ERC demana adaptar els nous tòtems turístics per les persones invidents a Sant Joan

Els republicans aplaudeixen la iniciativa de l'equip de govern, però creuen que s'haurien d'habilitar documents sonors pels invidents

Isaac Muntadas
25 de juliol del 2018
Actualitzat el 26 de juliol a les 7:45h

A davant del Palau de l'Abadia hi ha un tòtem interactiu nou però també n'hi ha de vells Foto: ERC Sant Joan


S'acosten les vacances d'estiu i això es va notar en el darrer ple de Sant Joan de les Abadesses celebrat el passat divendres. L'equip de govern de MES i el principal partit de l'oposició, ERC, es van donar una petita treva per carregar piles de cara a la recta final del mandat abans de les properes eleccions municipals. De fet, el més destacat del plenari va girar al voltant de la instal·lació dels nous tòtems turístics que es van implantar al municipi farà poc més d'un mes.

El cap de l'oposició, Sergi Albrich (ERC), va felicitar l'equip de govern per la iniciativa i, sobretot, a les empreses implicades en el disseny d'aquests tòtems. Tot i així, el regidor republicà si que va demanar que, ja que s'havien modernitzat en ''l'aspecte'', també ho haurien pogut fer en ''utilitat''. I és que ERC volia que els tòtems fossin adaptats per persones amb discapacitat visual i que també hi hagués explicacions turístiques amb llenguatge Braile o un codi QR que afegís elements sonors que descrivissin el text escrit. Actualment, aquests tòtems turístics tenen un enllaç amb un document de text per ampliar la informació o, per exemple, una imatge de com era la muralla de Sant Joan ''que ho trobem bé, però no és un document sonor i és un impediment per algú amb discapacitat visual'', va afegir. L'equip de govern va dir que ho valoraria.

Per altra part, els republicans també van demanar que s'eliminessin tots els tòtems antics -tenen uns 15 anys- que hi ha repartits arreu del municipi. Concretament, Albrich demana que es retirin tots els tòtems vells que es troben situats a davant del Palau de l'Abadia. ''Allà hi ha els tòtems nous, els vells i 50.000 elements turístics més i s'hauria d'ordenar l'espai perquè està distorsionat'', va alertar. El regidor republicà va assenyalar que hi ha almenys deu elements turístics davant del Palau de l'Abadia. Albrich diu que n'hi ha tres de la ''Vaca Cega'' de Joan Maragall ''que s'haurien de canviar de lloc''; un d'informació turística que ''no és el millor lloc per tenir-lo'', dos de vells, el nou i un d'itineraris de muntanya. Aquest últim sí que creu que s'ha de mantenir.

Per Albrich caldria unificar els vells o canviar-los de lloc perquè hi ha massa elements davant del Palau. ''Entre els tòtems, el pou i les cadires del bar ja hi ha prou distorsió'', va apuntar. En principi, després d'instal·lar aquests tòtems de patrimoni arquitectònic també se n'haurien de col·locar per informar sobre el patrimoni natural del municipi. Aprofitant aquesta casuística, el regidor republicà va sol·licitar que en un termini curt es puguin canviar els enllaços QR i, en una altra fase, posar-hi el text en Braile.

Desestimats dos noms nous de carrers de la vila

En aquest mateix ple, els republicans van proposar que dos dels nous noms de carrers, de la Plana del Molí Petit i de la Colònia Llaudet aprovats al plenari per majoria, s'anomenessin Patllari del Molí i Filadores respectivament. En primer lloc, en Patllari va ser l'últim moliner que va fer anar el Molí Petit i, gràcies a ell, es va transmetre tota la informació de com funcionava aquest equipament al CEA Alt Ter. I, en segon lloc, com que a Sant Joan hi ha pocs carrers dedicats a dones, ERC volia que el carrer nou de la Colònia Llaudet es digués Filadores en reconeixement a les dones que treballaven en el sector tèxtil i van tenir un paper molt important en el desenvolupament econòmic del municipi.

L'equip de govern els va trobar ''molt lícits i correctes'', però els va desestimar perquè ja havia escollit la nomenclatura de carrer de les Moles i de la Filatura respectivament. ERC es va abstenir perquè també trobava ''correctes'' els noms proposats per l'equip de govern.