Sant Joan de les Abadeses

Sant Joan lamenta la reducció de diners pel projecte turístic comarcal, però celebra que es posi en marxa

El municipi santjoaní és un dels més beneficiats i rebrà 400.000 euros per condicionar els jardins de la Torre de la Puda i la font d'en Roca

per Isaac Muntadas , Sant Joan de les Abadesses, 4 de juny de 2018 a les 18:39 |
El ple de Sant Joan de les Abadesses va donar llum verda a ''L'experiència dels Pirineus autentics'' per unanimitat | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ara fa unes setmanes, el Consell Comarcal del Ripollès va aprovar per unanimitat una modificació del projecte de promoció turística comarcal ''L'experiència dels Pirineus més autèntics'', que a la pràctica suposarà una inversió d'1.966.197,57 euros -1.684.385,52 euros sense IVA- pel territori, dels quals n'hi haurà 840.050,76 subvencionats per la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER). En la sessió plenària de Sant Joan de les Abadesses del passat divendres, tots els grups del consistori van ratificar el conveni de col·laboració entre l'ens comarcal i l'Ajuntament santjoaní perquè es pugui dur a la pràctica.

Tot i donar-hi llum verda, l'alcalde de la vila, Ramon Roqué (MES), va lamentar que la primera proposta d'acord de la resolució provisional -de 2.130.221,52 euros- no va tenir el vist-i-plau d'una gran part dels dinou municipis de la comarca i que, aquest fet, va obligar al Consell Comarcal a replantejar el projecte ''a la baixa'' reduint-lo econòmicament. ''La comarca ha acabat acceptant un projecte menys ambiciós en què s'hi aporten menys diners'', va dir resignat el batlle santjoaní. Roqué va reivindicar que ell va ser un dels pocs alcaldes que es van oposar a aquesta important reducció de recursos perquè, segons el seu parer, actualment és molt complicat aconseguir diners per qualsevol projecte.


Amb tot, Roqué va acceptar el resultat d'aquest acord pres de forma democràtica i va mostrar el seu respecte per la voluntat de la majoria d'alcaldes del Ripollès. Això sí, va demanar que el projecte comencés a caminar en la major brevetat possible, ja que segons ell ho fa amb un parell d'anys de retard. ''Val més tard que mai'', va subratllar. A més, l'alcalde santjoaní va apel·lar a tots els actors implicats (Ajuntaments, tècnics comarcals, regidors de Turisme, alcaldes, etc) a apostar per ''L'experiència dels Pirineus més autèntics'' perquè la comarca ''d'una vegada per totes'' pugui tirar endavant polítiques de turisme comarcal.
 

L'alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué (MES), va lamentar que aquest projecte perdés inversió tot i mostrar-se satisfet de què per fi tira endavant Foto: Isaac Muntadas


Beneficis per Sant Joan

Roqué va recordar que Sant Joan és un dels municipis més beneficiats per aquest projecte, ja que la població percebrà uns 400.000 euros que es dividiran en dues actuacions molt concretes. En primer lloc, es destinaran 200.000 euros -el 50% d'aquest import estarà finançat pel FEDER i l'altre meitat pel Pla de foment del turisme- al condicionament dels jardins de la Torre de la Puda per poder-los obrir al públic. Aquesta obra s'executarà properament, ja que el projecte ja està licitat. També es condicionarà la font d'en Roca per un import de 200.000 euros, un projecte que l'alcalde considera que és la quarta fase del parc de la muralla. D'altra banda, l'Ajuntament de Sant Joan aportarà a la part comuna uns 40.000 anuals en tres anys -uns 120.000 euros finançats al 50% pel FEDER-. Aquests diners s'invertiran en polítiques transversals per promocionar el turisme o la participació en fires que beneficiaran a tots els municipis del Ripollès.


El perquè de l'endarreriment

L'alcalde santjoaní va explicar que el principal motiu de l'endarreriment d'aquest projecte durant dos anys rau en les diferents visions de com s'han d'enfocar les polítiques comarcals entre les dues valls (Ribes i Camprodon) i el Baix Ripollès. ''Aquest debat encara no està resolt tot i que fa temps que s'hi treballa'', va puntualitzar. Roqué va apuntar que tan Ripoll com Sant Joan, que han estat treballant conjuntament aquests darrers anys en el projecte de Terra de Comtes i Abats i en altres polítiques de turisme comunes, ''ho veiem més clar i tenim ganes de traslladar aquestes polítiques a la comarca; tot i que estem contents de què s'hagi materialitzat un cert acord comarcal''.

L'oposició, recolza MES i lamenta la pèrdua d'inversió

Des de l'oposició van celebrar que aquest projecte es posi en marxa en breu. El portaveu d'ERC, Sergi Albrich, també va lamentar que hi hagués una disminució econòmica de la part comuna del projecte. Tot i així, el regidor republicà va demanar a tots els municipis de la comarca que remessin en la mateixa direcció pel què fa a l'àmbit turístic ''per fer un projecte que sigui marca Ripollès''. ''Esperem ser capaços d'aglutinar les tres diferències importants existents a la comarca i anem tots a la una'', va remarcar. Albrich també va insistir en què Sant Joan, independentment del color polític que governi l'Ajuntament, sempre s'ha sumat en la comarcalitat. A més, es va felicitar dels diners que rebrà el municipi.

La regidora del PDeCAT, Concepció Formatgé, va apuntar que ''ja era hora'' que tota la comarca anés de la mà per tirar endavant el projecte. Formatgé va assenyalar que era evident que la inversió inicial era ''més elevada'' del què ha acabat essent, però també va posar-se en la pell de les altres poblacions del Ripollès i, per sobre de tot, va dir que era bo que tothom se sentís còmode amb el projecte tot i perdre-hi diners per realitzar una major despesa.
 

El regidor d'ERC, Sergi Albrich, va defensar que cal que tots els pobles de la comarca vagin de la mà alhora de fer polítiques turístiques comunes Foto: Isaac Muntadas

 

Participació