ERC de Sant Joan vol potenciar l'ús de la deixalleria bonificant la taxa d'escombraries

Els republicans voldrien implantar una targeta deixalleria gratuïta i les bonificacions en la taxa d'escombraries oscil·larien entre el 5 i el 15%

A l'exterior del recinte de la deixalleria municipal de Sant Joan s'hi pot veure tot tipus de brossa
A l'exterior del recinte de la deixalleria municipal de Sant Joan s'hi pot veure tot tipus de brossa | ERC Sant Joan
Isaac Muntadas
18 de juliol del 2018
Actualitzat el 25 de juliol a les 10:32h
Durant aquesta legislatura, un dels principals cavalls de batalla del grup municipal d'Esquerra de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha estat la lluita incessant per aconseguir augmentar la taxa de reciclatge al municipi. La darrera proposta dels republicans en aquest aspecte consisteix en la potenciació de l'ús de la deixalleria municipal a través d'una bonificació en la taxa d'escombraries que oscil·li entre el 5 i el 15% de la mateixa.

El portaveu d'ERC al consistori santjoaní, Sergi Albrich, ha explicat a NacióRipollès que es podria implantar al municipi el què es coneix com la targeta deixalleria. Una targeta gratuïta que permetria regular les quantitats que aporta una família o un usuari anualment a la deixalleria. Amb aquest sistema es podria calcular el nombre de vegades que l'usuari visiti la deixalleria o les tones en residus que hi aporti. A partir d'aquests càlculs es podrien dur a terme una sèrie de bonificacions que oscil·larien entre el 5 i el 15% de la taxa.

Segons ha comentat Albrich, amb l'aplicació d'aquest mètode bàsicament es pretén, d'una banda, incrementar la taxa de reciclatge del municipi i, de l'altra, disminuir tot el conjunt d'aportacions ''anòmales'' que es fan a l'exterior de la deixalleria i donen una mala imatge de l'equipament, les quals ERC ha denunciat en reiterades ocasions. Certament, l'acumulació de matalassos, butaques, cadires o bosses d'escombraries és una constant al davant d'aquest espai. Albrich ho a atribuït a diversos factors com, per exemple, que la deixalleria estigui tancada el diumenge a la tarda -s'hauria d'obrir més dies a la setmana- i a l'incivisme d'alguns usuaris que ''probablement no són ni de Sant Joan''. El portaveu republicà creu que amb la creació d'aquesta targeta es pot disminuir la presència de deixalles a l'exterior del recinte, però també ha reconegut que encara no han trobat la fórmula de l'èxit per fer-les desaparèixer del tot. ''Hem d'anar provant actuacions i intentar dur a terme accions perquè la deixalleria no tingui aquesta imatge desastrosa'', ha assenyalat.
 

Sergi Albrich (ERC) vol que Sant Joan ''excel·leixi'' per aconseguir una taxa de reciclatge que rondi el 80% Foto: Isaac Muntadas


Objectiu: 80% de la taxa de reciclatge

Pels republicans, Sant Joan hauria d'excel·lir en matèria de reciclatge i passar del 62% actual de la taxa de reciclatge -una xifra molt superior a qualsevol altra població del Ripollès- al 80% que aconsegueixen municipis que fan el porta a porta d'Osona o el Gironès. Aquestes xifres també s'assoleixen gràcies a la deixalleria municipal, un equipament que permet arribar a nivells més alts de recollida selectiva i que també pot prestar tasques de suport al servei municipal de recollida de residus. Cal recordar que les deixalleries són els centres de recepció selectiva de productes per a la reutilització i de residus municipals per a tractaments posteriors: la preparació per a la reutilització, la valorització i la disposició final. Aquestes instal·lacions estan orientades a residus especials en petites quantitats com, per exemple, pintures, dissolvents o bateries, residus voluminosos (mobles, electrodomèstics, etc), vegetals i runes.

Amb la targeta deixalleria es pretén fer més justa la taxa d'escombraries i disminuir-ne el preu per les persones que siguin més respectuoses amb el medi ambient a fi de potenciar l'ús d'aquest equipament, per tal d'incrementar la taxa de reciclatge municipal, tal i com fan municipis de la comarca del Gironès com Girona, Sant Gregori o Cassà de la Selva. Albrich pensa que aquestes poblacions han tingut un ''èxit relatiu'' després d'aplicar aquesta proposta i que es podria provar a Sant Joan.

El regidor republicà ha assegurat que s'han adreçat a l'Ajuntament en reiterades ocasions perquè engegui campanyes originals perquè la taxa de reciclatge no es quedi estancada i pugui millorar. ''Sempre que fem una proposta creiem que és bona per Sant Joan i esperem que l'equip de govern se la faci seva i l'implanti'', ha apuntat. Tot i així, Albrich no s'ha mostrar gaire optimista en aquest sentit veient les experiències prèvies del passat. Segons ell, de l'equip de govern sempre hi ha molt bones paraules, però mai s'executen accions concretes. ''Sinó es duu a terme ho lamentarem, però seguirem insistint'', ha assegurat. Cal recordar que el passat mes de juny el consistori santjoaní es va adherir a l'ACM per a la recollida porta a porta per millorar la taxa de reciclatge.
 

Sant Joan és l'únic municipi del Ripollès que aplica el sistema de recollida de residus porta a porta Foto: Ajuntament de Sant Joan