La Nocturna de Campdevànol es consolida com una prova de BTT «màgica»

La prova d'orientació organitzada per la secció de BTT del GEC se celebrarà el proper 7 de juliol a la nit. Els participants podran fer dos recorreguts: la Gran Duc (31Km) i la Petit Xot (19Km)

Puig, Vaquer, Roma, Birba i Manso a la foto de grup de la presentació de La Nocturna de Campdevànol
Puig, Vaquer, Roma, Birba i Manso a la foto de grup de la presentació de La Nocturna de Campdevànol | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
06 de juny del 2018
Actualitzat a la 13:21h
Una munió de persones s'aplega a davant del centre cívic ''La Confiança'' de Campdevànol. La gent s'amuntega en pocs metres a causa de les obres de rehabilitació de la plaça Clavé. Queden pocs minuts per les set de la tarda, l'hora prevista perquè comenci la presentació de la segona edició de la Nocturna de Campdevànol a la sala Auditori de l'edifici. De cop i volta, un dels organitzadors de l'acte se situa a l'entrada de l'equipament i comença a repartir un fulletó amb un ''roadbook'' imprès a cadascun dels assistents per orientar-se fins al lloc on s'ha de fer la presentació. Ningú es perd. Les indicacions són molt clares. En pocs minuts, la sala s'omple amb prop de cinquanta persones que desitgen saber com serà aquesta prova.

Les sorpreses encara no s'han acabat. La sala està completament a les fosques i la gent s'ha de guiar amb les llanternes del mòbil per trobar el seu seient. Un cop està tothom assegut, un frontal s'il·lumina des de l'escenari de la sala i una veu pregunta si hi és tothom. ''Si heu arribat fins aquí és que heu seguit bé el ''roadbook'', però si s'ha perdut algú ja l'anirem a buscar'', diu el presentador. La veu és d'Arnau Birba, vocal del Grup Excursionista Campdevànol (GEC) i vinculat a la secció de BTT de l'entitat.
 

La primera part de la presentació s'ha fet a les fosques Foto: Isaac Muntadas


La petjada del GEC a la Nocturna

Birba és l'encarregat de fer de mestre de cerimònies de la presentació de la segona edició de la Nocturna de Campdevànol, una prova d'orientació de nit amb bicicleta de muntanya que se celebrarà el proper dissabte dia 7 de juliol i que està organitzada per la secció de BTT del GEC. Un cop presentades les quatre persones que intervindran en la presentació, el seu frontal s'apaga i s'engega el del president del GEC, Marc Puig.

Puig comença elogiant l'entitat que presideix i assenyala que el GEC té un total de 940 socis entre totes les seccions que el componen (curses de muntanya, escalada, senders, sardanes, esquí i BTT), una xifra descomunal tenint en compte que Campdevànol té poc més de 3.600 habitants. El màxim responsable de l'entitat entén que aquesta massa de socis tan elevada es deu a la feina de la gent que ha treballat durant els 59 anys de vida del GEC pel desenvolupament cultural, social i esportiu del municipi. ''El GEC fa activitats pròpies i col·labora amb totes aquelles que se'ns demana. I tot, de forma voluntària sense cap més pretensió que fer poble'', afirma.

El president de l'entitat relata que la Nocturna de Campdevànol va néixer ara fa un any a l'aplec dels Amics de Sant Pere d'Aüira -que enguany celebren el 60è aniversari-. Puig narra que no sap si va ser pel ''solet'' que feia aquell dia o pels efectes de la ratafia (la beguda oficial de la secció) que es va produir una pluja d'idees accelerada que va servir per posar els fonaments de la primera edició de la prova. ''Allò va servir per adonar-nos del què tenim entre les mans és únic'', subratlla.
 

Unes 50 persones han assistit a la presentació de la Nocturna de Campdevànol Foto: Isaac Muntadas


De fet, a Catalunya només hi ha tres proves ciclistes nocturnes d'orientació. La de Campdevànol, la de Briançó (30 de juny) i la d'Esparreguera (21 de juliol). Precisament, les tres proves formaran part del campionat ''BTT Nocturnes Challenge'' i participar a les tres tindrà premi: un mallot de regal. Les previsions apunten que, entre les tres curses, hi correran entre 700 i 800 ciclistes. La Nocturna de Campdevànol, a banda de ser una prova diferent perquè es fa de nit i és d'orientació, també té el factor recorregut. ''L'entorn del municipi ens obliga a anar amunt o avall'', diu el president. Tot seguit, el vídeo promocional de la Nocturna ho confirma. Es veuen els paisatges del recorregut de dia i, al cap d'un segon, es tenyeixen de negre i només es veuen les llums de les bicicletes. ''Digues a casa que arribaràs tard'', conclou el vídeo entre els aplaudiments del públic.



Els dos recorreguts i la mecànica de la cursa

Un dels responsables d'organitzar la cursa, Eduard Roma, explica que, a diferència de l'any passat, enguany hi haurà dos recorreguts. El traçat del Petit Xot (19Km i 450m de desnivell positiu) el converteix en un recorregut ''accessible'' per tothom i sense dificultats tècniques destacades -es completarà en unes 2-3 hores-. ''Si bé tampoc es pot considerar una passejada, tothom l'hauria de poder afrontar sense problemes'', destaca. En canvi, el traçat del Gran Duc (31Km i 1000m de desnivell positiu) ja és una altra història. El recorregut comptarà amb pujades dures i tècniques i corriols de baixada espectaculars sota la llum de la lluna -es podrà fer en 3-5 hores-.

Si les obres de totes les places estan acabades, la sortida es farà des de la plaça de la Dansa ''sinó la farem des d'on calgui''. ''El què és segur és que serà de nit'', assegura. En principi, els equips sortiran a partir de 2/4 de 10 de la nit cada un o dos minuts en funció dels participants inscrits. Primer sortiran els participants de la Gran Duc i després els de la Petit Xot i està previst que els primers corredors arribin pels volts de la mitjanit.

L'itinerari de la cursa és secret i els participants s'hauran d'unir en grups de com a mínim 3 persones i, com a màxim, de 12. Els ciclistes hauran de seguir les indicacions del ''roadbook'' que se'ls hi facilitarà a la sortida i hauran de passar per tots els controls de pas -trobaran unes balises que s'hauran de marcar amb una targeta de pas que també se'ls hi donarà a la sortida-. La classificació es farà en funció dels temps dels grups a l'arribada i de si han passat per tots els controls de pas. Després de la competició, els participants podran gaudir d'un bon sopar i molta gresca ''fins que algú ens faci fora de la plaça''.
 

Eduard Roma ha estat l'encarregat d'explicar el funcionament de la prova i els dos recorreguts de què constarà Foto: Isaac Muntadas


Una empresa elèctrica per patrocinar una cursa nocturna

Elèctrica Vaquer Energia serà l'empresa patrocinadora principal de la Nocturna de Campdevànol. Una paradoxa força curiosa. ''Ja té nassos que la presentació d'una activitat patrocinada per una empresa elèctrica, la fem a les fosques'', ha dit el president del GEC. Certament, el representant de l'empresa, Salvador Vaquer, en un primer moment, es va estranyar que li demanessin a una empresa que ven energia elèctrica que patrocinés una cursa nocturna. ''Potser perquè els hi il·luminéssim el camí'', justifica amb un mig somriure. Elèctrica Vaquer Energia és una empresa de distribució, comercialització d'energia elèctrica i que compta amb una petita producció. A més, enguany fa 125 anys, una xifra realment meritòria.

Vaquer ha volgut agrair aquesta oportunitat de donar un cop de mà a la Nocturna perquè pensa que és una ''molt bona iniciativa''. A més, el representant de l'empresa ja ha confirmat que hi assistirà en qualitat de ciclista, ja que l'any passat no va poder-hi participar per motius d'agenda. ''Intentarem fer un equip per, en principi, córrer la llarga'', ha promès. ''Deixareu el llistó ben alt'', l'hi ha respost Birba.

Abans de passar cap a devorar el piscolabis, l'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, ha volgut felicitar a la secció BTT del GEC per consolidar aquesta prova que, segons ell, tanca dues trilogies: la de la ''BTT Nocturnes Challenge'' juntament amb Briançó i Esparreguera i la de grans activitats esportives que es fan al poble (La Hivernal de Campdevànol, la Vandàlica BTT i la pròpia Nocturna).