des de l'Ajuntament també tenen detectat un altre rètol franquista al carrer Cerdanya. En principi, sembla que no hi ha massa símbols de caire franquista al municipi i la majoria s'acumulen al barri del Roser.
 

El carrer Cerdanya també té el seu particular rètol franquista Foto: Isaac Muntadas