La Vall de Núria hi torna amb la XII edició de la popular Olla de Núria

Aquest cap de setmana del 9 i del 10 de juny, amb la cursa vertical i amb corredors en llista d'espera | La cursa vertical entra al circuit Pirineu Vertical i enguany estrena recorregut fins al Puigmal en lloc del Torreneules

Alguns dels participants a l'Olla de Núria de l'any 2017.
Alguns dels participants a l'Olla de Núria de l'any 2017. | Josep M. Montaner.
Redacció
08 de juny del 2018
Actualitzat a les 18:36h
La Vall de Núria acull aquest cap de setmana, 9 i 10 de juny, l’emblemàtica cursa l’Olla de Núria. Aquesta XIIa edició manté el canvi aplicat el 2016 pel que fa a les dates de desenvolupament de la cursa perquè tant la Clàssica de l’Olla de Núria, com l’Olla Vertical es desenvolupen en un entorn inclòs dins del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Per aquest motiu, i atès que des de mitjans de juny fins a mig setembre l’estació es troba en època de nidificació d’espècies protegides, s’ha hagut de modificar la jornada de celebració d’ambdues curses.
 
La Clàssica Olla de Núria gaudeix d’un marc muntanyenc incomparable, i un ambient festiu que la converteix en la cita ineludible de qualsevol corredor de muntanya. De fet, un any més, l’expectació que ha despertat aquesta cursa ha estat tan gran que les places disponibles es van esgotar just unes hores després de l’obertura de les inscripcions. Com a conseqüència, molts corredors han quedat fora de la cursa i completen una llista d’espera.
 
La cursa de l’Olla segueix creixent, amb la voluntat de ser una cursa internacional que defensa i reivindica el paper de l’esport català i de Catalunya al món. A més, any rere any l’Olla de Núria destina una part de les inscripcions a participar en alguna causa solidària, fet que encara en fa més interessant la participació.
 

Jan Margarit, guanyador de l'XI Olla de Núria. Foto: Josep M. Montaner.


La cursa clàssica
 
L’Olla de Núria compta amb 21,5 km de recorregut, és una cursa de muntanya on no es trepitja ni un metre d’asfalt. El 72% del seu recorregut és per sobre dels 2.700 m. L’Olla clàssica ascendeix al Puigmal, a 2.913 metres, per acabar baixant des del Pic del Segre, 2.809 m, tot passant pel Coll de Finestrelles, control de pas de la cursa, continuant l’ascens al pic de Finestrelles, 2.827 m, i seguint el coll i pic d’Eina. Després de passar pel pic de Noufonts, se situa el control de pas al Coll de Noufonts a 2.651 m. Finalment hi ha la pujada al coll de Noucreus, 2.799 m, i acabant pel Puig de Font Negre 2.727 m i el Pic de l’Àliga, 2.472, fent l’arribada a l’esplanada davant del Santuari. El desnivell acumulat és de 3.880 m.

L’Olla clàssica és una cursa autosuficient amb una dificultat tècnica que la fan exigent, compta amb unes vistes i entorn immillorables.
 

Laura Orgué, la guanyadora de la Vertical de l'XI Olla de Núria. Foto: Josep M. Montaner.


La versió vertical
 
Dissabte 9 de juny tindrà lloc l’Olla Vertical, una prova germana de la Clàssica Olla de Núria, que neix l’any 2016 i que s’està consolidant dins del calendari de curses verticals. Aquesta IIIa edició presenta grans novetats. La cursa formarà part del circuit Pirineu Vertical, convertint-se així en l’última cursa i l’entrega de premis del circuit.
 
A més, aquesta IIIa edició arriba amb un nou recorregut, sortint des del Santuari de Núria (1.960 m) i fent cim al punt més alt de la vall, el Puigmal (2.909 m). En total 3,78 km i 986 m de desnivell positiu que separen ambdós punts i augurant una vertical amb fortes emocions.
 
Per als més joves
 
Amb 12,5 km de recorregut, l’Olla Júnior ascendeix al Puigmal, a 2.913 metres, seguint el mateix recorregut que l’Olla gran, per acabar baixant vertiginosament des del Pic del Segre, 2.809 m, tot passant pel Coll de Finestrelles. El desnivell acumulat és molt alt per la distància recorreguda i aquest factor sumat a l’altura real a la qual es desenvolupa la cursa, la fan realment exigent i un excel·lent test per a la potència i la velocitat pròpies d’aquestes edats.

L’Olla Júnior té, en conjunt, la mateixa dificultat tècnica, altura màxima i major desnivell proporcional que l’Olla clàssica, però evita de forma voluntària la repetició excessiva i el desgast de les articulacions i els teixits.
 
L’Olleta de Núria, cursa adreçada als infants de 4 a 15 anys, arriba a la seva VIIIa edició amb 150 nens i nenes inscrits. Una Olleta que ofereix els més petits la possibilitat de córrer la seva pròpia cursa de muntanya adaptada a les seves possibilitats.