Sant Joan s'adhereix a l'ACM per a la recollida porta a porta per millorar la taxa de reciclatge

Tot i ser el tercer municipi amb la taxa més alta de reciclatge de les comarques gironines, el percentatge de recollida selectiva se situa en el 62% quan en altres municipis frega el 80%

Sant Joan s'ha adherit a l'ACM per a la recollida porta a porta
Sant Joan s'ha adherit a l'ACM per a la recollida porta a porta | Ajuntament de Sant Joan
Isaac Muntadas
07 de juny del 2018
Actualitzat a les 18:25h
El sistema de recollida selectiva porta a porta sempre ha estat motiu de debat a Sant Joan de les Abadesses des que es va implantar en el ja llunyà any 2005. És obvi que tots els grups polítics del consistori veuen amb molt bons ulls aquest sistema pioner a la comarca -és l'únic municipi del Ripollès que fa el porta a porta- i tenen un objectiu comú per potenciar-lo de cara al futur immediat. Per aquest motiu, en el ple del passat divendres es va aprovar per unanimitat l'adhesió de Sant Joan a l'Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Selectiva Porta a Porta.

L'alcalde del municipi, Ramon Roqué (MES), va posar en valor que Sant Joan sigui el tercer poble de la província de Girona que té una taxa de reciclatge més alta -quan va sortir aquest informe fregava el 70%-. Roqué va dir que calia parlar ''en positiu'' d'aquest assumpte, ja que segons el seu criteri, hi ha una gran part de veïns de la vila que fan un esforç per reciclar. Tot i així, el batlle santjoaní també va ser autocrític i va reconèixer que hi ha un tan per cent de la població que ''no vol fer el porta a porta i ens està costant de què entenguin perquè el fem''. Roqué va exposar que des de l'Ajuntament van sol·licitar fer-se socis d'aquesta associació per treballar conjuntament a través d'una xarxa de municipis per tal de millorar aquest servei.
 

La regidora d'ERC, Elisenda Guillaumes, va dir que s'ha de promoure l'intencanvi d'experiències amb altres municipis Foto: Isaac Muntadas


Promoure l'intercanvi d'experiències

Des de l'oposició, la regidora d'ERC, Elisenda Guillaumes, va veure molt bé que l'equip de govern s'adherís a aquesta associació perquè ''sempre ens hem cregut aquest projecte i l'hem defensat''. Això sí, Guillaumes va insistir en què es treballi en un dels punts de l'associació com és el de promoure l'intercanvi d'experiències entre municipis. A més, també va reiterar en què cal millorar la capacitat d'incidència a l'àmbit supramunicipal per mirar sí algun altre poble de la comarca s'anima a apostar per aquest sistema. Un tema que, per ara, no sembla massa probable, ja que el portaveu d'ERC al consistori, Sergi Albrich, també és conseller al Consell Comarcal del Ripollès i allà, fins ara, no sembla que els seus postulats hagin quallat.

Albrich va assegurar que els nivells de taxa de reciclatge assolits per Sant Joan en els darrers anys s'han situat al voltant del 62% -una xifra lleugerament menor a la de l'informe-. ''Hi ha altres pobles que fan el porta a porta i arriben a un 80% de taxa de reciclatge'', va subratllar. El regidor republicà va assegurar que aquesta diferència tan gran es deu a què ''no es duen a terme les polítiques o les accions que pertoquen''. Albrich va apuntar que formar part d'aquesta associació ha de servir per emmirallar-se en aquells municipis referents en matèria de reciclatge. ''Això ens ha de servir per ser bons alumnes i treure bona nota en la propera avaluació de la taxa de reciclatge'', va concloure.