Les grans obres del passat tensen el ple de Ripoll entre ERC i el PDeCAT-DC

Els degoters a la plaça de la Lira o les deficiències al pavelló de l'Avellaneda i la biblioteca Lambert Mata van centrar el debat

Els degoters de la plaça de la Lira denunciats per ERC ja venen de lluny
Els degoters de la plaça de la Lira denunciats per ERC ja venen de lluny | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
28 de juny del 2018
Actualitzat a la 13:55h
Des de fa uns mesos ja es comença a notar que la relació entre l'equip de govern del PDeCAT-DC i ERC no és tan fluïda com en la primera part de la legislatura. Des que els republicans van recuperar els quatre regidors al consistori després de les baixes dels edils Ramon Serra i Aitor Fortuño i, sobretot, de l'adéu de Teresa Jordà, que actualment ocupa un seient al govern de Catalunya com a consellera de Agricultura, Ramaderia i Pesca, hi hagut un ''clic'' en la ment dels regidors d'ERC per recuperar terreny a la CUP alhora d'exercir com el primer partit de l'oposició. Un fet que fins ara no s'havia produït per les reiterades baixes dels republicans als plens del consistori. El tàndem format per Roger Bosch i Carme Serrano ha impulsat la candidatura republicana amb el recolzament d'Encarnación ''Nani'' Mora i Teresa Espelt.

Aquesta relació més tensa entre els dos principals partits del consistori es va poder comprovar a la perfecció en el ple d'aquest passat dimarts. La regidora republicana, Carme Serrano, va preguntar a l'equip de govern (PDeCAT-DC) si contemplava fer alguna actuació imminent a la plaça de la Lira per solucionar els degoters que s'hi produeixen. ''Per la Festa Major, la Comi ho va viure en la seva pròpia pell perquè hi havia una cascada'', va exemplificar.

El regidor d'Obres i Serveis, Jordi Gumí, va contestar-li que ho mirarien i intentarien evitar els perills que comporten aquestes goteres. ''Ja saben que a aquelles obres faraòniques que es van fer en el passat els hi estan sortint moltes patologies i, per un regidor d'obres, anar-ho reparant és molt feixuc; però així ho fem'', va sentenciar. La resposta no va acabar d'agradar a Serrano que, amb un to irònic, li va dir que li sabia greu que li resultés ''feixuc'' haver de reparar una plaça que és part del patrimoni de la vila i té diversos reconeixements internacionals -l'estudi RCR d'Olot que va guanyar el premi Pritzker va ser el que va dissenyar-la-. A més, Serrano va apuntar que també és ''feixuc'' haver d'anar reparant el Monestir però s'ha de fer ''perquè no deixarem que caigui''.
 

La regidora Carme Serrano (ERC) va demanar que se solucionessin els degoters de la plaça de la Lira Foto: Isaac Muntadas


Les goteres, un problema estès a la vila

El regidor i cap de l'àrea de Serveis al Territori, Sostenibilitat i Empresa, Joaquim Colomer, també es va afegir al debat assegurant que gairebé el cent per cent de les obres que s'han executat els últims anys a Ripoll tenen problemes de goteres com, per exemple, el Museu Etnogràfic de Ripoll, algunes naus de transició de la vila, el pavelló de l'Avellaneda o la pròpia plaça de la Lira. Colomer va explicar-li a Serrano que sinó actuat encara a la Lira és per un tema pressupostari. Per tant, en primer lloc s'intenten prioritzar aquells equipaments que s'utilitzen més i tenen una major afluència de persones -el cas de l'Avellaneda-, llocs que generen llocs de treball i tenen activitat laboral -les naus de transició- o llocs en què hi ha material de valor històric que s'ha de preservar -el cas del Museu Etnogràfic-. En canvi, un lloc d'oci on l'afectació és mínima no té tanta prioritat. Tot i així, Colomer va assegurar-li que ja s'han observat aquestes deficiències i que hi ha una actuació prevista per l'any 2019.

L'alcalde Jordi Munell també va voler participar en la discussió i va desviar el tema cap al pavelló municipal de l'Avellaneda i la biblioteca Lambert Mata. Munell va revelar que els resultats dels informes pericials d'aquests dos equipaments deien que els respectius edificis tenien deficiències. En el cas de la biblioteca, el batlle ripollès va apuntar que hi havia risc pel fons Mata i ja s'havien posat en contacte amb la Direcció General de Patrimoni i el Servei de Biblioteques i Arxius. A més, com que l'obra encara està en garantia s'han intentat reunir amb el constructor per poder solucionar-ho. En el cas de l'Avellaneda no vol que es torni aixecar el parquet, ja que es va haver de canviar una altra vegada.
 

La biblioteca Lambert Mata també té problemes de degoters i el fons Mata està en perill Foto: Jordi Remolins


El to no agrada a ERC

El portaveu d'ERC al consistori, Roger Bosch, no va encaixar massa bé la resposta de Munell i va replicar-lo amb contundència. ''Quan ens ho diuen en aquest to i d'aquesta manera és perquè ens volen fer sentir malament?'', va preguntar. El regidor republicà va denunciar que cada cop que l'equip de govern parla d'obres fetes durant el govern d'ERC a Ripoll (2003-2011) fan servir un to de ''culpabilització''. ''Tenen dues opcions: o culpabilitzar-nos o intentar solucionar les coses pel poble'', va replicar-li. A Munell tampoc li va agradar la intervenció de Bosch i li va dir que el seu to era de solucionar problemes d'obres ''molt magnificents'' amb el cost més òptim.

Per sort, la sang no va arribar al riu. És més, el regidor de Cultura, Ramon Santanach va fer una reflexió força interessant per posar pau dient que el patrimoni, els premis i els problemes són de tots. Santanach va recordar que les grans obres ''que són les que s'emporten els premis i donen prestigi no solen ser pràctiques i generen despeses''. Tot i així, el regidor de Cultura va subratllar que això no significa que no s'hagin de fer sinó tot el contrari. ''Ens hem de mentalitzar que el problema és de tots i l'hem de resoldre entre tots però amb paciència'', va concloure.