El Festival Internacional de Música de Ripoll ja afina els instruments

El FIM de Ripoll es durà a terme del 13 de juliol fins al 16 de setembre i estarà compost d'una desena de concerts de tipologies musicals molt variades

Foto de família dels organitzadors del Festival Internacional de Música de Ripoll
Foto de família dels organitzadors del Festival Internacional de Música de Ripoll | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
28 de juny del 2018
Actualitzat a les 11:38h
La 39a edició del Festival Internacional de Música de Ripoll ja és a tocar. Aquest prestigiós festival de música començarà el proper dia 13 de juliol i es clourà el 16 de setembre. Durant aquests tres mesos d'estiu, els assistents podran escoltar en directe una desena de concerts de primeríssim nivell i d'una alta qualitat musical que es duran a terme a cavall entre l'església de Sant Pere i el claustre del Monestir de Ripoll. Precisament, aquest darrer espai ha estat l'escenari de la presentació del certamen, que ha comptat amb la presència del president i la vicepresidenta dels Amics de la Música de Ripoll, Joan Amils i Anna Cassany respectivament; l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell i un dels professors del curs d'interpretació musical de Ripoll, Eudald Dantí.

L'inici del festival i el curs d'interpretació musical de Ripoll

El Festival Internacional de Música de Ripoll obrirà foc el proper divendres 13 de juliol amb un concert de la Cobla Sant Jordi al claustre del Monestir (21.30h) dirigit per Bernat Castillejo. Cassany ha detallat que serà un concert de sardanes i ha desitjat que sigui ''igual de fantàstic'' que el de l'any passat. El dia 20 de juliol, la música es traslladarà a l'església de Sant Pere (19.30h), que serà l'escenari del concert de ''Joves promeses'' en què hi actuarà la pianista campdevanolenca, Gal·la Coll; la violoncel·lista, Isaura Guri, i Eudald Dantí com a pianista acompanyant. Cal dir, que en el concert de les joves promeses només hi actuen els alumnes que, a criteri dels professors, van tenir un nivell molt alt durant el curs d'interpretació musical de l'any anterior.

Precisament, el president dels Amics de la Música de Ripoll, Joan Amils, ha volgut destacar que el curs d'interpretació musical d'enguany -que comença el 14 de juliol i s'acaba el 22 d'aquest mateix mes- comptarà amb una vintena d'alumnes menors i 8 de més grans (entre 18 i 23 anys); dels quals n'hi haurà 10 que tocaran el violoncel; 8, el piano; 6, la flauta; i 2, el violí. Un dels professors del curs, Eudald Dantí, ha apuntat que té molt de mèrit que el curs d'interpretació musical de Ripoll hagi complert 30 anys. ''Al principi, érem dels pocs cursos de música que existien a Catalunya i ara tenim una competència ferotge'', ha assenyalat. Dantí s'ha mostrat satisfet del nombre d'alumnes que s'hi inscriuen i de l'alt nivell del professorat, amb cares històriques com la de Josep Lluís Puig, que no s'ha perdut cap edició d'aquest curs des del seu inici.

Tan Eudald Dantí (pianista acompanyant) com Josep Lluís Puig (violí) seran presents al concert ''De París a Broadway'' que es farà al claustre del Monestir (21.30h) el proper 21 de juliol. A més, també els acompanyaran altres professors com Joan Antoni Pich i Eva Curtó (violoncel), Bernat Castillejo (flauta) i Daniel Ligorio (piano). En aquest concert es copsarà una evolució d'una música més afrancesada fins arribar a una última peça de 12 minuts de durada tocada per tots ells -composta de quatre peces del famós musical americà ''West Side History''-. Un dia després d'aquest concert, es farà el concert de clausura del curs d'interpretació musical de Ripoll. ''És un dia de marató de concerts'', ha apuntat Cassany. Al matí, es farà una sessió de música de cambra a l'hora del vermut i, a la tarda, els alumnes amb un nivell més normal tocaran davant dels seus pares. Finalment, al vespre (20h) l'església de Sant Pere serà l'escenari on es farà el concert amb l'actuació dels nois amb més nivell.
 

Enguany, el FIM de Ripoll hi haurà 10 concerts repartits entre el mes de juliol i el de setembre Foto: Isaac Muntadas


Del Festival de Música Antiga dels Pirineus al jazz...

L'equador del Festival Internacional de Música de Ripoll arribarà el proper dia 27 de juliol (21.30h) en què l'església de Sant Pere acollirà ''Pyrenaeus Ensemble''. Aquesta actuació, on s'interpretaran les ''Quatre estacions'' de Vivaldi, s'emmarcarà dins del Festival de Música Antiga dels Pirineus, que ja fa quatre anys que va aterrar a la capital del Ripollès. Aquest festival fa un doble funció de conèixer el patrimoni i la vessant cultural de la vila i la vessant musical. ''Hi ha gent que es mou només per escoltar música i, si ho fa en un espai patrimonial com un claustre o una església, doncs té un doble interès'', ha apuntat l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell. Aquell mateix dia, tothom qui ho desitgi podrà fer una visita al Monestir de Ripoll.

La programació de FIM de Ripoll continuarà al mes d'agost amb un concert del grup de jazz ''Mosaic'' al claustre del Monestir (4 d'agost a les 21.30h), que comptarà amb la presència de dos músics del Ripollès -Lluís Casals amb la guitarra elèctrica i Joan Carles Aguerri a la bateria- i dos de fora, Joan Moragas (saxo) i Franco Molinari (contrabaix). El dia 18 d'agost (21.30h) i, a l'església de Sant Pere, l'orquestra de Cambra de Girona tornarà a Ripoll després de no venir durant uns quants anys i ho farà amb un programa molt atractiu titulat ''Seqüències''. Com a curiositat, el director de l'orquestra, a banda de dirigir, també toca el violí. El jazz tornarà a ser el protagonista del concert al claustre del Monestir del proper 25 d'agost (21.20h) amb la presència d'un quintet liderat per la cantant Myriam Swanson de qui tenen molt bones referències.

El darrer dia d'agost (21.30h) i sense moure's del claustre, hi haurà un concert amb música i poesia titulat ''Paraules vives al vent que passa'', que repassarà els versos del poeta osonenc Miquel Martí i Pol. Dolors Vilaplana i Ramon Alabau seran els encarregats de la part de recitació; mentre que Cristina Amils i Eva Estebas cantaran amb l'acompanyament de Joan Amils al piano. El FMI de Ripoll es clourà el proper 16 de setembre a l'església de Sant Pere (18.30h) amb el Trio Pedrell amb obres de S.Brotons, R.Gerhard i J.Brahms. Cassany ha recordat que Pedrell va ser un compositor català antic que no estava conforme amb res del què va escriure i ho va estripar tot; exceptuant una peça que és un nocturn i ''és una de les peces més boniques que he sentit mai i ja l'he sol·licitat''. Aquest grup de músics ja va venir fa tres anys com a joves promeses i ara seran els encarregats de tancar el FMI de Ripoll.

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha assegurat que el programa del Festival de Música Internacional de Ripoll és molt variat i intentarà ''remoure i seduir'' a les diferents tipologies de públic. ''L'èxit del FMI de Ripoll és la diversitat'', ha assenyalat. Per l'any vinent, que se celebraran els quaranta anys del festival, Munell ja ha confirmat que es farà una cosa especial.
 

Andrea Motis en una edició passada del FIM de Ripoll Foto: Adrià Costa