Un concert amb refugiats serà la gran novetat de la programació d'estiu a Campdevànol

Les festes dels barris de Sant Llorenç, l'Estació i el Roser compartiran cartell amb una nova edició del cicle d'espectacles d'estiu a la fresca

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, i la regidora Dolors Costa han presentat la programació d'estiu del municipi aquest matí
L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, i la regidora Dolors Costa han presentat la programació d'estiu del municipi aquest matí | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
25 de juny del 2018
Actualitzat a les 18:42h
Un concert amb persones refugiades vingudes d'arreu del món serà l'espectacle més important i la principal novetat de la programació cultural d'aquest estiu a Campdevànol. Aquesta interpretació musical, emmarcada dins del projecte Orpheus XXI, es farà el proper dissabte dia 28 de juliol i el municipi campdevanolenc serà l'únic que la podrà gaudir de tot el Pirineu. L'Ajuntament sempre centra les activitats d'estiu al voltant d'una temàtica concreta i enguany, veient la rellevància que desgraciadament han adquirit en els darrers dies les persones immigrants després de l'arribada del vaixell Aquarius al port de València, era la més adient.

El projecte Orpheus XXI està impulsat pel músic català i ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural, Jordi Savall, i té la inestimable col·laboració de la Generalitat de Catalunya, que és qui el finança. En aquest concert hi participaran una vintena d'instrumentistes i cantants refugiats que han vingut a la Unió Europea des de diversos punts del planeta, els quals cantaran al costat de nens catalans prèviament seleccionats. Cal destacar que aquest projecte d'acció artística i pedagògica va interpretar-se per primer cop al Liceu de Barcelona i s'ha pogut veure a Viena i a diverses ciutats europees d'Alemanya i França abans d'aterrar a Campdevànol. L'alcalde Joan Manso (CiU) s'ha felicitat de què un poble de poc més de 3.500 habitants com és Campdevànol pugui acollir aquest esdeveniment. A més, també ha estat guardonat amb diversos premis, inclosos alguns atorgats per la Generalitat.

Abans de la celebració d'aquest concert, es durà a terme una taula rodona sota el títol ''La cultura i l'art com a factor d'integració social''. ''La música pot ajudar a la integració de persones nouvingudes a la nostra terra'', ha assegurat Manso. En aquesta taula rodona hi participaran refugiats, Jordi Savall i tècnics de la comarca en l'àmbit de l'educació i els serveis socials que han col·laborat en projectes culturals, socials i educatius per impulsar la integració.
 

Una imatge d'un concert del projecte Orpheus XXI a Saint-Denis, a França Foto: Projecte Orpheus XXI


Recuperació de la festa del barri de Sant Llorenç

A la dupla de festes del barri del Roser, Sant Cristòfol i l'Arc de Sant Martí i del barri de l'Estació s'hi haurà de sumar la nova festa del barri de Sant Llorenç, que s'havia deixat de celebrar fa molts anys i enguany s'ha recuperat. La festivitat se celebrarà el proper 11 d'agost i l'organitzarà el càmping del Molí de Serradell -feia anys que organitzava una festa de caire més privat i ara l'ha obert a tothom- amb la col·laboració de l'Ajuntament de Campdevànol. Hi haurà un sopar popular a l'esplanada que hi ha just al davant del càmping i ball amb el grup Ostres, Ostres. El tríptic de festes, però, s'iniciarà el proper 21 de juliol amb la festa del barri de Sant Cristòfol. A les 9 del vespre hi haurà sopar popular i, just després, ball amb el grup Arrítmics. L'edició d'enguany l'assumirà el consistori campdevanolenc de forma transitòria i s'espera que l'any vinent la pugui tornar a organitzar l'associació de veïns del barri, que ja està en procés de constitució. Finalment, el proper 25 d'agost es tancarà aquesta tripleta de festes amb la del barri de l'Estació, en què hi haurà inflables, concerts, ball i sopar popular a la plaça Coberta.

Quatre activitats en el cicle d'espectacles d'estiu a la fresca

A banda del concert amb refugiats, la nova edició del cicle d'espectacles d'estiu a la fresca que porta per títol ''A Campdevànol no fan res'', organitzat per la regidoria de Cultura, comptarà amb tres propostes culturals més per intentar repetir l'èxit de públic de l'any passat, en què hi van assistir 1.500 persones entre els quatre caps de setmana. Llavors, les activitats es van fer a la plaça de la Dansa i al carrer Llevant. El 14 de juliol (22.15h) s'iniciarà aquest cicle amb un clàssic: ''La nit de les espelmes 2018'', amenitzada amb concert de la pianista i cantant catalana, Gemma Humet, que versionarà alguns dels grans poetes i cantautors de Catalunya com Salvador Espriu i Lluís Llach.

El 21 de juliol i, abans que comenci la festa del barri del Roser (19h) els nens podran gaudir de l'espectacle familiar de circ ''Ni cap ni peus'', obra de la companyia de circ Vermut. El cicle d'espectacles d'estiu a la fresca es clourà el proper dissabte dia 4 d'agost amb Dracònia, una companyia catalana especialista amb espectacles de llums i foc que portarà a Campdevànol ''Els fills de Draco''.
 

La cantant i pianista, Gemma Humet, serà a Campdevànol la ''Nit de les espelmes'' Foto: Toni Carrasco


L'aplec de Sant Pere d'Aüira, el Campdestock, la Nocturna...

L'estiu a Campdevànol serà molt llarg i ple d'activitats fins a finals d'agost. A banda de la festivitat de Sant Joan, la programació per aquesta època de l'any comença aquest proper diumenge amb el 60è Aplec de Sant Pere d'Aüira, que enguany incorpora com a novetat una arrossada popular ja que fins ara tothom que hi volia assistir s'havia de portar el dinar fet de casa. Enguany, també es farà una interpretació teatral de la història de Sant Pere d'Aüira i de l'evolució d'aquests 60 anys amb motiu de l'aplec. D'altra banda, es farà un brindis i hi haurà una sobretaula musical.

El proper 28 de juliol es durà a terme la segona edició del Campdestock per prolongar l'èxit que va suposar l'any passat aquesta fira d'objectes i roba d'ocasió amb venta d'articles de segona mà. La fira se celebrarà de les 6 de la tarda fins a la mitjanit al sector del carrer Llevant i el passeig de la Mestra Antònia. En el Campdestock hi haurà actuacions musicals, venta de productes de proximitat i la gent podrà sopar en les diferents parades de la Unió de Botiguers del municipi. El proper 7 de juliol també es disputarà la segona edició de la Nocturna de Campdevànol, una cursa d'orientació amb btt i per equips per la muntanya organitzada per la secció de btt del Grup Excursionista Campdevànol. Les inscripcions continuen obertes i ja s'ha superat el centenar d'inscrits.

A la piscina municipal també s'hi faran diverses activitats. En primer lloc, el proper 16 de juliol hi haurà el ''Mulla't a Campdevànol per l'esclerosi múltiple'' i, a les 4 de la tarda, la quarta festa d'estiu a la piscina amb inflables aquàtics per a totes les edats. A més, cada dimecres hi haurà la bíbliopiscina, en què la biblioteca municipal es traslladarà fins a la piscina perquè els usuaris puguin llegir els llibres i les revistes que desitgin. Finalment, el diumenge 15 de juliol se celebra la sisena edició del concurs nacional caní puntuable pel campionat nacional de Catalunya de l'any 2018 i que es farà, excepcionalment, a la plaça Coberta del barri de l'Estació per les obres que s'estan fent al pavelló municipal Mercè Guix. Per atraure més visitants a totes les activitats previstes per aquest estiu, per primera vegada s'editarà un programa en anglès pels estiuejants dels càmpings i els hotels.
 

L'aplec de Sant Pere d'Aüira, el Campdestock, la Nocturna o la piscina seran algunes de les activitats que es podran fer a l'estiu al municipi Foto: Isaac Muntadas