Campdevànol sancionarà, a partir de la setmana que ve, als propietaris de gossos que no recullen les caques

L'Ajuntament ja ha recollit unes 60 mostres i ha anunciat que hi ha moltes coincidències amb l'ADN dels gossos censats

Excrements de gos al passeig de Can Branques de Campdevànol
Excrements de gos al passeig de Can Branques de Campdevànol | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
27 de juliol del 2018
Actualitzat a les 10:05h
L'Ajuntament de Campdevànol començarà a sancionar, a partir de la setmana que ve, als propietaris incívics de gossos que no recullen els excrements del seu animal de l'espai públic. El consistori campdevanolenc ja fa un mes que va començar a recollir mostres de femta d'arreu del municipi i aquesta feina tindrà els seus fruits en breu. En total, se n'haurien recollit aproximadament unes 60 i, segons ha confirmat la regidora de Barris, Dolors Costa (CiU), encara s'estarien analitzant alguns patrons d'ADN però ja hi hauria força coincidències. Per tant, la primera tinent d'alcalde ha assegurat que la propera setmana ja es podran començar a sancionar alguns d'aquests propietaris.

Els propietaris dels gossos que han estat sancionats s'hauran de gratar la butxaca i pagar multes que oscil·laran entre els 500 i els 1.000 euros, ja que aquesta infracció es considera una falta greu. La suma de l'import a pagar pujarà més o menys en funció del lloc on s'hagi recollit la mostra. Costa ha explicat que els excrements que s'hagin trobat en un parc infantil o en una zona molt transitada per infants suposaran una multa major per l'infractor. En canvi, si la femta s'ha trobat en un carrer o un espai poc transitat serà menor. A més, en cas que hi hagués una persona reincident, la infracció es consideraria molt greu i l'import podria sobrepassar la barrera dels 1.000 euros.
 

La campanya del nadó menjant una caca de gos del terra va remoure moltes consciències en el seu dia Foto: Jordi Remolins


Les sancions es cobraran ''sí o sí''

La regidora de Barris també ha volgut remarcar que aquestes sancions es cobraran ''sí o sí''. Ningú es podrà escapar de pagar i s'ho pensarà dues vegades abans de tornar a reincidir. Això serà possible perquè les multes es tramitaran de la mateixa manera que les de trànsit. Això significa que passaran per Hisenda, que podrà arribar a embargar l'import corresponent quan vulgui si l'infractor es nega a abonar els diners de la sanció.

Fins ara, les múltiples campanyes agressives de l'Ajuntament de Campdevànol per eradicar aquesta problemàtica no havien tingut l'efecte dissuasiu desitjat. Ni el cartell d'un nadó agafant una caca de gos del terra i posant-se-la a la boca; ni la presència del superheroi SAC (Super Anti Caques) que anava a la llar d'infants i a l'Escola Pirineu per fer-hi pedagogia ni els més de cinc flyers que es van repartir arreu del municipi van funcionar. Per primera vegada, l'Ajuntament aplicarà un mètode punitiu per solucionar aquest tema que servira per ''incrementar cada vegada més la pressió cap als incívics''. Per seguir caçant els propietaris de gossos incívics, el consistori campdevanolenc els hi farà un seguiment que anirà a càrrec de la Policia Local, els tècnics municipals i l'agent cívic que volta pel municipi els dimecres i els dijous. Costa ha informat que es continuaran recollint mostres aleatòries per tot el municipi per seguir identificant els propietaris incívics.

''La gent es pensa que el tema de l'ADN no va de debò, però quan s'iniciïn els procediments sancionadors es conscienciaran de què s'han de recollir les femtes de gos'', ha subratllat. Costa ha reconegut que hi ha noms de la llista de persones sancionades que ''sorprenen a nivell personal''. Finalment, la regidora de Barris ha afirmat que qui té un gos ha de saber que comporta una ''responsabilitat i una obligació'' que sinó es compleix pot comportar ''dures'' sancions. Aquest mes d'agost ja es preveu que alguns campdevanolencs siguin menys rics per no recollir les femtes de gos quan tocava.
 

La regidora de Barris, Dolors Costa (CiU) ha assegurat que les multes es pagaran ''sí o sí'' Foto: Isaac Muntadas