L'Escola de Música del Ripollès augmenta la taxa de les matrícules en un 1%

ERC comparteix la pujada del preu però discrepa en el model d'externalització i preferiria que ho gestionés el Consell Comarcal

Isaac Muntadas
19 de juliol del 2018
Actualitzat a les 18:33h
Enguany, les taxes de les matrícules de l'Escola Comarcal de Música del Ripollès augmentaran en un 1%
Enguany, les taxes de les matrícules de l'Escola Comarcal de Música del Ripollès augmentaran en un 1% | CCR
L'Escola Comarcal de Música del Ripollès augmentarà en un 1% la taxa de les matrícules dels alumnes de cara el curs 2018-2019. Així ho ha decidit el ple del Consell Comarcal del Ripollès, que ha aprovat per unanimitat la ordenança fiscal que ho regula. Cal recordar que l'any passat les taxes ja es van apujar en un 1,98% -suposava un augment d'entre 1 i 2 euros mensuals- depenent del curs. Llavors, l'equip de govern format per CiU i MES es va quedar tot sol alhora de tirar endavant la mesura, ja que ERC va votar-hi en contra i el PSC es va abstenir -l'únic conseller de la CUP, Santi Llagostera, no va poder votar perquè s'estaven fent els tràmits perquè pogués prendre possessió del càrrec-.

Novament, el principal motiu per apujar les taxes de l'escola de música és l'increment de l'alumnat, que ja situa per sobre dels 300 nens i s'acosta cap als 400. ''Cada any aconseguim augmentar entre 20 i 30 alumnes més'', ha assegurat el president del Consell Comarcal, Joan Manso (CiU). Entre d'altres coses, l'augment de l'alumnat s'explica per l'obertura d'una nova seu de l'escola de música a Campdevànol, que l'havia perdut l'any 2011. El president del Consell Comarcal ha recordat que l'ens és qui s'encarrega de gestionar el servei de l'escola comarcal de música pel conjunt de vilatans de la comarca, però que el funcionament del centre depèn, en gran mesura, de l'aportació dels quatre ajuntaments que tenen seus de l'escola de música -Campdevànol, Ribes de Freser, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses-.
 
En aquest sentit, el Consell Comarcal del Ripollès i aquests quatre ajuntaments van acordar que cada any s'anirien augmentant les taxes de la matrícula de l'escola de música progressivament. ''No podíem congelar-les perquè quan s'ha de fer front als augments, llavors no s'atrapen'', ha argumentat Manso. Aquest posicionament es va traslladar al Consell d'Alcaldes i els 19 batlles de la comarca van votar-hi a favor. ''Mai ens trobarem en dificultats econòmiques a l'hora d'atendre el servei si ho anem apujant progressivament'', ha explicat.
 

El ple del Consell Comarcal ha aprovat per unanimitat la pujada de taxes de les matrícules Foto: Isaac Muntadas


ERC comparteix la pujada de preu però discrepa en el model

A diferència de l'any passat, aquest cop ERC hi ha votat a favor. El portaveu republicà, Roger Bosch, ha valorat aquest increment de forma positiva; tot i que ha incidit en què s'ha de fer ''a poc a poc''. ''Un 1% no és un augment important però, sinó es fa de manera progressiva, quan vols fer ajustos de preu es converteix en una problemàtica'', ha apuntat. Segons Bosch, la renovació anual del concurs públic ha solucionat una mica la problemàtica que hi havia amb el professorat. Tot i així, el conseller republicà no comparteix que tot el servei de l'escola de música estigui externalitzat i creu que la gestió i el control hauria de dependre directament del Consell Comarcal. ''Externalitzar els professors no ho veiem una mala solució; si més no és la única que hi ha sobre la taula'', ha conclòs.

El president del Consell Comarcal, Joan Manso, ha afirmat taxativament que la llei no admet el model de gestió plantejat per Esquerra. És a dir, segons el president, la gestió de l'Escola Comarcal de Música del Ripollès només es pot dur a terme de dues maneres diferents. Primerament, es pot gestionar de forma interna amb tot el personal de la casa i; per tant, s'han de treure les 14 places a concurs públic. Un fet que podria provocar que el personal actual ''salti pels aires'', ja que en els processos selectius oberts no es garanteix la continuïtat del professorat que porta anys al centre. ''Se n'acaba de fer un a Osona on s'han presentat 45 persones per una sola plaça'', ha exemplificat.

L'altra model possible és l'actual, el qual té tot el servei externalitzat a una altra empresa. ''El model que permeti mantenir el professorat i que la gestió la porti el Consell Comarcal no existeix'', ha sentenciat. Segons Manso, la externalització és l'únic model que garantia al 100% el projecte educatiu i, sobretot, el personal. Enguany, l'Associació Ateneu -l'única empresa que s'ha presentat- tornarà a ser la responsable de gestionar l'escola de música.
 

El conseller d'ERC, Roger Bosch, ha dit que estan d'acord en l'augment de les taxes però en contra del model de gestió Foto: Isaac Muntadas


Completar el repòquer de centres al Ripollès

Un dels desitjos del president del Consell és que els cinc grans pobles del Ripollès tinguin una seu de l'escola comarcal de música. Per completar aquest repòquer només hi faltaria la incorporació de Camprodon. ''Amb to de broma sempre li dic a l'alcalde de Camprodon que estaria molt bé que completessin la comarca i espero que s'acabin sumant el projecte'', ha remarcat. Precisament, Manso s'ha posat un moment el barret d'alcalde de Campdevànol i ha recordat que quan es va tancar la seu del municipi per una qüestió ''estrictament econòmica'', des d'ERC li exigien que la tornés a obrir. ''Sempre he cregut en el model, però sinó es podia pagar no es podia reobrir'', ha subratllat. De fet, Manso ha recordat que a Camprodon, ERC està a l'equip de govern i; de moment, no hi ha seu.
 

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, ha explicat que el model que planteja ERC no és possible: no hi pot haver-hi una part externalitzada i una de gestió pròpia Foto: Isaac Muntadas