Jordà impulsa el decret perquè es torni a vendre llet crua de vaca 28 anys després

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha visitat l'explotació de mas el Lladré de les Llosses aquest divendres al matí

La consellera Teresa Jordà bevent llet de vaca crua del mas el Lladré de les Llosses
La consellera Teresa Jordà bevent llet de vaca crua del mas el Lladré de les Llosses | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
20 de juliol del 2018
Actualitzat a les 17:00h
El sector lleter està d'enhorabona després que el Govern de la Generalitat aprovés, el passat dimarts, el decret que permetrà vendre llet crua de vaca a les explotacions d'arreu de Catalunya. Aquest divendres al matí, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà (ERC), ha visitat una explotació ramadera del sector lleter com és el mas el Lladré a Santa Maria de Matamala (les Llosses). Jordà ha visitat l'obrador on es produeix la llet i; tot seguit, tan ella com els propietaris de l'explotació i la resta de persones que avui han visitat les instal·lacions han pogut beure un got de llet crua de vaca produïda pel mas el Lladré. Sens dubte, molt més saborosa que la que s'envasa en brics de plàstic, cartró i alumini. Abans d'això, la consellera ha volgut explicar què suposa l'aprovació d'aquest decret.

Ara feia 28 anys que, per raons sanitàries, no es podia vendre llet crua de vaca de manera directa, però això ja és història des d'aquest passat dimarts. La consellera Jordà ha relatat que durant els últims anys s'han generat un parell de situacions al país molt importants que han ajudat a què això fos possible. Primerament, ara el sector ramader gaudeix d'una bona salut. De fet, la responsable de Ramaderia ha volgut posar en valor el consum de llet per la seva aportació de vitamines, proteïnes i nutrients. ''Han aparegut comentaris en molts sectors de què el consum de llet no era prou bo i és tot al contrari'', ha assegurat. A més, Jordà ha recordat que, en aquests moments, Catalunya ja forma part del circuit europeu lliure de brucel·losi bovina. Un fet que la consellera ha atribuït a les bones pràctiques i a la gestió del sector amb l'ajuda del Departament.

L'altra gran millora en el sector lleter és la introducció de les noves tecnologies. Aquest sector s'ha professionalitzat i s'ha reestructurat. La prova d'això és que les explotacions com el mas el Lladré ja no només produeixen llet sinó que també han obert el seu ventall de productes amb l'elaboració de formatges. La unió d'aquests vectors han permès que el decret tirés endavant. Tot i així, la consellera ha volgut deixar clar que el Govern no està fent res innovador, ja que el fet de poder vendre llet crua de vaca ja fa anys que està permès a França, Gran Bretanya o Itàlia. ''No és una involució sinó que aportem un valor gustatiu que la llet que passa per mil processos no té'', ha subratllat.
Per altra banda, Jordà creu que el consumidor podrà establir un vincle amb el ramader i l'explotació que permetrà acostar el món rural a l'urbà i viceversa perquè és ''impensable'' que estiguin separats. La consellera també pensa que, gràcies a l'aprovació del decret, es podrà revaloritzar el sector i es donarà més viabilitat a les explotacions. ''Donem cos a l'economia circular i potenciem molt la venta de proximitat i el producte del territori'', ha assegurat.
 

Alsina, Folcrà, Jordà i dues generacions de la nissaga Puigcorbé en la foto de família aquest matí Foto: Isaac Muntadas


El mite dels riscos de la llet crua de vaca

Des d'alguns sectors de la societat s'ha alertat de què pot ser perillós pel consumidor beure llet crua de vaca perquè podria provocar diarrees o altres malalties. Res més lluny de la realitat, consumir aquest tipus de producte és tan segur com fer-ho amb qualsevol altre. Evidentment, s'ha seguir una certa metodologia sense cap mena de secret. Per un tema de seguretat, aquesta llet s'ha de consumir abans de 72 hores i bullir-la a uns 80 graus en el moment que arriba a casa per matar la brucel·losi. Jordà ha insistit en què aquest decret s'empara en una normativa europea sanitària de primer ordre; és a dir, si alguna persona no segueix les bones pràctiques, segurament agafarà un mal de panxa. ''Si obro la nevera i em menjo un salmó caducat de fa tres mesos també és probable que n'agafi un'', ha sentenciat.

De fet, Jordà ha assegurat que les persones que compraran llet crua de vaca són gent que creuen en el producte, el coneixen i saben que les mesures de controls sanitaris són ''extremes''. En aquest sentit, per la consellera no es pot considerar que s'involucioni ja que s'està copiant als països més reputats de la Unió Europea. El propietari de l'explotació, Joan Puigcorbé, ha explicat que ells tenien inspeccions cada setmana i que des de fa uns anys ja venien llet crua de vaca, però envasada i no a granel com es permetrà a partir d'ara. ''Vendre llet crua no està prohibit, el què passa és que s'havia d'envasar i treure un registre sanitari'', ha matisat.

Un dels pioners de la venta de llet crua de vaca, el ramader de Calldetenes Josep Alsina, també ha volgut desmentir els riscos d'aquest tipus de llet. És més, un periodista ha mencionat que als Estats Units la llet crua de vaca es ven amb una etiqueta que prohibeix el consum per nens, embarassades, etc i ha demanat si en l'etiquetatge en català es farà aquesta advertència o només es demanara que es bulli. Alsina ha estat taxatiu en aquest aspecte: ''No sé si em beuria la llet d'EUA''. De fet, el ramader ha apuntat que els controls sanitaris dels Estats Units i els que es fan a Europa i a Catalunya no tenen res a veure. A més, Alsina ha recordat que el decret català encara és més estricte que els redactats a França o a Itàlia. ''No es poden comparar els aliments d'aquí amb els d'Estats Units'', ha sentenciat. Alsina fa uns vuit anys que ven llet crua envasada i; tot i assegurar que aquest decret no resoldrà els problemes del sector, si que obrirà una porta. Alsina ha vaticinat que el consum de llet crua de vaca serà ''petit'', però també prefereix que es valori el producte que fan i no tan els diners que en rebin.
 

La llet de vaca crua s'ha de consumir abans de 72 hores i s'ha de bullir abans de beure-la Foto: Isaac Muntadas


Els preus de la llet crua de vaca

Puigcorbé ha afirmat que aquest decret s'havia d'haver aprovat fa més de deu anys però ''que mai és tard quan arriba''. A més, el ramader apunta que aquesta llet té un valor incalculable perquè l'han produït ells i no ha passat per la indústria ''que paga uns preus molt injustos i tu no pots fer el què vols''. Puigcorbé ha assegurat que cada ramader podrà vendre la llet al preu que vulgui sense dependre de la industria. Tot i així, també pensa que el consumidor ha de ser conscient que el preu que paga per la llet és el què val realment. A més, el propietari de mas el Lladré afirma que no li representa un gran benefici vendre 50 o 100 litres de llet i que, mentre abans venia 1.000 litres de llet a la setmana ara només en veu 100. Puigcorbé pensa que la gent s'ha acostumat a la llet dels brics i que hauria de provar la llet crua per saber quin gust té realment.
 

El mas el Lladré de les Llosses produeix llet crua de vaca, però també elabora formatges Foto: Isaac Muntadas