La Fundació MAP atén 621 persones durant l'any 2017

Dels 288 treballadors de la plantilla n'hi ha 148 que tenen algun tipus de discapacitat o estan en risc d'exclusió social

La Fundació MAP va atendre 621 persones durant l'any 2017 i presenta un balanç positiu en l'any que celebra el 50è aniversari
La Fundació MAP va atendre 621 persones durant l'any 2017 i presenta un balanç positiu en l'any que celebra el 50è aniversari | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
12 de juliol del 2018
La Fundació MAP ha tornat a demostrar que la seva labor al Ripollès és totalment imprescindible i necessària. En la memòria de l'any 2017 elaborada per aquesta entitat sense ànim de lucre, la qual es dedica a donar suport a les persones amb discapacitat o situacions de vulnerabilitat de la comarca perquè tinguin les mateixes oportunitats que la resta de ciutadans per desenvolupar una vida plena, autònoma i inclusiva, es detalla que durant l'any passat es van atendre un total de 621 persones -334 adults i 287 infants i joves-. Una xifra força elevada tenint en compte que el Ripollès és una comarca de poc més de 25.000 habitants.

De les 334 persones adultes que es van atendre, una gran majoria eren homes (204); mentre que només es va acompanyar a 130 dones. Bàsicament, la Fundació MAP va treballar per la integració de persones amb discapacitat intel·lectual (63%) o que tenien algun tipus de malaltia mental (21%). De la resta d'usuaris, el 16% de persones ateses tenien algun tipus de discapacitat física (9%), sensorial (5%) o un clar risc d'exclusió social (2%). Lògicament, com que la majoria de població de la comarca es concentra al Baix Ripollès, el MAP ha atès a 267 persones que provenen d'aquesta zona geogràfica -un 80%-; entre les quals destaquen les 199 de Ripoll -població on té la seu aquesta entitat- i les 32 de Campdevànol i Sant Joan de les Abadesses respectivament. En canvi, de les valls de Camprodon i Ribes han atès 30 (9%) i 22 (6,5%) persones respectivament. Tan a Camprodon com a Ribes de Freser han atès a 16 persones. D'altres indrets han ajudat a una quinzena de persones més.

Una plantilla que aposta per la inclusió

La Fundació MAP també aposta fermament per la inclusió laboral de les persones amb algun tipus de discapacitat o risc d'exclusió social. Dels 288 treballadors en plantilla d'aquest ens (154 dones i 134 homes), gairebé hi ha les mateixes persones treballant-hi que presenten algun tipus de discapacitat dels que no en tenen. En total, hi ha 139 persones (48%) que tenen el certificat de discapacitat. D'aquests treballadors, un 44% tenen una discapacitat intel·lectual; un 36% conviuen amb una malaltia mental; un 13% tenen algun tipus de discapacitat física i el 7% restant una discapacitat sensorial. A més un 82% d'aquestes persones tenen especials dificultats. En canvi, hi ha 140 persones (49%) que no tenen el certificat discapacitat i 9 persones (3%) en risc d'exclusió social contractades. Cal destacar que el 88% del personal que treballa a la Fundació MAP és del Ripollès.
 

Segons la memòria, més de la meitat dels treballadors de la Fundació MAP són persones amb algun tipus de discapacitat o amb risc d'exclusió social Foto: Fundació MAP
 

Balanç econòmic en positiu

La Fundació MAP també ha presentat uns comptes econòmics amb un balanç positiu de 398.506 euros. En total, aquest ens l'any 2017 va ingressar 9.219.915 euros; dels quals n'hi ha un 45% que procedeixen de la prestació de serveis a les persones i un 41% de les vendes. L'11% dels diners arriba dels ingressos de les famílies i el 3% restant prové de subvencions, donacions, llegats i altres conceptes. En canvi, pel què fa a les despeses, aquesta entitat sense ànim de lucre va gastar un total de 8.821.409 euros. La majoria d'aquests diners (67%) van anar dedicats a pagar les nòmines del personal de l'empresa. Un 18% d'aquests euros anava dedicat als aprovisionaments, un 10% a altres despeses d'explotació i un 5% a l'amortització.

Cal destacar que la Fundació MAP segueix creixent i durant l'any passat es van destinar 506.118 euros en inversions. Més de la meitat d'aquests diners (56%) es va dirigir a l'adequació d'instal·lacions i equipaments del servei d'atenció a les persones, un 23% a la compra de maquinària, un 14% a la inversió d'equipaments per les activitats productives del CETMAP i un 7% a la compra de vehicles.

Un 78% de compliment dels objectius del pla estratègic 2012-2016

La Fundació MAP també ha fet un balanç positiu sobre el pla estratègic 2012-2016, ja que ha complert un 78% dels objectius que es van preveure. En total, dels 162 objectius treballats, se n'han complert 104, 51 estan en procés i només 7 s'han desestimat. En aquests anys, aquesta entitat sense ànim de lucre ha assolit cinc grans reptes de forma satisfactòria. En primer lloc, s'ha canviat el model de treball i la mirada dels professionals cap a l'atenció a les persones; també s'ha aconseguit el creixement i desenvolupament d'equips professionals autònoms; la diversificació d'activitats productives del centre especial de treball (CET); l'adequació dels equipaments i instal·lacions i l'adopció d'un model de gestió ètica i sostenible.
 

Un alumne de la Fundació MAP treballant en tasques de desbrossament Foto: Isaac Muntadas