Sant Joan de les Abadesses

ERC de Sant Joan denuncia un augment de les caques de gos a la vila

La problemàtica se centraria principalment a la zona d'esbarjo per gossos de la Mare de Déu del Prat. Els republicans s'emmirallen en altres pobles de la comarca per trobar solucions

per Isaac Muntadas, Sant Joan de les Abadesses, 14 de juny de 2018 a les 12:00 |
La zona d'esbarjo de gossos ubicada a la zona de la Mare de Déu del Prat s'està emplenant d'excrements segons el grup municipal d'ERC | ERC Sant Joan
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La presència de caques de gos als carrers i espais públics d'arreu del Ripollès s'ha convertit en un fet massa habitual en els darrers temps. Els últims a alçar la veu contra aquesta problemàtica han estat els membres del grup municipal d'ERC a Sant Joan de les Abadesses, que reclamen ''imaginació i valentia'' a l'equip de govern de MES per posar fi a aquesta lacra tan desagradable. De fet, els republicans han denunciat la multiplicació dels excrements a la via pública en els darrers temps i, segons afirmen, mai han obtingut una resposta de com solucionar aquest assumpte per part del consistori.

Els republicans consideren que el fet de trobar-se tifes de gos als espais públics no només és una mostra d'incivisme per part d'alguns propietaris d'aquests animals i de deixadesa; sinó que es pot convertir en un problema de ''salubritat pública'' i una font de malalties pels infants que les puguin tocar. Segons la denuncia d'Esquerra, a Sant Joan el problema es concentra principalment a la zona d'esbarjo de gossos ubicada a la zona de la Mare de Déu del Prat. ''Molts usuaris han deixat d'anar-hi per l'augment d'excrements'', diuen els republicans.


A favor de l'equip de govern, cal dir que la problemàtica es deu més a l'incivisme dels propietaris dels gossos i no tan a les mesures preses des de l'Ajuntament. Aquesta zona d'esbarjo està vallada perfectament i, a l'entrada, hi ha col·locat un cartell que indica com s'ha de procedir per retirar les caques de l'animal. A més, hi ha instal·lat un expenedor de bosses de plàstic per poder treure les tifes. La principal pregunta és si sortiria a compte tenir una persona que s'encarregués de vigilar aquest espai per evitar aquest incivisme. La resposta sembla òbvia. Contractar un treballador que únicament s'encarregués de validar el comportament dels usuaris de la zona d'esbarjo no sembla viable i, segurament, sortiria massa car al consistori.

Probablement per aquest motiu, des d'ERC han posat l'exemple de diversos municipis de Catalunya i del Ripollès que han engegat campanyes ''més o menys originals i efectives'' per eradicar els excrements de la via pública. Qui no recorda la campanya feta a Campdevànol a base de cartells on s'hi podia veure un nadó que s'estava menjant una caca de gos del terra -encara n'hi ha algun repartit pel municipi- i que, amb tota probabilitat, va tenir més impacte mediàtic que no pas efectivitat. Tampoc va tenir massa efectivitat la campanya de conscienciació que es va dur a terme a Ripoll en què l'alcalde anava a visitar personalment els infractors a casa seva per amonestar-los pel seu comportament incívic.
 

La campanya del nadó menjant una caca de gos del terra va remoure moltes consciències en el seu dia Foto: Jordi Remolins


La tècnica de l'ADN, la més efectiva


Això sí, la manera més efectiva per aconseguir un propòsit és tocant-li la butxaca a l'infractor i sancionant-lo per evitar que reincideixi. Ribes de Freser va ser el primer municipi de la comarca -ara ja fa uns dos anys- que va decidir implantar la tècnica d'ADN per analitzar els excrements dels gossos a la via pública i identificar els propietaris dels animals -prèviament registrats en un cens-. Després d'implantar-se tot el sistema, el passat mes de setembre es van començar a recollir les primeres mostres de caques que es van trobar a la via pública. Els resultats de les proves no enganyen i es va confirmar que quatre veïns del municipi van infringir la ordenança municipal. A aquestes persones se'ls va sancionar amb 100 euros de multa -els reincidents seran sancionats amb 150 euros-.

Els resultats d'aquesta mesura no podien ser més efectius, ja que s'han aconseguit reduir les deposicions de la via pública. Tot i així, l'Ajuntament de Ribes de Freser va lamentar que allò que s'hauria pogut resoldre a través de l'actitud cívica dels propietaris dels cans, s'hagi hagut de solucionar per la via de la sanció administrativa. A Campdevànol, la ordenança de tinença d'animals en què es regulava com s'havia d'aplicar la tècnica de l'ADN també donarà els seus fruïts en breu. A principis d'aquest mes de juny, es van començar a recollir els primers excrements de gos i, un cop s'hagin analitzat i contrastat les mostres amb l'ADN dels gossos censats, es procedirà a sancionar els infractors.

Des d'ERC de Sant Joan han acusat a l'equip de govern a tenir una actitud ''passiva'' en aquest tema i l'ha instat a reaccionar per evitar que la plaga d'excrements a la vila vagi a més. De moment, els republicans es conformen amb la constitució d'una comissió de treball per ''minimitzar aquesta desagradable situació''.
 

A principis d'aquest mes de juny es van començar a recollir excrements de gossos a Campdevànol Foto: Ajuntament de Campdevànol

 

Participació