1 de 10
Devesa del Pla

El nou parc de la Devesa del Pla tindrà un llac, una pista esportiva i un ascensor al pont de Calatrava

Si l'ACA ho permet, el projecte s'executarà en quatre fases diferents fins al 2021 i també inclourà la construcció d'una milla urbana i un amfiteatre

Aquesta zona de la Devesa del Pla es netejarà de rocs i s'emplenarà de gespa perquè s'hi pugui passejar | Isaac Muntadas
per Isaac Muntadas, Ripoll | 29 de juny de 2018 a les 12:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El projecte del nou parc de la zona de la Devesa del Pla de Ripoll ja és una realitat i començarà a caminar aquest mateix any. La construcció d'un llac artificial, una pista esportiva, un amfiteatre, una milla urbana o la instal·lació d'un ascensor o elevador al pont de Calatrava per anar fins a l'estació seran alguns dels elements de què disposarà el parc; sempre i quan, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ho permeti. Els treballs començarien la setmana que ve i s'allargarien fins l'any 2021 si tot va sobre el previst. El resum de què constarà aquesta macro actuació s'ha fet aquest dijous al vespre, a la sala Tomàs Raguer del Museu Etnogràfic de Ripoll davant d'una vintena de persones, i ha anat a càrrec de la regidora de Participació Ciutadana, Dolors Vilalta; la tècnica de comunicació i participació del consistori, Núria Perpinyà; i el tècnic de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament, Josep Arimany.

Aquest tècnic de l'àrea d'Urbanisme ha assegurat que el projecte del parc de la Devesa del Pla és ''molt ambiciós'' per una vila com Ripoll i pot quedar ''fabulós''. Tot i així, ha alertat que caldrà tenir una mica de paciència per tenir-ho tot enllestit. I és que els principals problemes i entrebancs no vindran precisament del consistori, sinó de l'ACA. Al tractar-se d'una zona declarada inundable, aquest ens va prohibir que s'hi pogués construir qualsevol tipus d'edificació fixe. Aquesta és la diferència fonamental entre el projecte que finalment ha vist la llum i el què s'havia consensuat entre els ciutadans en els tallers de participació. De fet, la regidora Dolors Vilalta ha explicat que aquest òrgan de decisió no s'havia reunit des del mes de novembre de l'any 2016 perquè esperaven els diversos informes de l'ACA. ''S'ha hagut de consensuar el projecte sencer amb l'ACA i haurem de seguir fent-ho'', ha admès.

 

Arimany, Perpinyà i Vilalta explicant les fases d'execució d'aquest projecte Foto: Isaac Muntadas


Un estadi inicial per netejarà


Arimany ha reconegut que la gran quantitat d'actuacions previstes generaran un important dispendi econòmic que s'haurà de dur a terme durant una sèrie d'anys. En concret, es preveu que el parc de la Devesa del Pla estigui acabat cap a l'any 2021. L'estadi inicial del projecte o l'autodenominada Fase 0 començarà a partir de la setmana que ve i s'allargarà al llarg d'aquest any 2018. En primer lloc, el què es vol fer és netejar la zona que s'ha guanyat de l'antiga Devesa del Pla situada al costat del parc botànic. S'eliminarien les roques, la terra o el mur de formigó que separa la Devesa del parc botànic. Un cop estigui tot net i polit, s'hi posarà una senzilla capa vegetal perquè s'hi pugui plantar gespa i almenys els ciutadans puguin entrar en aquell espai, que ara està tancat. A més, s'arranjarà i netejarà el parc botànic.
 

El jardí botànic de Ripoll s'arranjarà i es netejarà Foto: Isaac Muntadas


 

Aquest mur de formigó aniria a terra quan es comenci a netejar l'espai Foto: Isaac Muntadas


La milla urbana, l'ascensor i l'amfiteatre


El 2019 hi ha previst que s'iniciï la Fase 1 del projecte que tindrà en la construcció d'una milla urbana per córrer, caminar o anar amb bicicleta el seu eix vertebrador. El traçat de la milla (1.600 metres aproximadament), feta amb terra dur i marcada en fites, començarà dins del parc però en sortirà per anar cap al passeig Ragull i hi tornarà a entrar per darrera el Mercadona. En aquesta fase també s'ha pensat fer-hi una zona de pícnic fred -sense cap perill que s'hi faci foc- perquè la gent hi pugui menjar. A més, per complementar aquesta zona de pícnic s'hi instal·laran una sèrie de jocs infantils perquè la canalla que acompanyi els pares alhora del pícnic pugui jugar i esbargir-se. També s'hi posarien fonts per tenir aigua en tot moment i s'hi plantarien arbres per posar-los a la zona de la Devesa que no n'hi ha.

La Fase 2 començarà l'any 2020 i tindrà diverses construccions rellevants. Primerament, a la zona del jardí botànic s'hi faran dunes amb alts i baixos perquè no tot el parc sigui pla -una de les propostes dels tallers participatius-. ''Una zona amb desnivell que tingui pujades i baixades serà molt agradable per passejar-hi amb la canalla'', ha apuntat Arimany. En segon lloc, també es crearà un accés al riu mitjançant una passera. A banda, es buscaria una zona per ubicar-hi com una espècie d'amfiteatre amb grades fet probablement de formigó que serviria per acollir actuacions de música, presentacions de llibres o recitals de poesia. En definitiva, activitats que a l'estiu es poden fer a l'aire lliure.

Finalment, una de les grans actuacions de cara a aquest any seria la instal·lació d'un ascensor o elevador al pont de Calatrava. Evidentment, la manca d'accessibilitat al pont és notable, ja que des de la banda de la Devesa del Pla és impossible que una persona amb mobilitat reduïda o un cotxet de nadó puguin superar la barrera de les escales que hi ha allà. Un cop a dalt ja no hi hauria cap problema perquè la zona de l'estació es troba al mateix nivell que l'entrada del pont. Sinó es posés aquest ascensor s'hauria de continuar donant la volta per Agafallops per anar cap a l'estació o al Consell Comarcal.
 

Al pont de Calatrava s'hi col·locaria un elevador o ascensor per superar la barrera arquitectònica que suposa per persones amb mobilitat reduïda Foto: Isaac Muntadas


El llac i la pista esportiva són la cirereta del pastís

La darrera fase d'aquesta macro actuació estaria prevista per l'any 2021 i resoldria la gran demanda de la ciutadania de què un dels parcs de Ripoll compti amb un element aquàtic. La instal·lació d'un petit llac o una bassa grossa al mig del parc seria la gran aposta del projecte. A més, al costat d'aquest llac hi hauria una sèrie de jocs d'aigua amb sortidors que s'engegarien quan la gent hi passés per sobre. D'altra banda, també s'hi instal·laria una pista esportiva multi usos que estaria allunyada de la zona de pícnic i de jocs per no molestar a la gent que estigui menjant o descansant.

El parc tindrà entre 350 i 400 metres quadrats i una amplada d'uns 80 metres aproximadament. ''No serà un parc sinó un super parc'', ha assenyalat Arimany. Com que el pressupost per dur a terme aquest projecte serà molt elevat, dependrà en bona mesura de l'economia del consistori i la capacitat de recerca de subvencions que tingui. Cal mencionar que hi ha una sèrie de demandes de la ciutadania que s'han desestimat o estimat en funció de la seva complexitat. Per exemple, no es podrà construir un ''xiringuito''/bar a menys que es pugui posar i treure. Els vàters també s'haurà de decidir de quin tipus són. Evidentment, els gossos tindran prohibida l'entrada als espais on jugui la canalla i s'haurà de reubicar la zona ''d'agility''.

El públic assistent també ha manifestat les seves inquietuds sobre el projecte i tota l'oposició en bloc ha volgut assistir a la presentació del nou parc de la Devesa del Pla. Entre els assistents, hi havia els regidors d'ERC, Roger Bosch i Carme Serrano, el primer dels quals havia criticat en el darrer ple la transparència d'aquest procés participatiu; la regidora de Fem Ripoll-CP, Anna Belén Avilés, que també s'havia queixat que s'hagués avisat d'aquesta reunió només a través de les xarxes socials i el regidor de la CUP, Santi Llagostera. També hi havia una nodrida representació de l'equip de govern amb la presència de Josep Maria Creixans, Magda Perramon, Fina Guix i la pròpia Dolors Vilalta.
 

Alguns regidors de l'oposició llegint el plànol del nou parc de la Devesa del Pla de Ripoll Foto: Isaac Muntadas

 

Participació