El Consorci de Benestar Social registra 111 casos de violència al Ripollès durant el 2017

Un 87,4% d'aquests casos (97) ho han estat per violència masclista. Per sort, no s'han hagut de lamentar víctimes mortals

Isaac Muntadas
13 de juliol del 2018
Actualitzat el 16 de juliol a les 18:06h
Segons les dades del Consorci de Benestar Social del Ripollès, al llarg de l'any 2017 es van registrar un total de 111 casos de violència a la comarca. Per fortuna, en cap d'aquests episodis de violència es van haver de lamentar víctimes mortals. A més, cal destacar que el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), una entitat que treballa per eradicar la violència de gènere a la comarca, va atendre un total de 131 persones al Ripollès (122 dones i 9 homes).

Dels 111 casos en què el Consorci de Benestar Social del Ripollès va intercedir, el 87,4% de les víctimes van patir violència masclista. En total, hi hauria 94 víctimes en què l'home hauria utilitzat la violència contra la dona dins de l'àmbit de la parella i; en canvi, només s'haurien produït tres casos en què l'exercici de la violència per part de la figura masculina hauria estat contra una menor d'edat (filla, fillastra, etc).

Per altra part, aquesta entitat social del Ripollès hauria registrat fins a un total de 14 casos de violència domèstica. Bàsicament, hi hauria sis casos de maltractament infantil per part dels progenitors (pare i/o mare) contra els fills o filles; dos víctimes per violència dels fills i/o filles cap als progenitors (pare i/o mare); dos casos de maltractament cap a gent gran; dos entre germans i dos contra altres familiars. A banda de totes les víctimes ateses pel SIAD, els serveis socials també van treballar amb tres persones grans per maltractaments que derivaven en abusos físics, psicològics i explotació financera.

Tallers per millorar l'autoestima

El Consorci de Benestar Social del Ripollès també va posar una sèrie d'eines sobre la taula per ajudar a les dones que han patit violència masclista. Per exemple, el Taller Estima't, una actuació terapèutica dirigida a dones víctimes de violència masclista que presenten unes característiques comunes com tenir una baixa autoestima, sentiments de soledat i alts nivells de dependència, va comptar amb la participació de 12 dones al llarg de 17 sessions. Per altra part, en el Taller Som-hi també es va dur a terme una actuació terapèutica amb dones que han viscut un procés de separació conjugal o que han tingut dificultats de parella. La majoria de les 8 dones que van assistir a aquestes 8 sessions del taller venien derivades pels serveis socials i tenien una baixa autoestima.