L'Oficina Jove del Ripollès crea un fulletó que recopila tot el què es pot estudiar a la comarca

A l'Univers Jove, celebrat el passat mes de febrer, es va detectar que els joves no tenien clar quins estudis podien cursar al Ripollès

Bonsoms, Coma i Cambras han presentat el fulletó-guia ''Aprèn al Ripollès'' aquesta tarda al Consell Comarcal
Bonsoms, Coma i Cambras han presentat el fulletó-guia ''Aprèn al Ripollès'' aquesta tarda al Consell Comarcal | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
20 de juny del 2018
Actualitzat a les 11:50h
Des d'aquest dimarts, els joves del Ripollès tenen una nova eina per poder traçar el seu futur acadèmic i laboral amb més facilitat. El vicepresident del Consell Comarcal del Ripollès, Josep Coma; la consellera d'Ensenyament, Dolors Cambras; i la de Joventut, Mònica Bonsoms; han presentat a la seu d'aquest ens el fulletó ''Aprèn al Ripollès'', una guia que recopila tots els estudis postobligatoris que s'ofereixen a cadascun dels centres educatius de la comarca.

Segons ha explicat Coma, la creació d'aquest fulletó-guia neix d'una demanda dels joves que es va fer palesa durant la celebració de la quarta edició del Saló de l'Ensenyament del Ripollès el passat mes de febrer, que enguany s'ha rebatejat com a Univers Jove. Des de l'àrea de Joventut de l'ens comarcal es va fer un estudi sobre la formació i les necessitats d'inserció laboral dels joves de la comarca a través d'un espai de Co-creació, que va reunir tots els agents implicats i on es van detectar una sèrie de problemàtiques que presentava el Ripollès. N'hi havia algunes de més transversals com poden ser els temes de l'habitatge i el transport públic ''sobre les quals ja hi estem treballant per solucionar-les'', però també n'hi havia una altra que tenia més fàcil solució.

Mitjançant les respostes d'una enquesta, es va detectar que els joves desconeixien que es podia seguir estudiant al Ripollès. És a dir, quedava clar que molts alumnes volien fer batxillerat com a pas previ a la universitat; però també n'hi havia molts que volien cursar estudis postobligatoris o de formació professional i no sabien que es podia fer a la comarca. ''Això provocava que molts anessin a estudiar a fora del Ripollès; sobretot, perquè no els arribava la informació'', ha subratllat. Per donar resposta a la problemàtica, s'ha elaborat aquest fulletó-guia.

A ''Aprèn al Ripollès'' s'hi han incorporat una desena de centres educatius de la comarca que ofereixen formació reglada i no reglada com són l'Institut Abat Oliba, la Fundació Eduard Soler, l'Escola Oficial d'Idiomes CDP Ripoll, l'UIER o el Centre de Formació d'Adults, entre d'altres. Al fulletó s'hi pot veure quins cursos i titulacions s'ofereixen, l'adreça, el telèfon del centre, un correu electrònic per posar-s'hi en contacte o la pàgina web de la institució.
 

El fulletó-guia recopila informació d'una desena de centres educatius de la comarca Foto: Isaac Muntadas


Els joves desconeixien l'oferta formativa

El vicepresident ha revelat que, en l'enquesta feta a l'espai de Co-creació, 3/4 parts dels joves deien que havien trobat a faltar assessorament sobre quina formació acadèmica o laboral escollir un cop havien acabat quart d'ESO. A més, dos terços dels joves apuntaven que en l'institut on havien cursat l'educació secundària tampoc se'ls informava de les formacions que hi havia disponibles al Ripollès. A part d'això, un 40% dels joves alhora d'escollir quins estudis volien cursar, no tenien en compte si tornarien a viure a la comarca i ''això ens provoca un problema de retorn d'aquestes persones''.

Coma ha apuntat que una de les possibles causes d'aquesta problemàtica es deu al fet que cadascun dels centres que imparteix algun tipus de formació al Ripollès feia difusió pel seu compte de la seva oferta educativa. ''Ara tindrem una fotografia conjunta. Gràcies al fet d'unificar-ho tindrem un mapa mental per saber quina formació hi ha al Ripollès i així no haver-nos de desplaçar a altres llocs'', ha indicat. En definitiva, el problema residia en no tenir un resum de la informació i en tenir una ''intoxicació'' informativa per separat.

Més de 1.000 exemplars a distribuir

Cambras ha assegurat que aquest fulletó-guia recull de forma ''clara i ordenada'' tots els estudis postobligatoris que s'ofereixen a cada centre educatiu. A més, la consellera d'Ensenyament creu que fer difusió d'aquesta oferta formativa servirà ''per donar-li el valor que es mereix, apostar pels nostres centres educatius i reforçar els actius que tenim''. Cambras ha explicat que se n'imprimiran uns 1.000 exemplars que es distribuiran pels centres d'ensenyament secundari, als punts joves, a l'Oficina Jove del Ripollès i als ajuntaments. La intenció és anar reeditant la guia abans de cada període de preinscripcions dels centres.

La consellera de Joventut ha explicat que aquesta iniciativa s'emmarca en la voluntat de donar el màxim d'eines possibles als joves perquè puguin desenvolupar-se personal i professionalment. Segons Bonsoms, amb aquesta guia es pretén ''familiaritzar'' els joves amb l'oferta formativa i l'orientació professional que hi hagi a la comarca. A banda de repartir-se en paper també hi haurà una edició electrònica que es podrà consultar per Internet. A més, es difondrà a través de xarxes socials i a les pàgines web dels ajuntaments i els centres educatius.
 

Es repartiran uns 1.000 exemplars que es distribuiran als centres educatius de secundàries, ajuntaments, l'Oficina Jove del Ripollès i a punts joves Foto: Isaac Muntadas