Els ciutadans podran decidir punts del programa de la CUP de Ripoll de cara a les eleccions municipals

Podran fer-ho en el marc de l'assemblea oberta que se celebrarà el proper dissabte 16 de juny a la plaça de la Llibertat

El regidor de la CUP, Santi Llagostera, i Dani Vilaseca a la presentació de l'assemblea oberta que se celebrarà el proper 16 de juny
El regidor de la CUP, Santi Llagostera, i Dani Vilaseca a la presentació de l'assemblea oberta que se celebrarà el proper 16 de juny | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
06 de juny del 2018
Actualitzat a les 9:59h
Si hi ha una formació política que ha abanderat el concepte de participació ciutadana, aquesta és la CUP. A Ripoll, els cupaires han volgut fer partícips de la presa de decisions als vilatans a través de diverses mocions presentades al ple de l'Ajuntament. Ara, la CUP de Ripoll ha fet un pas més i, a falta de poc menys d'un any per les eleccions municipals, els cupaires faran una assemblea oberta, a la plaça de la Llibertat, el proper dissabte dia 16 de juny perquè els vilatans puguin decidir alguns dels punts que portarà la formació de l'esquerra independentista al programa electoral de cara a les eleccions municipals que s'han de celebrar el mes de maig de l'any que ve.

El funcionament de l'assemblea i els seus horaris

L'assemblea oberta se celebrarà de 5 a 8 de la tarda i tindrà uns horaris molt delimitats i pautats. En primer lloc, el regidor de la CUP al consistori, Santi Llagostera, ha explicat que es farà una breu presentació de cinc minuts en què es detallarà el funcionament d'aquesta assemblea. Durant el proper quart d'hora, els organitzadors passaran comptes amb la ciutadania i els informaran de primera mà del què ha passat en aquests tres anys de legislatura des que la CUP va entrar a l'Ajuntament. L'acte està pensat perquè hi hagi un diàleg constant entre els membres d'aquesta formació i la ciutadania. Per aquest motiu, el públic podrà preguntar el què desitgi durant els propers quinze minuts.

Tot seguit, arribarà el moment de la veritat en què es veurà si aquesta assemblea esdevé útil o no. Es crearan tres grups de treball amb diverses persones que debatran durant quaranta minuts sobre el nou model de poble que vol la CUP. Aquests grups es dividiran en tres àmbits cabdals pel municipi com són el territori i l'economia, els serveis públics i la participació, la transparència i les entitats. Cadascun d'aquests grups que es formin tindran un responsable que sintetitzarà tot allò que s'hi digui. Un cop s'hagi debatut extensament sobre els problemes que més inquieten els ciutadans, es farà una posada en comú d'un quart d'hora i; tot seguit, es farà una votació per veure quins punts s'incorporen al programa electoral de forma immediata.

Un cop s'hagi fet aquesta jornada de treball per confeccionar part del programa electoral de la CUP, a partir de les 7 de la tarda, la diputada per Girona al Parlament de Catalunya, Natàlia Sánchez, farà un petit parlament per valorar com ha anat l'experiència. A més, hi haurà un berenar popular i música en directe amb els Randellaires.
 

Santi Llagostera ha explicat en quines parts s'estructurà l'assemblea Foto: Isaac Muntadas


Projectes concrets

El treball sectorial que es farà en aquesta assemblea té l'objectiu de parlar exclusivament de política municipal i de projectes molt concrets pel municipi. Llagostera ha explicat que no cal ser de la CUP per participar-hi, ni tampoc cal viure a Ripoll. L'únic requisit necessari és ser una persona ''inquieta'' que vulgui aportar propostes pel municipi. ''Demanem molta participació perquè la gent que vingui serà directament responsable del futur programa electoral de la CUP'', ha assenyalat.

Llagostera espera que en aquests debats es toqui ''el moll de l'os'' dels temes més transcendents i que més preocupen a la ciutadania per incloure'ls al programa. El regidor cupaire creu que aquest mecanisme serà ''pràctic i àgil'' per concretar les idees que sorgeixin i, el propòsit, és que no només es faci servir aquest dia sinó que si funciona s'utilitzi en més ocasions abans dels comicis electorals. Un dels membres de la CUP, Dani Vilaseca, ha explicat que els únics perills d'aquesta assemblea són el solapament d'idees o que una persona ocupi tot el torn de paraules. ''Tindrem un encarregat que vetllarà perquè això no succeeixi', ha apuntat. A més, per evitar-ho s'hauran de marcar molt bé els tempos i, quan una persona repeteixi un tema, s'haurà de passar la paraula al següent ciutadà.

Els temes més polèmics

Vilaseca també dóna per fet que al principi d'aquesta assemblea oberta sortiran els temes més polèmics que s'han viscut aquests darrers anys a la vila de Ripoll, però espera que la gent hi aporti visions diferents. Evidentment, els membres de la CUP també aportaran algunes idees, però la gent podrà esmenar-les o portar-ne de noves. Vilaseca ha apuntat que des de la formació anticapitalista són molt sensibles en temes de territori i habitatge, com passa en el cas de la moció per rehabilitar pisos buits i destinar-los a lloguer social; en la preservació de les planes agrícoles de Ripoll o en el no rotund dels cupaires al polígon de la carretera de les Llosses. Aquest membre de la CUP també ha recordat que totes aquelles persones que no puguin assistir a l'assemblea també hi podran participar a distància enviant els seus suggeriments i propostes a través del correu electrònic del partit a Ripoll.
 

Dani Vilaseca ha explicat que en aquesta assemblea espera que surtin els temes més polèmics però que la gent hi aporti noves visions Foto: Isaac Muntadas